Ο ασκός τους Αιόλου άνοιξε για τα παραληπτήρια γάλακτος των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών της Λέσβου που λειτουργούν χωρίς άδειες. Ο κίνδυνος να οδηγηθούν σε κλείσιμο είναι ορατός, κι αυτό θα τινάξει στον αέρα την κτηνοτροφία του νησιού.
Ο ασκός τους Αιόλου άνοιξε για τα παραληπτήρια γάλακτος των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών της Λέσβου που λειτουργούν χωρίς άδειες. Ο κίνδυνος να οδηγηθούν σε κλείσιμο είναι ορατός, κι αυτό θα τινάξει στον αέρα την κτηνοτροφία του νησιού, μια και οι κτηνοτρόφοι δε θα μπορούν να παραδώσουν το γάλα τους στα τυροκομεία, τα δε τυροκομεία είτε θα κλείσουν είτε θα αναγκαστούν να παραλαμβάνουν το γάλα με βυτία από τις στάνες των κτηνοτρόφων.
Το θέμα άνοιξε πριν μερικά χρόνια, όταν ένας πολίτης, μέσω το δικηγόρου του, κατέθεσε αναφορά στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής ότι ενοχλούνταν από τη λειτουργία του παραληπτηρίου γάλακτος που βρίσκεται στην πλατεία της Πελόπης. Η υπηρεσία εξέτασε το θέμα κι όταν διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει άδεια λειτουργίας, παρέπεμψε την υπόθεση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης. Σε βάρος του Συνεταιρισμού ασκήθηκε δίωξη και προχθές ο πρόεδρός του, Δημήτρης Καραγιαννάκης, καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, ως ο υπεύθυνος του Συνεταιρισμού. Επιπλέον ο Συνεταιρισμός θα κληθεί να πληρώσει 700 ευρώ χρηματική ποινή. Οι παραπάνω ποινές επιβλήθηκαν επειδή το παραληπτήριο δεν έχει άδεια λειτουργίας. Κατά της απόφασης θα ασκηθεί, βέβαια, έφεση.
Μετά την απόφαση αυτή, ο κ. Καραγιαννάκης, όπως ο ίδιος μας είπε, κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση το Δ.Σ. του Συνεταιρισμού και υπέβαλε την παραίτησή του, προτείνοντας στα υπόλοιπα μέλη να εκλέξουν νέο πρόεδρο. Ωστόσο κανένας δεν ήθελε να αναλάβει τη θέση του προέδρου, αφού μέσα σε μια μέρα ουσιαστικά μετατράπηκε σε ηλεκτρική καρέκλα. Χθες Τετάρτη το παραληπτήριο δε λειτούργησε. Οι κτηνοτρόφοι περίμεναν στην πλατεία του χωριού με το γάλα μέσα σε μπιτόνια, να το παραδώσουν στο βυτίο του τυροκομείου Σατζελιώτη με το οποίο συνεργάζονται.
Μετά τους αρχικούς ελέγχους, τα στελέχη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ενημέρωσαν το Συνεταιρισμό ότι θα πρέπει να προβεί σε κάποιες βελτιώσεις στο χώρο του παραληπτηρίου και να εκδώσει άδεια λειτουργίας. Οι βελτιώσεις έγιναν, αλλά άδεια λειτουργίας δεν εκδόθηκε.
Ενός κακού…
Το ζήτημα αυτό ρυθμίζεται από το Προεδρικό Διάταγμα 79 του 2007. Με βάση αυτό, όλα τα κέντρα παραλαβής γάλακτος θα πρέπει να έχουν άδεια λειτουργίας. Ως τέτοια χαρακτηρίζονται μεγάλες εγκαταστάσεις που υπάρχουν σε μεγάλες βιομηχανίες γάλακτος, όπως είναι η ΦΑΓΕ, η ΔΕΛΤΑ και άλλες, όπου γίνεται παραλαβή εκατοντάδων τόνων γάλακτος καθημερινώς. Το Προεδρικό Διάταγμα δε διευκρινίζει αν στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και τα παραληπτήρια γάλακτος που διατηρούν μικροί συνεταιρισμοί και οι οποίοι παραλαμβάνουν από δύο έως οκτώ τόνους γάλακτος τη μέρα.
Προχθές το δικαστήριο που εκδίκασε την υπόθεση του Συνεταιρισμού Πελόπης δέχθηκε ότι είναι ομοειδής περίπτωση και κατά συνέπεια θα πρέπει ο Συνεταιρισμός να διαθέτει άδεια λειτουργίας για το παραληπτήριο.
Ο κτηνίατρος Νίκος Ιατρού από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, που έχει παρακολουθήσει το θέμα, μας ενημέρωσε ότι τα παραληπτήρια γάλακτος του νησιού δε διαθέτουν άδειες λειτουργίας. Η υπηρεσία του θα μπορούσε να εκδώσει τις σχετικές άδειες αν οι ενδιαφερόμενοι συνεταιρισμοί ή τυροκόμοι προσκόμιζαν σύμφωνη γνώμη από τις συναρμόδιες διευθύνσεις Ανάπτυξης και Υγιεινής, μόνο που για να γίνει αυτό θα πρέπει οι συνταχθούν και να εγκριθούν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να είναι νόμιμες οι οικοδομές που φιλοξενούν τις δραστηριότητες αυτές.
Τα παραπάνω έχουν σημαντικό οικονομικό κόστος και δεν είναι δεδομένο ότι σε όλες τις περιπτώσεις θα έχουν θετική κατάληξη, διότι πολλά παραληπτήρια στεγάζονται μέσα σε παλιά τυροκομεία. Πρόκειται για κτήρια πολλών δεκαετιών, που δεν έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με κάποιες οικοδομικές άδειες.
Το ερώτημα στο οποίο δεν έχει απαντήσει κανείς είναι τι θα γίνει αν ξεκινήσει μια βιομηχανία μηνύσεων και αγωγών κατά των συνεταιρισμών που διαθέτουν παραληπτήρια γάλακτος.