Στις 24 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τις αλλαγές που επρόκειτο να γίνουν στα Σχέδια Βελτίωσης.
Στις 24 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τις αλλαγές που επρόκειτο να γίνουν στα Σχέδια Βελτίωσης. Τότε ο υπουργός, Κώστας Σκανδαλίδης, είχε ανακοινώσει πως τις επόμενες ημέρες θα εκδίδονταν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις για να ενσωματωθούν οι αλλαγές στο πρόγραμμα, αλλά μέχρι χθες Παρασκευή ούτε οι αλλαγές στο πρόγραμμα είχαν ανακοινωθεί ούτε είχε γίνει καμμία άλλη ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα, γεωπόνοι μελετητές της Μυτιλήνης μάς έλεγαν ότι έχει σταματήσει να λειτουργεί το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων στο πρόγραμμα εδώ και μια εβδομάδα. Αυτό σημαίνει στην ουσία πως το πρόγραμμα έχει παγώσει και μάλιστα για άγνωστο χρονικό διάστημα.
Οι μελετητές θεωρούσαν σίγουρο, μετά την ανακοίνωση των τροποποιήσεων στο πρόγραμμα, πως θα οδηγούμασταν σε παράταση της περιόδου κατάθεσης των αιτήσεων. Κι αυτό γιατί ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν σειρά αλλαγών στις μελέτες που είχαν ετοιμάσει. Τελικά, όμως, αντί να δοθεί παράταση, σταμάτησε η υποβολή αιτήσεων.
Στις επίμονες ερωτήσεις των ενδιαφερομένων κύκλοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης απαντούν πως πρόκειται να γίνουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες. Για την ακρίβεια, έλεγαν ότι πρόκειται να γίνουν ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας που πέρασε, χωρίς όμως τελικά να επαληθευτούν.
Οι μέχρι σήμερα κινήσεις του Υπουργείου δείχνουν ότι πιθανότατα οι αλλαγές στο πρόγραμμα θα είναι πολύ πιο ριζικές από αυτές που ανακοινώθηκαν και η έκτασή τους αναμένεται να γίνει γνωστή το επόμενο διάστημα.
Επιφυλακτικοί οι αγρότες
Την ώρα που το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καταστρώνει νέα σχέδια επί χάρτου για τις αγροτικές επενδύσεις, οι αγρότες παρακολουθούν από απόσταση και πολύ επιφυλακτικά.
Τις προηγούμενες ημέρες, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, Λευτέρης Μανδάνης, μας έλεγε ότι αυτήν τη φορά θα είναι πολύ λίγοι οι παραγωγοί που θα κάνουν επενδύσεις. Οι λόγοι κατά την άποψή του είναι:
α) Οι περιορισμένοι πόροι που διατίθενται από τα προγράμματα. β) Το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον που κάνει πολλούς παραγωγούς επιφυλακτικούς. γ) Οι χαμηλές τιμές παραγωγού σε όλα τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στα νησιά του νομού μας και δ) η άρνηση, σε πολλές περιπτώσεις, των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις των αγροτών ακόμη και στην περίπτωση που έχουν εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση από αναπτυξιακά προγράμματα.
Εκτός από τα παραπάνω, πολλοί αγρότες υπογραμμίζουν πως αν δεν ξεκαθαριστεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κληθούν να κινηθούν τα επόμενα χρόνια, δεν έχουν κανένα λόγο να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις. Κι όταν αναφέρονται σε νέο πλαίσιο, εννοούν την Κοινή Αγροτική Πολιτική που σήμερα είναι υπό αναθεώρηση, για ακόμη μια φορά.