Ζητείται παρέμβαση Παπανδρέου

01/07/2012 - 05:56
Λίγα 24ωρα μετά τις ανακοινώσεις για το νέο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στους συνεταιρισμούς, η ΠΑΣΕΓΕΣ ξεκαθάρισε τη θέση της. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι απορρίπτει το νέο σχέδιο νόμου και ζητάει την παρέμβαση του πρωθυπουργού.
Λίγα 24ωρα μετά τις ανακοινώσεις για το νέο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στους συνεταιρισμούς, η ΠΑΣΕΓΕΣ ξεκαθάρισε τη θέση της. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι απορρίπτει το νέο σχέδιο νόμου και ζητάει την παρέμβαση του πρωθυπουργού. Η κορυφαία οργάνωση των συνεταιρισμένων αγροτών υπογραμμίζει ότι καμμία από τις παρατηρήσεις που είχε κάνει δε λήφθηκαν υπόψη. Ούτε καν η γνωμοδότηση του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Ν. Αλιβιζάτου, με την οποία κρίθηκε το νομοσχέδιο ως αντισυνταγματικό.

Τα σημεία τριβής για την ΠΑΣΕΓΕΣ είναι:
- Η υποχρεωτική μετατροπή των ενώσεων αγροτικών συνεταιρισμών σε πρωτοβάθμιους αγροτικούς συνεταιρισμούς, μετά από συγχώνευσή τους.
- Η υποχρεωτική διάλυση των ανενεργών πρωτοβάθμιων αγροτικών συνεταιρισμών, η οποία πρακτικά είναι ανέφικτη και ανεφάρμοστη.
- Η διάλυση των συνεταιριστικών εταιρειών, ή η θέση τους εκτός συνεταιριστικού θεσμικού πλαισίου, μια και το προτεινόμενο σχέδιο νόμου τις υποχρεώνει αναγκαστικά να έχουν μετόχους μόνο πρωτοβάθμιους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Στην περίπτωση της Λέσβου, αυτό σημαίνει ότι θα τεθεί εκτός ΠΑΣΕΓΕΣ η ΕΨΥΠΑΛ.
- Η εκλογή του διοικητικού συμβουλίου όχι από τη γενική συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ, που απαρτίζεται από αντιπροσώπους του κάθε μέλους της-νομικού προσώπου (όπως επιβάλλει η δημοκρατική διαδικασία), αλλά συλλήβδην από αντιπροσώπους των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών μελών της, οι οποίοι δεν προκύπτει από τις σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου ότι οι ίδιοι συγκροτούν τη Γ.Σ. τής ΠΑΣΕΓΕΣ.
Στην περίπτωση της Λέσβου, η μετατροπή τής ΕΑΣ Λέσβου σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό δημιουργεί τεράστια προβλήματα και στους ήδη υφιστάμενους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς. Για την περίπτωση αυτή, ο κ. Σκανδαλίδης έχει προτείνει στον πρόεδρο της ΕΑΣ Λέσβου να μετατραπεί η Ένωση σε συνεταιριστική επιχείρηση που θα ονομάζεται ως Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη. Όμως τα σχήματα αυτά δε θα έχουν συνεργατικό χαρακτήρα, μια και θα πρόκειται για μετοχικές εταιρείες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αντιπαραθέσεις τους ελαιοκομικούς και τους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς του νησιού.
Βέβαια η Λέσβος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς διαθέτει το 10% περίπου από τους ενεργούς πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς της χώρας.
Στο αντίθετο άκρο βρίσκεται η περίπτωση της Λήμνου. Εκεί οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί στην ουσία έχουν αδρανοποιηθεί και η μετατροπή τής ΕΑΣ Λήμνου σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό μοιάζει με φυσιολογική εξέλιξη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey