Αρκετή μελέτη, όπως και η παρέλευση ορισμένων μηνών, θα απαιτηθεί για να αποφασίσουν οι υπηρεσίες της Κομισιόν αν θα δεχθεί ότι το πακέτο των 425 εκατομμυρίων ευρώ είναι αποζημιώσεις και όχι κρατικές επιδοτήσεις.
Αρκετή μελέτη, όπως και η παρέλευση ορισμένων μηνών, θα απαιτηθεί για να αποφασίσουν οι υπηρεσίες της Κομισιόν αν θα δεχθεί ότι το πακέτο των 425 εκατομμυρίων ευρώ είναι αποζημιώσεις και όχι κρατικές επιδοτήσεις. Πρόκειται για τα χρήματα που μοίρασε η ελληνική κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες, μετά τις κινητοποιήσεις χιλιάδων παραγωγών σε όλη την χώρα το περασμένο χειμώνα.
Το μίνι σήριαλ, με την αποστολή ή μη της απάντησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Κομισιόν, έληξε αφού τα σχετικά έγγραφα έφθασαν στις Βρυξέλλες. Τώρα θα μελετηθούν οι ελληνικές απαντήσεις στις διευκρινήσεις που είχαν ζητηθεί από την Κομισιόν. Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τις κοινοτικές αρχές ότι τα χρήματα που μοιράστηκαν στους παραγωγούς αποτελούν αποζημιώσεις για απώλεια της παραγωγής λόγω καιρικών συνθηκών, αφορίας κι άλλων αιτιών που καλύπτονται από τον κοινοτικό κανονισμό κι όχι επιδότηση.
Στην περίπτωση που οι κοινοτικές αρχές δεν πεισθούν ότι πρόκειται για αποζημιώσεις θα ζητήσουν η κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτά τα ποσά από τους αγρότες. Αν δεν το κάνει τότε θα κληθεί να καταβάλει το διπλάσιο ποσό ως πρόστιμο για παραβίαση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Μετά από μήνες
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Έθνος ο εκπρόσωπος τύπου της κας Μποέλ εξήγησε ότι «οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα αναλύσουν το περιεχόμενο αυτών των εγγράφων στοιχείων, που είναι γραμμένα στα Ελληνικά, προκειμένου να διαπιστώσουν αν αυτές οι χρηματοδοτήσεις είναι συμβατές ή όχι προς την κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων».
«Αν δε, μετά την εξέταση αυτών των στοιχείων, συνεχίσουν να έχουν αμφιβολίες ως προς τον χαρακτηρισμό αυτών των 425 εκατ. ευρώ, θ’ ανοίξουν την επίσημη διαδικασία» εναντίον της Ελλάδας, για «χορήγηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων». Ο ίδιος πάντα εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η μελέτη των στοιχείων που έστειλε χθες στις Βρυξέλλες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «θα πάρει οπωσδήποτε μερικούς μήνες».
Ακόμη και στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση κληθεί να πάρει πίσω τα χρήματα που έδωσε στους Έλληνες αγρότες δεν αναμένεται να υλοποιήσει αυτή την εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια τέτοια κίνηση, αν γίνονταν, θα είχε τεράστιο πολιτικό κόστος. Επιπλέον πολλές φορές στο παρελθόν οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει στην χορήγηση εξτρά επιδοτήσεων και στην συνέχεια πλήρωσαν υψηλά πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό συνέβη αρκετές φορές κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1990 για τους βαμβακοπαραγωγούς και κάποιες φορές για τους ελαιοπαραγωγούς.
Στην Λέσβο περίπου 20.000 ελαιοπαραγωγοί έχουν λάβει σημαντικές επιδοτήσεις, καθώς το νησί μπήκε στην πρώτη κατηγορία των περιοχών που πλήγησαν από την αφορία. Όμως η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έδωσε την εξτρά επιδότηση στους ελαιοπαραγωγούς που δήλωσαν ότι ο τόπος κατοικίας τους δεν είναι η Λέσβος.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.