Συνεχείς διαβουλεύσεις μεταξύ ΕΝΠΕ και υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Πρόβλημα τα τοπογραφικά για τους βοσκοτόπους

14/04/2015 - 22:52

Το ζήτημα των βοσκοτόπων και η διαχείριση των πόρων των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης συζητήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ στελεχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Το ζήτημα των βοσκοτόπων και η διαχείριση των πόρων των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης συζητήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ στελεχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Ειδικότερα οι εκπρόσωποι της ΕΝΠΕ τόνισαν ότι δεν μπορεί να ζητούνται από τους κτηνοτρόφους να προσκομίσουν τοπογραφικά για τις εκτάσεις που κατέχουν.

Διότι το κόστος των τοπογραφικών είναι μεγάλο και αυτή την στιγμή είναι άγνωστο ποιες από τις εκτάσεις που δηλώνονται είναι επιλέξιμες προς επιδότηση και ποιες όχι, καθώς δεν έχουν καταρτιστεί τα σχέδια διαχείρισης των βοσκοτόπων.

Η ΕΝΠΕ θεωρεί ως βεβιασμένη ενέργεια εκ μέρους του ΟΠΕΚΕΠΕ την απαίτηση να προσκομισθούν άμεσα και σε σύντομο χρονικό διάστημα τα τοπογραφικά όλων των βοσκοτόπων.

Ωστόσο, σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης ανέφερε ότι υπάρχει μόνιμη επαφή με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και άφησε να εννοηθεί πως σύντομα θα μπορέσει να ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό.

Κρίσιμο ζήτημα για την διασφάλιση των επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι είναι και το θέμα της αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων. Φέτος στις αιτήσεις που θα καταθέσουν οι κτηνοτρόφοι η ύπαρξη άδειας για τις στάνες θα αναγράφεται ως πληροφοριακό στοιχείο.

Όμως οι μελετητές - γεωτεχνικοί εκτιμούν ότι τα επόμενα χρόνια η άδεια θα είναι απαραίτητη για τη λήψη των επιδοτήσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μελετητή Γιάννη Φλωρίδη, στη Λέσβο είναι αδειοδοτημένο λιγότερο από το 30% των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Κι επιπλέον σε παρά πολλές περιπτώσεις οι άδειες εκδόθηκαν από την καλή θέληση που επέδειξαν οι αρμόδιοι υπάλληλοι. Κι αυτό γιατί σε πάρα πολλές περιπτώσεις η αδειοδότηση των στάβλων είναι αδύνατη με τις υπάρχουσες συνθήκες και το πλαίσιο που θέτουν οι ισχύοντες νόμοι.

Διεκδικούν τους πόρους οι περιφέρειες
Μείζον ζήτημα για τις περιφέρειες της χώρας είναι η διαχείριση των πόρων του τομεακού προγράμματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα όσα είχε υποσχεθεί η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το 30% των πόρων που θα διατεθούν από τα επενδυτικά προγράμματα του υπουργείου θα τα διαχειριστούν οι Περιφέρειες της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της προηγούμενης εβδομάδας οι εκπρόσωποι της ΕΝΠΕ ζήτησαν πρώτα από όλα να ξεκαθαριστεί ότι θα ισχύει η διαχείριση του 30% των πόρων από τις Περιφέρειες.

Μάλιστα ζητούν οι πληρωμές που δε θα αφορούν τους αγρότες να μην γίνονται μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά μέσω των Περιφερειακών Ταμείων.

Το ζήτημα αυτό τίθεται προκειμένου ο τελικός έλεγχος για την υλοποίηση των προγραμμάτων να μη γίνεται από οργανισμό του υπουργείου αλλά από φορείς που ελέγχουν οι Περιφέρειες.

Τα προγράμματα που θέλουν να διαχειριστούν οι Περιφέρειες είναι οι νέοι αγρότες, τα σχέδια βελτίωσης, οι αναδασμοί, τα αρδευτικά έργα, η μεταποίηση τοπικών προϊόντων, τα προγράμματα Leader και ΟΠΑΑΧ και θεμάτα που έχουν σχέση με το περιβάλλον, την αγροτική και δασική οδοποιία και προγράμματα που αφορούν την καινοτομία σε όλους αυτούς τους τομείς της αγροτικής ανάπτυξης.

Η διαχείριση μέρους των πόρων του προγράμματος του υπουργείου από τις Περιφέρειες είναι ρητή δέσμευση της νέας ΚΑΠ.

Στη συνάντηση την ΕΝΠΕ με το υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης συμμετείχαν ο πρόεδρος της Κώστας Αγοραστός και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey