Το τέλος των εορτών φέρνει την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις ενώσεις συνεταιρισμών μπροστά στα μεγάλα προβλήματα του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) των επιδοτήσεων.
Το τέλος των εορτών φέρνει την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τον ΟΠΕΚΕΠΕ (που μέχρι σήμερα δεν έχει διοικητικό συμβούλιο) και τις ενώσεις συνεταιρισμών μπροστά στα μεγάλα προβλήματα του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) των επιδοτήσεων. Στην ΕΑΣ Λέσβου έχει ψηφιοποιηθεί περίπου το 60% των αγροκτημάτων, αλλά οι ρυθμοί με τους οποίους προχωράει η ψηφιοποίηση δείχνουν ότι είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, όπως θα ήθελε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Προκειμένου να επιταχυνθεί η ψηφιοποίηση, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έστειλε υπαλλήλους του να υποστηρίξουν το έργο της ΕΑΣ Λέσβου. Όμως οι υπάλληλοι αυτοί δε γνωρίζουν επακριβώς τη συγκεκριμένη εργασία κι έτσι θα απαιτηθούν αρκετές μέρες για την κατάρτισή τους.
Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί είναι οι μη επιλέξιμες εκτάσεις. Η ΕΑΣ Λέσβου, όπως και οι περισσότερες ενώσεις της χώρας, μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου καταχωρεί στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ όλα τα αγροκτήματα, ακόμη κι όταν είναι έξω από τις επιλέξιμες εκτάσεις, ή ακόμη κι όταν βρίσκονται σε επιλέξιμες εκτάσεις αλλά για άλλη δραστηριότητα (π.χ. ελαιώνας που βρίσκεται σε επιλέξιμη έκταση για βοσκοτόπια).
Όπως το 2008
Αυτό που κάνουν οι ενώσεις συνεταιρισμών είναι να καταχωρούν στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ τα αγροκτήματα όπως αυτά είχαν δηλωθεί το 2008. Το υπουργείο άτυπα έχει συμφωνήσει με αυτή την πρακτική και αναμένεται το επόμενο διάστημα να στείλει στελέχη της εταιρείας «Αγρογή» για να εξετάσουν κατά πόσο μπορεί να διευθετηθεί το όλο ζήτημα και σε ποιο βαθμό.
Η κακή προϊστορία που έχει η χώρα μας στη διαχείριση του ΟΣΔΕ κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να πεισθούν οι κοινοτικοί ελεγκτές ότι υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι που κάποιες εκτάσεις, οι οποίες τον περασμένο Αύγουστο δε θεωρούνταν βοσκοτόπια, τώρα χαρακτηρίζονται ως τέτοια. Σε πρόσφατες δηλώσεις της η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι πρόθεσή της είναι να λυθεί το ζήτημα. Αλλά από το σημείο αυτό μέχρι την επίλυση υπάρχει μεγάλη απόσταση. Άλλωστε και οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσία του υπουργείου ήθελαν να δώσουν λύσεις και δεν τα κατάφεραν.
Οι καθυστερήσεις στην επίλυση των παραπάνω προβλημάτων της ψηφιοποίησης και των επιλέξιμων εκτάσεων καθυστερούν την καταβολή και άλλων επιδοτήσεων. Δηλαδή της στρεμματικής επιδότησης των ελαιώνων, την εξισωτικής αποζημίωσης και των επιδοτήσεων για τα προγράμματα βιολογικής γεωργίας και βιολογικής κτηνοτροφίας.
Παράπονα για τις επιδοτήσεις
Ένας σημαντικός αριθμός παραγωγών της Λέσβου εκφράζει παράπονα για τις επιδοτήσεις που έλαβε ή δεν έλαβε. Άλλοι θεωρούν ότι τα χρήματα που πήραν είναι πολύ λιγότερα από αυτά που δικαιούνται και άλλοι θεωρούν ότι η αμοιβή που κρατάει η ΕΑΣ Λέσβου για τις επιδοτήσεις είναι υπερβολικά μεγάλη. Ένας σημαντικός αριθμός παραγωγών δεν έλαβε καθόλου επιδοτήσεις γιατί δεν είχε γραφτεί σωστά ο αριθμός του τραπεζικού τους λογαριασμού ή του Α.Φ.Μ. ή το όνομά τους. Τέλος, περίπου 2.000 παραγωγοί δεν είχαν καταθέσει τις αρχικές τους αιτήσεις και αναζητούνται τώρα από την ΕΑΣ Λέσβου να τις καταθέσεις, προκειμένου να μη βγουν εκτός πληρωμών.
Έτσι, δύο εβδομάδες μετά την καταβολή του 40% των επιδοτήσεων, παραμένει άγνωστο πόσοι παραγωγοί πληρώθηκαν και τι ακριβώς πήραν.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, τόνισε πως όσοι έχουν προβλήματα με την επιδότηση ή θεωρούν ότι το ποσό που πήραν είναι μικρότερο από αυτό που θα έπρεπε, πρέπει να απευθύνονται στην Ένωση, διότι μόνο το αρμόδιο τμήμα της που ασχολείται με τις επιδοτήσεις μπορεί να διευκρινίσει τι ισχύει για την κάθε περίπτωση.
Όσοι παραγωγοί δεν απευθυνθούν στην ΕΑΣ Λέσβου τις επόμενες ημέρες, κινδυνεύουν να χάσουν τις επιδοτήσεις που μέχρι σήμερα παίρνουν.
Τις προηγούμενες ημέρες, τις τελευταίες του 2009, έγιναν πληρωμές βιοκαλλιεργητών της Λέσβου. Ωστόσο δεν υπάρχει σαφής εικόνα, ούτε για τον αριθμό των παραγωγών που πληρώθηκαν, ούτε για τα χρήματα που συνολικά πήραν.