![Emprosnet_Logo_no_background_new.png](/images/Emprosnet_Logo_no_background_new.png)
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Αδαμίδης απαντά στο «Ε» για την οζώδη δερματίτιδα
Τις ενέργειες που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση της οζώδους δερματίτιδας βοοειδών (ΟΔΒ) στη Λήμνο παραθέτει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αδαμίδης, απαντώντας σε παρεμβάσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα από την περιφερειακή σύμβουλο Μαρία Νικολάρα και από το συντονιστή Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Στρατή Νικολάου μέσα από τις σελίδες του «Ε».
Τις ενέργειες που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση της οζώδους δερματίτιδας βοοειδών (ΟΔΒ) στη Λήμνο παραθέτει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αδαμίδης, απαντώντας σε παρεμβάσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα από την περιφερειακή σύμβουλο Μαρία Νικολάρα και από το συντονιστή Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Στρατή Νικολάου μέσα από τις σελίδες του «Ε».
Κοινό σημείο των παρεμβάσεων αυτών ήταν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, και ειδικότερα η Κτηνιατρική Υπηρεσία, στην οποία καταλογίζουν ολιγωρία στο συγκεκριμένο ζήτημα. Στην απάντηση αντικρούει τις καταγγελίες παραθέτοντας τις ενέργειες που έχουν γίνει, ωστόσο αίσθηση προκαλεί ότι αποφεύγει ευθέως να υπερασπιστεί τον τρόπο που λειτούργησαν ως σήμερα τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη. Η μόνη έκφραση που δείχνει μια ήπια στήριξη προς την υπηρεσία είναι η ακόλουθη: «Οφείλουμε να παραθέσουμε τα πραγματικά γεγονότα και όχι εικασίες και άκριτους καταλογισμούς ευθυνών».
Η διαδρομή των ενεργειών
Οι ενέργειες που έγιναν για την αντιμετώπιση της επιζωοτίας ως σήμερα είναι:
- Στις 4 Φεβρουαρίου 2015, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.) ειδοποιούν για τον κίνδυνο της ασθένειας.
- Στις 22 Απριλίου 2015, η Κτηνιατρική Υπηρεσία Λήμνου διανέμει ενημερωτικό υλικό.
- Στις 20 Αυγούστου 2015, εντοπίζονται τα πρώτα κρούσματα σε Έβρο και μετά σε Καβάλα και Ξάνθη.
- Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2015, το ΥΠ.Α.Α.Τ. ζητά την έγκριση χρήσης εμβολίων, αλλά η επιστημονική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επέτρεπε εμβολιασμούς.
- Στις 2 Οκτωβρίου 2015, εντοπίζεται το πρώτο κρούσμα στην Πλάκα Λήμνου.
- Στις 15 Οκτωβρίου 2015, πραγματοποιείται ενημερωτική συνάντηση με χρήση πολυμέσων στο Κοντοπούλι Λήμνου.
- Στις 19 Οκτωβρίου 2015, συγκαλείται στο ΥΠ.Α.Α.Τ. ευρεία σύσκεψη, όπου -ύστερα από την αξιολόγηση των στοιχείων (πυκνότητα μονάδων, αριθμός ζώων κ.λπ.)- κρίθηκε ότι δεν υπήρχε ανάγκη εμβολιασμού των βοοειδών της Λήμνου.
- Στις 5 Νοεμβρίου 2015, πραγματοποιείται δεύτερη ενημερωτική συνάντηση των κτηνιάτρων με τους κτηνοτρόφους στη Λήμνο.
- Η επιδημιολογική εικόνα της Λήμνου παρέμεινε σταθερή μέχρι τις 8 Ιουνίου 2016, οπότε παρατηρείται αναζωπύρωση της νόσου.
- Στις 22 Ιουνίου 2016, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠ.Α.Α.Τ., επανεκτιμήθηκε η κατάσταση και αποφασίστηκε η έναρξη εμβολιασμού. Ως μέθοδος προκρίθηκε η απευθείας αγορά του εμβολίου από τους κτηνοτρόφους, δεδομένου ότι ο διαγωνισμός του Υπουργείου είχε προσβληθεί από διαγωνιζόμενη εταιρεία.
- Στις 24 Ιουνίου 2016, έγινε σχετική ενημέρωση στους βοοτρόφους, απ’ τους οποίους ελάχιστοι δέχθηκαν να εμβολιάσουν τα ζώα τους.
- Στις 6 Ιουλίου 2016, το ΥΠ.Α.Α.Τ. εξέδωσε απόφαση του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου με την οποία αποφασίστηκε η επέκταση εμβολιασμού κατά της ΟΔΒ σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα και στη νήσο Λήμνο.
- Η πρώτη φάση εμβολιασμού στη Λήμνο ξεκίνησε στις 27 Ιουλίου και συνεχίζεται. Με ομαλή ροή (και με εμβόλια του Υπουργείου) έχει εμβολιαστεί πάνω από το 50% των βοοειδών της Λήμνου.
Η επικουρική προμήθεια εμβολίων από την Περιφέρεια καθυστέρησε λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών που διέπουν τις προμήθειες στο Δημόσιο. Τέλος, οι απολυμάνσεις προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης και, ελλείψει απολυμαντικής τάφρου στο λιμάνι της Μύρινας, προκρίθηκε η λύση των ψεκασμών.