Στα χέρια του Υπουργείου Οικονομίας, η δακοκτονία

01/07/2012 - 05:56
Καθυστερεί αδικαιολόγητα η έγκριση του προσωπικού που απαιτείται, για να εκτελεστεί το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας στο νομό μας αλλά και σε όλους τους νομούς της χώρας.
Την ώρα που διαρρέει ή ανακοινώνεται επίσημα ότι το ελληνικό δημόσιο θα προχωρήσει στην πρόσληψη χιλιάδων ανέργων για να μειώσει τα ποσοστά ανεργίας, καθυστερεί αδικαιολόγητα η έγκριση του προσωπικού που απαιτείται, για να εκτελεστεί το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας στο νομό μας αλλά και σε όλους τους νομούς της χώρας.
Χθες Τετάρτη, ο αρμόδιος αντινομάρχης Χάρης Γραμμός μάς είπε ότι «ο φάκελος βρίσκεται στο Υπουργείο Οικονομικών και περιμένει την υπογραφή από το Γενικό Γραμματέα. Αν η έγκριση έρθει μέχρι τις αρχές του Μάη, θα προλάβουμε να ξεκινήσουμε την καταπολέμηση του δάκου μέχρι τις 20 με 25 Ιουνίου. Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, ο χρόνος αυτός είναι ο κατάλληλος για να ξεκινήσει η καταπολέμηση του δάκου».


Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την έγκριση των προσλήψεων του προσωπικού που θα απασχοληθεί στη δακοκτονία, μέχρι την έναρξη της δακοκτονίας, είναι μεγάλο διότι ακολουθούνται οι γνωστές γραφειοκρατικές διαδικασίες του ελληνικού δημοσίου. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εμπλοκή στην όλη διαδικασία και του ΑΣΕΠ. Αυτός είναι ο λόγος που η Νομαρχία και η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης επιδιώκουν να εγκριθεί έγκαιρα η πρόσληψη του προσωπικού ώστε να μην καθυστερήσει η έναρξη του προγράμματος της δακοκτονίας.
Το ζήτημα αυτό τίθεται σχεδόν κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία από την πλευρά της Νομαρχίας προς τα συναρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας. Όμως μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Διότι ακόμη κι όταν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έδειχνε κατανόηση στο αίτημα που θέτονταν από την Νομαρχία, δεν συνέβη το ίδιο και με το Υπουργείο Οικονομίας. Αυτός είναι ο λόγος που ο κ. Γραμμός βρίσκεται σε συνεχή επαφή τόσο με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και με το Υπουργείο Οικονομίας εδώ και δύο μήνες.

Πόσοι;
Ένα δεύτερο επίσης κρίσιμο ζήτημα, είναι ο αριθμός των απασχολουμένων στη δακοκτονία που θα εγκριθεί.
Κατά παράδοση, στο πρόγραμμα της Λέσβου, εγκρίνονταν να απασχοληθούν 2.100 άτομα. Φέτος έγινε μια προσπάθεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να περιοριστεί ο αριθμός στα 1.500 άτομα. Η δικαιολογία ήταν ότι ο ελαιώνας του νησιού είναι πλέον αρκετά μικρότερος από τα 11 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και δεν δικαιολογείται τόσο μεγάλος αριθμός εργαζομένων. Προφανώς οι υπηρεσίες του Υπουργείου στηρίχθηκαν στα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου, για να βγάλουν αυτό το συμπέρασμα.
Σε πρώτη φάση, αυτή η προσπάθεια αποκρούστηκε από τον κ. Γραμμό, ο οποίος επικαλέσθηκε την ιδιομορφία του ελαιώνα της Λέσβου. Δηλαδή ότι πρόκειται για εκτάσεις που στο μεγαλύτερο τους μέρος είναι ορεινές και δύσκολα προσβάσιμες με αποτέλεσμα να απαιτείται αυξημένος αριθμός εργαζομένων. Ωστόσο η τελική έγκριση βρίσκεται στα χέρια του Υπουργείου Οικονομίας, αφού αυτό είναι που έχει τον τελευταίο λόγο για το προσωπικό που θα απασχοληθεί.
Από την έγκαιρη έναρξη του προγράμματος της δακοκτονίας, κρίνεται εν πολλοίς η επιτυχία του προγράμματος. Διότι αν καθυστερήσει η έναρξη του προγράμματος, τότε υπάρχει κίνδυνος να μην αντιμετωπισθεί η πρώτη γενιά του δάκου και έτσι ο πληθυσμός του να αυξηθεί πάρα πολύ. Σε αυτή την περίπτωση, η προσβολή του καρπού θα είναι μεγάλη, η ποιότητα του θα υποβαθμιστεί και έτσι θα υποβαθμιστεί και η ποιότητα του ελαιολάδου. Αυτό σημαίνει μεγάλη οικονομική ζημιά για τους παραγωγούς αλλά και γενικά για όλο τον κλάδο της ελαιοκομίας της Λέσβου.


 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey