332 λιγότεροι…

01/07/2012 - 05:56
Με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς μειώνονται οι κτηνοτρόφοι στα νησιά του νομού μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος. Όσοι μένουν στο επάγγελμα, ως μόνη λύση για την επιβίωση τους, βλέπουν την αύξηση της ποσότητας γάλακτος.
Μεγαλώνουν τα κοπάδια, λιγοστεύουν οι κτηνοτρόφοι στο νομό Λέσβου



Με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς μειώνονται οι κτηνοτρόφοι στα νησιά του νομού μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος. Όσοι μένουν στο επάγγελμα, ως μόνη λύση για την επιβίωση τους, βλέπουν την αύξηση της ποσότητας γάλακτος. Έτσι ενώ έχουμε μείωση των κτηνοτρόφων, η ποσότητα του πρόβειου γάλακτος που παράγεται, παρουσιάζει σταθεροποιητικές τάσεις. Αντίθετα, μεγάλη είναι η μείωση της παραγωγής κατσικίσιου γάλακτος κι αυτή όμως τα τελευταία χρόνια, δείχνει να σταθεροποιείται. Έτσι με γρήγορους ρυθμούς οδηγούμαστε στη δημιουργία μεγάλων κτηνοτροφικών μονάδων στη Λέσβο.

Μοχλός της παραπάνω εξέλιξης είναι οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές παραγωγού στο πρόβειο και το κατσικίσιο γάλα, που παίρνουν οι κτηνοτρόφοι του νομού μας, και οι αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών. Ο αριθμός των κτηνοτρόφων στην πενταετία 2007 - 2001, μειώθηκε κατά 332 άτομα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το 2007 στη Λέσβο, τη Λήμνο και τον Αϊ Στράτη, δραστηριοποιούνταν 2.657 κτηνοτρόφοι και παρήγαγαν κάτι περισσότερο από 29.000 τόνους πρόβειο γάλα και 4.900 τόνους κατσικίσιο γάλα. Αθροιστικά δηλαδή, είχαμε παραγωγή 33.950 τόνους γάλα. Η μέση παραγόμενη ποσότητα γάλακτος ανά παραγωγό ήταν 12,778 τόνους.
Το 2011, ως τον Αύγουστο, η ποσότητα πρόβειου γάλακτος που παράχθηκε στο νομό μας, ήταν 27.560 τόνοι, και κατσικίσιου γάλακτος ήταν 2.740 τόνοι. Συνολικά είχαμε 30.301 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος από 2.325 κτηνοτρόφους ως τον Αύγουστο. Η μέση παραγόμενη ποσότητα γάλακτος ανά κτηνοτρόφο, διαμορφώθηκε στους 13.033 τόνους. Τους επόμενους μήνες, τα στοιχεία του 2011 θα αναμορφωθούν καθώς θα προστεθούν οι ποσότητες γάλακτος που παράχθηκαν και παραδόθηκαν τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους. Οπότε αναμένεται η παραγωγή γάλακτος να φθάσει ή και να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2010. Στα ίδια επίπεδα θα διαμορφωθεί και η ποσότητα γάλακτος ανά παραγωγό. Αυξημένη ποσότητα γάλακτος ανά παραγωγό ισοδυναμεί ευθέως με αύξηση των ζώων που εκτρέφονται, μιας και στα νησιά του νομού μας, δεν έχουμε ουσιαστικές αλλαγές στην ποσότητα γάλακτος που παράγει κάθε ζώο. Για να αυξηθεί η ετήσια παραγωγή γάλακτος ανά ζώο, θα πρέπει να εφαρμοστούν εκτεταμένα προγράμματα γενετικής βελτίωσης, να υπάρχει συνεχή επιστημονική παρακολούθηση των κοπαδιών και η εφαρμογή εξελιγμένων μεθόδων εκτροφής. Στοιχεία που δυστυχώς απουσιάζουν από την κτηνοτροφία των νησιών μας.

Κρίσιμη χρονιά

Το 2012 είναι μια κρίσιμη χρονιά για την κτηνοτροφία στα νησιά μας. Το φετινό χειμώνα αποφεύχθηκε η πτώση της τιμής του γάλακτος χάρη στην είσοδο του ομίλου «Κολιός» στην τοπική αγορά. Ωστόσο η κατάσταση δεν βελτιώθηκε για τους κτηνοτρόφους καθώς συνεχίζουν να πληρώνουν σε εξαιρετικά υψηλές τιμές, τις ζωοτροφές. Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν στραφεί στην παραγωγή δικών τους ζωοτροφών ώστε να μειώσουν το κόστος εκτροφής των ζώων τους. Άλλοι κτηνοτρόφοι έχουν επιλέξει να μειώσουν τις ποσότητες των ζωοτροφών που χορηγούν στα κοπάδια τους. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί συνεταιριστές και αγροτιστές εκτιμούν ότι τη φετινή χρονιά θα έχουν μείωση στην παραγωγή γάλακτος.
Πολλά θα εξαρτηθούν από τη χρονική περίοδο που θα λειτουργήσουν τα τυροκομεία. Οι μικρές τυροκομικές επιχειρήσεις του νησιού, που δεν έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό, πιέζονται καθημερινά να μειώσουν τις τιμές που διαθέτουν τα τυριά τους στα σούπερ μάρκετ. Επίσης η ζήτηση για τα τυριά έχει μειωθεί σημαντικά.
Οι ποσότητες γάλακτος που θα απορροφήσει ο όμιλος «Κολιός» θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της φετινής παραγωγής γάλακτος. Όπως μάθαμε, οι ποσότητες γάλακτος που παραλαμβάνει ο όμιλος, αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του Μαρτίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φεύγει με βυτίο στη Βόρεια Ελλάδα αντί να τυροκομείται στη Λέσβο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey