700 θέσεις στο Νομό Λέσβου

01/07/2012 - 05:56
Τη δυνατότητα απασχόλησης έως και 700 ατόμων το επόμενο διάστημα στο Νομό Λέσβου ανοίγει το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ μέσω του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Τη δυνατότητα απασχόλησης έως και 700 ατόμων το επόμενο διάστημα στο Νομό Λέσβου ανοίγει το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ μέσω του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Συνολικά σε όλη τη χώρα προβλέπεται να ωφεληθούν περίπου 57.000 άνεργοι και αγρότες, οι οποίοι και θα απασχοληθούν μέχρι και πέντε μήνες, με αποδοχές που θα φτάσουν τα 625 ευρώ μηνιαίως.

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, συνάντηση με την παρουσία εκπροσώπων της διαχειριστικής αρχής του Υπουργείου Εργασίας, όπου και τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στην άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος στο Βόρειο Αιγαίο. Σημειωτέον ότι εκτός των 700 θέσεων για το Νομό Λέσβου, προβλέπεται μέσω της κοινωφελούς εργασίας να δημιουργηθούν ακόμη 1.000 θέσεις απασχόλησης στους Νομούς Χίου και Σάμου. Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, δήλωσε σχετικώς πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, «το οποίο στην παρούσα οικονομική συγκυρία προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία για αντιμετώπιση της ανεργίας και ταυτόχρονα για ανάδειξη της κοινωφελούς προσφοράς σε ζητήματα που έχουν προστιθέμενη κοινωνική αξία για τον τόπο μας. Θα προσφερθεί εργασία σε 1.700 συμπολίτες μας, ενώ θα παραχθεί έργο κοινωφελές το οποίο θα έχει αντίκτυπο σε όλη την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.».

Παράταση…
Όπως ανέφερε ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Παναγιώτης Καπάρας, μετά τη συνάντηση δόθηκε παράταση έως τις 5 Ιουλίου, προκειμένου να ενεργοποιηθούν όλοι οι εν δυνάμει φορείς απασχόλησης (επιμελητήρια, εργατικά κέντρα, Μ.Κ.Ο., Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. κ.λπ.) και να προχωρήσουν σε συμπράξεις με την αυτοδιοίκηση. Σε επίπεδο Νομού Λέσβου, οι αυτοδιοικητικοί φορείς που θα κάνουν συμπράξεις είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι Δήμοι Λέσβου και Λήμνου. Για παράδειγμα, ο Δήμος Λέσβου, όπως μας είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Τσακίρης, ήδη συζητά με τρεις φορείς, την «Ηλιακτίδα», την Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου και τον Κυνηγετικό Σύλλογο Μυτιλήνης, για τη σύναψη σύμπραξης στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Μέσα, λοιπόν, στην προθεσμία που έχει δοθεί, θα αποστείλει τις προτάσεις του στο Υπουργείο Εργασίας προς έγκριση. Στη συνέχεια, κι ανάλογα με τα αποτελέσματα, οι συνεργαζόμενοι με το Δήμο φορείς θα προχωρήσουν στην πρόσληψη όσων θέσεων προσωπικού εγκρίθηκαν.
Οι φορείς που μπορούν να συμπράξουν με την αυτοδιοίκηση και να υποβάλουν πρόταση είναι όσοι διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια τύπου Γ΄, δηλαδή απασχολούν τουλάχιστον ένα άτομο ως προσωπικό και ταυτόχρονα διατηρούν συμβάσεις συνεργασίας με νομικό, τεχνικό και λογιστή.

Επίδομα εργασίας
«Απ’ την πλευρά μας υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, γιατί θεωρούμε μοναδική την ευκαιρία που παρέχεται μέσω του προγράμματος να επιδοτηθεί η εργασία απ’ τα κοινοτικά χρήματα κι όχι η ανεργία», ανέφερε ο κ. Τσακίρης. Άλλωστε, με την κοινωφελή εργασία υπάρχει δυνατότητα να γίνουν μια σειρά από δράσεις και έργα που χρειάζονται τα νησιά.
Πιο συγκεκριμένα, τα προγράμματα αφορούν κατά κύριο λόγο σε δράσεις κοινωνικής εργασίας, το φυσικό έργο ή πρόκειται για προγράμματα οι υπηρεσίες των οποίων διαμορφώνονται στη λογική της ολοκληρωμένης παρέμβασης (δηλαδή με έναρξη, λήξη, συγκεκριμένο αποτέλεσμα, συγκεκριμένους πόρους, παρακολούθηση, αξιολόγηση). Περιλαμβάνουν ενδεικτικά:
- έργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα δημοσίων ή και αθλητικών υποδομών,
- έργα αποκατάστασης οικοσυστημάτων και προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της βιοποικιλότητας,
- ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς,
- αποκατάσταση και βελτίωση αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος,
- αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων,
- περιβαλλοντική εκπαίδευση,
- διαχείριση και προστασία υδάτινων πόρων και δασών,
- δημιουργική απασχόληση παιδιών,
- προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες όπως κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων, ΑμΕΑ, παιδική φροντίδα,
- κοινωνικές δράσεις όπως κοινωνικά παντοπωλεία, διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού,
- οδική ασφάλεια μαθητών,
- σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών-υποβαθμισμένων περιοχών,
- έκτακτες ανάγκες πολιτικής προστασίας.
Εκτιμάται ότι οι εγκρίσεις των προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν, θα δοθούν τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και θα ξεκινήσει η διαδικασία των προσλήψεων.

Δικαιούχοι
Η μέγιστη διάρκεια απασχόλησης όσων θα προσληφθούν θα είναι πέντε μήνες. Προβλέπεται η καταβολή επιδόματος κοινωνικής εργασίας με αποδοχές που μπορούν να φθάσουν και τα 625 ευρώ μηνιαίως, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη.
Η κοινωφελής εργασία απευθύνεται στις εξής κατηγορίες πολιτών:
- Άνεργοι με δελτίο ανεργίας σε ισχύ, με προτεραιότητα σε:
- μακροχρόνια ανέργους,
- βραχυχρόνια ανέργους που δε λαμβάνουν επίδομα ανεργίας,
- εμπόρους και λοιπούς επαγγελματίες που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους πριν δύο έτη,
- υποαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες (δικηγόροι, μηχανικοί, ιατροί κ.ο.κ) βάσει εισοδηματικών κριτηρίων,
- ανέργους έως 30 ετών που αναζητούν εργασία,
- αγρότες, ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, που δε διαθέτουν ή δε δικαιούνται δελτίο ανεργίας.
Η επιλογή των ωφελούμενων ανέργων για την υλοποίηση δράσεων κοινωνικής εργασίας γίνεται βάσει αντικειμενικού συστήματος μοριοδότησης. Σημαντικά κριτήρια επιλογής είναι η κατάσταση ανέργου, η οικογενειακή κατάσταση (μονογονεϊκή οικογένεια κ.λπ.), το οικογενειακό εισόδημα, η κατάσταση υγείας του ανέργου και η εντοπιότητα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey