Ενδιαφέρουσα ημερίδα για το λάδι

01/07/2012 - 05:56
Τα αποτελέσματα του προγράμματος ανάπτυξης της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στον ελαιώνα της Λέσβου παρουσίασε το βράδυ της Παρασκευής η ΕΑΣ Λέσβου, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου.
Τα αποτελέσματα του προγράμματος ανάπτυξης της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στον ελαιώνα της Λέσβου παρουσίασε το βράδυ της Παρασκευής η ΕΑΣ Λέσβου, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την παρακράτηση της επιδότησης του ελαιολάδου που γίνεται από τους ελαιοπαραγωγούς όλης της χώρας.
Μέσω του προγράμματος έχουν πιστοποιηθεί 821 ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου, σε όλα σχεδόν τα ελαιοπαραγωγικά χωριά του νησιού.


Στόχος του προγράμματος είναι να μυηθούν οι παραγωγοί στις διαδικασίες της ολοκληρωμένης διαχείρισης και γενικότερα της πιστοποιημένης παραγωγής, καθώς μετά το 2013 η τήρηση των ορθών γεωργικών πρακτικών, η προστασία του περιβάλλοντος, η μείωση των αγροχημικών σκευασμάτων (λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων) στο ελάχιστο δυνατό θα είναι βασικές προϋποθέσεις για τη λήψη των επιδοτήσεων από τους παραγωγούς μας.
Παράλληλα, η παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων, όπως του ελαιολάδου ολοκληρωμένης διαχείρισης, είναι απαραίτητη προκειμένου τα τοπικά προϊόντα να κερδίσουν το ενδιαφέρον των σύγχρονων απαιτητικών καταναλωτών.
Η ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΑΣ Λέσβου, εξελίχθηκε σε μια ευρεία συζήτηση για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελαιοκομία στη Λέσβο και στη χώρα μας συνολικά.
Η εκδήλωση κράτησε περισσότερο από δύο ώρες κατά τη διάρκεια των οποίων αναπτύχθηκε μια αρκετά ενδιαφέρουσα συζήτηση, όπου ως κοινή πεποίθηση όλων των ομιλητών προτάχθηκε το ότι το ελαιόλαδο της Λέσβου και τα άλλα αγροτικά προϊόντα του νησιού θα αποτελέσουν τη βάση για την υπέρβαση της σημερινής κρίσης - αρκεί να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν όπως τους αρμόζει.
Η ολοκληρωμένη διαχείριση είναι ένα σύστημα που ελέγχει πλήρως την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να βελτιώσουν την αποδοτικότητα των χωραφιών τους και παράλληλα πιστοποιεί ότι τα παραγόμενα προϊόντα είναι ασφαλή και υγιεινά για τους καταναλωτές.

Στην εκδήλωση μεταξύ των ομιλητών ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Γιώργος Φλώρος, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, ο διευθυντής της Ένωσης, Στρατής Χατζηδημητρίου, και ο γεωπόνος της ΕΑΣ Λέσβου, Χρήστος Βασιλάκος.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος και ο βουλευτής Σπύρος Γαληνός.
Ο κ. Βουνάτσος τόνισε πως «το βάρος πρέπει, επιτέλους, να δοθεί στις εξαγωγές του τυποποιημένου λεσβιακού λαδιού», αναφερόμενος στο σχεδιασμό της νέας δημοτικής αρχής προς την κατεύθυνση αυτή, όπως αυτός θα ανακοινωθεί και επισήμως το προσεχές διάστημα. Ζήτησε, δε, τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων «για την εκπόνηση μιας συγκροτημένης στρατηγικής εξαγωγών του λεσβιακού λαδιού, όπως επιβάλλουν οι όροι του ανταγωνισμού της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης οικονομίας».
Ο κ. Γαληνός, με τη σειρά του, σημείωσε: «Το όνομα ενός τόπου στηρίζεται στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων του. Η εμπορική αξία των προϊόντων ενός τόπου στηρίζεται στη διεθνή του φήμη. Εάν τα καταφέρουμε, η κρίση θα είναι κάτι που ούτε θα μας αφορά ούτε θα μας αγγίζει.»

Εκπαίδευση ελαιοπαραγωγών
Εξ άλλου, η ΕΑΣ Λέσβου, στο πλαίσιο του προγράμματος ελαιουργικών φορέων που υλοποιεί από χθες Δευτέρα, εκπαίδευσε ελαιοπαραγωγούς που συμμετέχουν στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση στο Πολύκεντρο του Παλαιοχωρίου και σήμερα στις 7 το απόγευμα θα γίνει εκπαίδευση ελαιοπαραγωγών στο Πολύκεντρο του Πολιχνίτου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey