Σήμερα πραγματοποιείται σύσκεψη στην Αθήνα για την ελαιοκομία, με πρωτοβουλία της ΠΑΣΕΓΕΣ και τη συμμετοχή σχεδόν όλων των ελαιοπαραγωγικών ενώσεων της χώρας.
Σήμερα πραγματοποιείται σύσκεψη στην Αθήνα για την ελαιοκομία, με πρωτοβουλία της ΠΑΣΕΓΕΣ και τη συμμετοχή σχεδόν όλων των ελαιοπαραγωγικών ενώσεων της χώρας. Αιτία είναι οι εξαιρετικά αρνητικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στον κλάδο από τη ραγδαία πτώση των τιμών παραγωγών. Από χθες Τρίτη η τιμή παραγωγού στα ελαιόλαδα 0,3 βαθμών υποχώρησε στα 2,20 ευρώ στη Λέσβο για τα φρέσκα λάδια, ενώ για τα λάδια παλαιάς εσοδείας η τιμή παραγωγού υποχώρησε στα 2,10 ευρώ ανά κιλό. Οι νέες τιμές ήρθαν μόλις 10 ημέρες μετά την προηγούμενη ανακοίνωση της ΕΑΣ Λέσβου που είχε και πάλι ρίξει τις τιμές παραγωγού από τα 2,40 ευρώ στα 2,25 ευρώ το κιλό. Στο Ηράκλειο της Κρήτης δεν έχουν βγει φρέσκα λάδια ακόμη και η τιμή παραγωγού παραμένει στα 2,30 ευρώ το κιλό.
Στα ίδια επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές και στη Μεσσηνία. Οι τιμές αυτές είναι μειωμένες κατά 5% σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές, οι οποίες επίσης ήταν πολύ μειωμένες.
Στην Ισπανία, η τάση των τιμών παραγωγού είναι έντονα καθοδική. Όπως φαίνεται στο σχετικό γράφημα, οι τιμές του ελαιολάδου ακολουθούσαν ανοδική πορεία μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Από εκεί και ύστερα ξεκίνησε η πτώση. Στην αρχή υπήρχαν πολλά ανοδικά ξεσπάσματα προς τα πάνω, αλλά και προς τα κάτω. Μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου είχε διαμορφωθεί μια ελαφρά πτωτική πορεία των τιμών που έδειχνε ότι η τιμή χονδρικής στη Χαέν της Ισπανίας θα διαμορφωθεί στα 2,40 ευρώ ως 2,50 ευρώ το κιλό για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα των 0,3 βαθμών. Όμως από τα τέλη του Οκτωβρίου και μετά παρατηρείται μια κάθετη πτώση των τιμών. Συγκεκριμένα, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας καταγράφηκαν αγοραπωλησίες στα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα στα 2,05 ευρώ ανά κιλό. Όταν διαμορφώνονται τέτοιες τάσεις στην Ισπανία, που παράγει σχεδόν το 50% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς γιατί η ΕΑΣ Λέσβου έσπευσε τη Δευτέρα να ρίξει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τις τιμές παραγωγού.
Άτοκη χρηματοδότηση
Χθες το μεσημέρι συζητούσαμε τις εξελίξεις αυτές με τον πρόεδρο της ΕΑΣΛ, Αλέκο Γιαζιτζόγλου. Ο οποίος μας είπε ότι στη σημερινή σύσκεψη την ΕΑΣ Λέσβου θα εκπροσωπήσει είτε ο ίδιος είτε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης, Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτης. Κατά την άποψη του κ. Γιαζιτζόγλου, αυτήν τη στιγμή η μόνη λύση είναι να δοθεί άτοκη χρηματοδότηση στις ελαιοπαραγωγικές ενώσεις συνεταιρισμών της χώρας για να συγκεντρώσουν τα λάδια στις αποθήκες τους και έτσι να ξεμπλοκάρουν την αγορά.
Τα κεφάλαια που απαιτούνται για να γίνει αυτό είναι περί τα 40 με 50 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να δοθούν σε 10 με 15 ελαιοπαραγωγικές ενώσεις συνεταιρισμών της Ελλάδας, οι οποίες έχουν πραγματική παρέμβαση στην αγορά. Αυτή η τακτική είχε χρησιμοποιηθεί από τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό και Σωτήρη Χατζηγάκη. Ο πρώτος είχε δώσει άτοκη χρηματοδότηση για τη συγκέντρωση του σιταριού και του καλαμποκιού την περίοδο που οι τιμές τους είχαν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ο δεύτερος έδωσε φέτος άτοκη χρηματοδότηση για να σταματήσει η κατρακύλα των τιμών παραγωγού στα σταφύλια.
H πορεία των τιμών του ελαιολάδου στη Χαέν της Ισπανίας το τελευταίο τρίμηνο
Ειδικά για την ΕΑΣ Λέσβου, ο κ. Γιαζιτζόγλου πιστεύει ότι μια άτοκη χρηματοδότηση ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ επαρκεί για να συγκεντρώσει στις αποθήκες της το ελαιόλαδο που θα παραχθεί στο νησί.
Εφόσον η πρόταση αυτή υιοθετηθεί από την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, οι ενώσεις συνεταιρισμών θα μπορέσουν να πληρώσουν τους παραγωγούς μέλη τους στην τρέχουσα τιμή και στο τέλος της περιόδου (Ιούνιο ή Σεπτέμβριο του 2010) να πληρώσουν εκκαθάριση. Έτσι οι παραγωγοί θα καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους, δηλαδή θα πληρώσουν τα ελαιοτριβεία, τους εργάτες που απασχολούν για τη συγκομιδή του καρπού και θα έχουν εισόδημα για να καλύψουν τις δικές τους για το επόμενο χρονικό διάστημα. Με την πληρωμή της εκκαθάρισης θα καλύψουν τις ανάγκες τους για τους μήνες του καλοκαιριού.
Κοινή εμπορία
Η πρόταση του κ. Γιαζιτζόγλου για άτοκη χρηματοδότηση οπωσδήποτε θα συμβάλει στη συγκράτηση των τιμών και την αναστροφή του πτωτικού κλίματος στην Ελλάδα και τις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες. Αναμένεται δε να συμβάλει σε οριακή αύξηση των τιμών παραγωγού.
Η παρέμβαση αυτή θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματική αν οι ελαιοπαραγωγικές ενώσεις συνεταιρισμών της χώρας προχωρήσουν σε κοινή εμπορία του ελαιολάδου ή έστω συμφωνήσουν σε μια κοινή εμπορική πολιτική με στόχο να ανεβάσουν σε στοιχειωδώς ικανοποιητικά επίπεδα τις τιμές παραγωγού. Αν συμβεί αυτό και με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες και το ειδικό βάρος που έχει Ελλάδα στον κλάδο, μπορεί να επιτευχθεί σημαντική ανάκαμψη των τιμών παραγωγού χωρίς να αυξηθούν οι τιμές για τους καταναλωτές.
Εκτιμούμε ότι υπό αυτές τις συνθήκες, ίσως η τιμή για τα τρία δέκατα να φθάσει έως τα 2,80 με 2,90 ευρώ το κιλό και η τιμή του άσσου στα 2,60 με 2,70 ευρώ το κιλό.