Αλλάζουν όλα στο «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»

01/07/2012 - 05:56
Από τους πρώτους στόχους που θέτει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η αναθεώρηση του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Αυτό ανέφερε η νέα υπουργός Κατερίνα Μπατζελή κατά τη συνάντηση που είχε με το Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Από τους πρώτους στόχους που θέτει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η αναθεώρηση του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Αυτό ανέφερε η νέα υπουργός Κατερίνα Μπατζελή κατά τη συνάντηση που είχε με το Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ την Τετάρτη το απόγευμα, αλλά και στις προγραμματικές της δηλώσεις στη Βουλή. Η διαμόρφωση των ελληνικών θέσεων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2013 φαίνεται ότι θα είναι επίσης από τα πρώτα ζητήματα που θα απασχολήσει την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ωστόσο η κ. Μπατζελή απέφυγε, σε αυτήν τη φάση, να ανοίξει τα χαρτιά της.

Στόχος της νέας αναθεώρησης του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» θα είναι η ενίσχυση των πόρων που διατίθενται για τους νέους αγρότες, και στα σχέδια βελτίωσης. Το ζήτημα αυτό ενδιαφέρει άμεσα τον αγροτικό κόσμο του νομού μας. Διότι υπάρχουν εκκρεμείς αιτήσεις νέων αγροτών, τόσο από το νομό όσο και από όλο το Βόρειο Αιγαίο. Παράλληλα, οι αγρότες αγωνιούν για τις πιστώσεις του προγράμματος «Σχέδια Βελτίωσης», καθώς αν δεν υπάρξει αύξηση της δημόσιας δαπάνης θα είναι εξαιρετικά μικρός ο αριθμός των επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν. Η αύξηση των πόρων του προγράμματος είναι απαραίτητη, μια και αν δεν εκσυγχρονιστούν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις στα νησιά μας, δε θα καταφέρουν να επιβιώσουν τα επόμενα χρόνια.
Η αναμόρφωση του προγράμματος σημαίνει ότι θα καθυστερήσει το άνοιγμα κρίσιμων προγραμμάτων, όπως είναι τα «Σχέδια Βελτίωσης».

Αναμόρφωση των συνεταιρισμών
Υψηλά στις προτεραιότητες της κ. Μπατζελή είναι η ανασυγκρότηση του συνεταιριστικού κινήματος και η δημιουργία φορέα συλλογικής διαχείρισης αγροτικών εφοδίων, αλλά και της διάθεσης των αγροτικών προϊόντων. Πεποίθηση των αγροτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι ότι πρέπει να προχωρήσουν οι συνενώσεις των συνεταιρισμών, και η ριζική τους αναδιάρθρωση, για να μπορέσουν να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής. Ακόμη έχει γίνει κατανοητό ότι απαιτείται να υπάρχει ένας ενιαίος φορέας που θα διαχειρίζεται τα αγροτικά εφόδια και θα εμπορεύεται τα αγροτικά προϊόντα, ώστε να μειωθούν οι τιμές των αγροτικών εφοδίων και να κλείσει η μεγάλη ψαλίδα των αγροτικών προϊόντων από το χωράφι ως το ράφι του σούπερ μάρκετ.

Για την ΚΑΠ
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική για τη μετά το 2013 περίοδο αφορά κατά κύριο λόγο σε δύο ζητήματα. Το πρώτο είναι ποιοι θα είναι οι αγρότες που θα επιδοτούνται και το δεύτερο ο τρόπος που θα επιδοτούνται. Όλα δείχνουν ότι θα επιλεγεί οι επιδοτήσεις να καταλήγουν στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Αυτό σημαίνει ότι αν δε ληφθούν ειδικές πρόνοιες για τους αγρότες του Αιγαίου, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι πολυαπασχολούμενοι, θα μειωθούν δραματικά οι επιδοτήσεις που θα φτάσουν στα νησιά μας.
Νέα μορφή θα αποκτήσει και ο ΕΛΓΑ. Συγκεκριμένα, θα ασφαλίζει την αγροτική παραγωγή τόσο από τους φυσικούς κινδύνους, όσο και από τους κινδύνους της αγοράς. Όσον αφορά στον ΕΦΕΤ, στόχος είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος προστασίας παραγωγών και καταναλωτών από το χωράφι έως το ράφι. Ο ΕΦΕΤ θα παρεμβαίνει και για την προστασία της υγείας των καταναλωτών, αλλά και για τον έλεγχο των τιμών.

Τα μέτρα που μας αφορούν
Τα σημαντικότερα από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κ. Μπατζελή και αφορούν στους αγρότες των νησιών μας, είναι:
1. Αύξηση στο 11% του συντελεστή επιστροφής Φ.Π.Α. στους αγρότες για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής.
2. Επανεξέταση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου.
3. Στήριξη των αγροτών με χαμηλά εισοδήματα με την καταβολή του Επιδόματος Αλληλεγγύης.
4. Αύξηση της βασικής σύνταξης του αγρότη και της αγρότισσας, ώστε να διαμορφωθεί σταδιακά στα 550 ευρώ για τον ένα και στα 950 ευρώ για το ζευγάρι αγροτών. Άμεση αύξηση της σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ από 1ης Οκτωβρίου 2009.
5. Χρηματοδοτική στήριξη των αγροτών στις επενδυτικές τους δραστηριότητες, αλλά και στις τρέχουσες συναλλαγές.
6. Σύσταση Αγροτικού Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων στο πλαίσιο του προτύπου του ΤΕΜΠΜΕ.
7. Κατοχύρωση του αγροτικού επαγγέλματος με διαφοροποίηση των μέτρων στήριξης, μεταξύ εκείνων που απασχολούνται πλήρως στην αγροτική οικονομία και εκείνων μερικής απασχόλησης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey