Με το φόβο της πτώσης της τιμής του γάλακτος ζουν οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου. Όπως είχε αποκαλύψει το «Ε», η τιμή που θέλουν οι τυροκόμοι είναι 0,85 ευρώ το κιλό. Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε δημοπρασία για το γάλα της Άντισσας από τον τοπικό συνεταιρισμό.
Δεν άνοιξε το τυροκομείο τής «Λεσβιγάλ»
Με το φόβο της πτώσης της τιμής του γάλακτος ζουν οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου. Όπως είχε αποκαλύψει το «Ε», η τιμή που θέλουν οι τυροκόμοι είναι 0,85 ευρώ το κιλό. Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε δημοπρασία για το γάλα της Άντισσας από τον τοπικό συνεταιρισμό. Ο γραμματέας του Συνεταιρισμού, Στρατής Κυρατζής, δήλωσε στο «Ε» σχετικά: «Είχαμε στείλει προσκλήσεις σε όλες τις τοπικές τυροκομικές επιχειρήσεις της Λέσβου και στον όμιλο “Κολιός”. Αλλά δεν ανταποκρίθηκε κανένας στην πρόσκλησή μας. Έτσι, ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος.»
Αυτή την περίοδο, ο Συνεταιρισμός της Άντισσας παραδίδει το γάλα των μελών του στην εταιρεία «Αιολικός». Το ίδιο κάνουν ο Συνεταιρισμός Πέτρας, ο Συνεταιρισμός Μολύβου και ο Συνεταιρισμός Σκαλοχωρίου.
Οι ποσότητες γάλακτος έως τώρα είναι μικρές. Για παράδειγμα, ο Συνεταιρισμός Άντισσας παράγει 2,5 τόνους γάλακτος, όταν η δυναμικότητά του ξεπερνάει τους επτά τόνους την ημέρα. Ο Συνεταιρισμός Πέτρας παράγει έναν τόνο γάλα την ημέρα.
Ο Συνεταιρισμός Στύψης παραδίδει και αυτός το γάλα των μελών του, με ανοιχτή τιμή, στο τυροκομείο «Θυμέλη», με το οποίο συνεργάζεται εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Ιγνάτης Μανάβης, σημειώνει: «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα πέσουν οι τιμές του γάλακτος κάτω από τα περσινά επίπεδα. Αν συμβεί αυτό, σε ένα χρόνο θα έχουν μείνει οι μισοί κτηνοτρόφοι. Αυτήν τη στιγμή μπορώ να σας πω ότι τα μισά μας μέλη δεν κατάφεραν να ξεχρεώσουν τις περσινές τους υποχρεώσεις από ζωοτροφές. Πώς θα αντέξουν να βγάλουν τη φετινή χρονιά αν πέσουν οι τιμές; Αυτή πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη περίοδος για να έρθει ο Κολιός και να πάρει γάλα από το νησί. Είναι μια καλή λύση για όλους μας. Θα αποτραπεί η πτώση των τιμών του γάλακτος και θα αποσυμφορηθούν οι τοπικές τυροκομικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πολύ μεγάλα απούλητα αποθέματα.»
Στο τυροκομείο Φάνη Ρόδου παραδίδει το γάλα του ο Συνεταιρισμός Άγρας αυτή την περίοδο, με ανοιχτή τιμή, χωρίς δηλαδή να έχει συμφωνηθεί η τιμή που θα πληρώσουν το γάλα οι τυροκόμοι. Ο Συνεταιρισμός συγκεντρώνει σε ημερήσια βάση 10 τόνους γάλακτος κι είναι ένας από τους πιο δυναμικούς γαλακτοπαραγωγικούς συνεταιρισμούς της Λέσβου.
Το τυροκομείο του Ρόδου
Τεραστίων διαστάσεων πρόβλημα για την κτηνοτροφία της Λέσβου παραμένει η λειτουργία του τυροκομείου τής «Λεσβιγάλ», που βρίσκεται μεταξύ Βατούσας και Σκαλοχωρίου. Η περιβαλλοντική αδειοδότηση της επιχείρησης θα γίνει στις 5 Ιανουαρίου, εφόσον δεν υπάρξει καμμία ένσταση από περιβαλλοντικούς συλλόγους ή άλλους φορείς.
Η αρμόδια υπηρεσία έχει ήδη δώσει την προέγκρισή της. Παράλληλα, όμως, στην επιχείρηση έχει υποδειχθεί ότι πρέπει να κατασκευάσει δύο μεγάλες δεξαμενές που θα υποδέχονται τα νερά που θα βγαίνουν από το βιολογικό καθαρισμό της, όπως μας είπε ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, Ηρακλής Βερβέρης. Τη Δευτέρα οι αντιπεριφερειάρχες Ηρακλής Βερβέρης και Νίκος Μάρκου επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης και είδαν από κοντά την πρόοδο των εργασιών, η ολοκλήρωση των οποίων στον ένα από τους δύο λάκκους απαιτεί εργασίες μίας εβδομάδας.
Η επιχείρηση θα μπορούσε να παραλαμβάνει γάλα και να το τυροκομεί στο μικρό τυροκομείο του Συνεταιρισμού της Αγίας Παρασκευής, το οποίο έχει νοικιάσει. Ο κ. Βερβέρης μάς είπε πως αυτό διαθέτει άδεια λειτουργίας και εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια βεβαίωση καταλληλότητας. Η έκδοσή της απαιτεί να γίνουν μικρής έκτασης εργασίες, που μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα σε τρεις μέρες. Παρ’ όλα αυτά, η εγκατάσταση δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Τις τελευταίες ημέρες, η περιφερειακή αρχή δέχθηκε έντονες πιέσεις προκειμένου να χορηγήσει προσωρινή άδεια λειτουργίας στο εργοστάσιο της «Λεσβιγάλ» για να ξεκινήσει η παραλαβή του γάλακτος. Πρόκειται για μια λύση που τη βλέπει θετικά και η ενδιαφερόμενη επιχείρηση.
Στις αρχές του μήνα, ο ιδιοκτήτης τής «Λεσβιγάλ», Γρηγόρης Ρόδος, με δήλωσή του στο «Ε» είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει η λειτουργία της επιχείρησης αν δε λάβει όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις.