Ισχυρό πλήγμα δέχθηκε το πιο γνωστό τυποποιημένο ελαιόλαδο της Λέσβου, το «Μυτιληνιώ». Μετά από ελέγχους, ο ΕΦΕΤ διαπίστωσε ότι μια παρτίδα του λεσβιακού λαδιού δεν πληρούσε τα ποιοτικά κριτήρια.
«Κανένα πρόβλημα με το λάδι μας» απαντά η ΕΑΣ Λέσβου στον ΕΦΕΤ, που ανακοίνωσε χθες ότι παρτίδα λεσβιακού λαδιού δεν πληροί τα ποιοτικά κριτήρια
Ισχυρό πλήγμα δέχθηκε χθες το πιο γνωστό τυποποιημένο ελαιόλαδο της Λέσβου, το «Μυτιληνιώ». Συγκεκριμένα, μετά από ελέγχους που έκανε ο ΕΦΕΤ Ηπείρου, διαπίστωσε ότι μια συσκευασία πέντε λίτρων του ελαιολάδου «Μυτιληνιώ» τής ΕΑΣ Λέσβου περιείχε ελαιόλαδο που δεν πληρούσε τα ποιοτικά κριτήρια του έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Σχετική ανακοίνωση έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα τού ΕΦΕΤ και αναπαράχθηκε από μεγάλο αριθμό πανελλαδικών μέσων ενημέρωσης.
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση-απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από το ανωτέρω, μη κανονικό, προϊόν από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Στην ανακοίνωση του ΕΦΕΤ περιλαμβάνεται και δήλωση του προέδρου του οργανισμού, Γιάννη Μίχα, ο οποίος τονίζει ότι «η ποιότητα της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής δεν τίθεται σε αμφισβήτηση, πόσο μάλλον του ελαιολάδου που αποτελεί εθνικό προϊόν με διεθνείς πρωτιές για την ποιότητα και την εξαιρετική του γεύση. Για το λόγο αυτό και ο ΕΦΕΤ προωθεί σχετικές υποστηρικτικές δράσεις, με στόχο, τόσο το ελαιόλαδο, όσο και όλα τα ελληνικά προϊόντα, να είναι ανταγωνιστικά στο ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον της παγκόσμιας βιομηχανίας τροφίμων.».
Και ο κ. Μίχας κατέληξε: «Πρέπει όμως και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες και παραγωγοί να προστατεύουν τα προϊόντα τους, τηρώντας τη νομοθεσία και ακολουθώντας πιστά τις προδιαγραφές και τα κριτήρια που ορίζονται για κάθε παραγόμενο προϊόν. Σε κάθε περίπτωση, οι έλεγχοι των υπηρεσιών μας για την προστασία των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας θα συνεχίσουν να διεξάγονται με αμείωτους ρυθμούς.»
Η απάντηση της ΕΑΣ Λέσβου
Για τα αποτελέσματα του ελέγχου, η ΕΑΣ Λέσβου ενημερώθηκε χθες το πρωί και χθες το μεσημέρι κατέθεσε ένσταση, προκειμένου να γίνει δεύτερος έλεγχος στο λάδι της συγκεκριμένης παρτίδας. Κάτι το οποίο, όπως δήλωσε στο «Ε» ο διευθυντής τής ΕΑΣ Λέσβου, Στρατής Χατζηδημητρίου, προβλέπεται από τον κανονισμό τού ΕΦΕΤ.
Ο κ. Χατζηδημητρίου ήταν εμφανώς ενοχλημένος που ο ΕΦΕΤ έδωσε το θέμα στη δημοσιότητα πριν γίνει ο δεύτερος έλεγχος, όπως προβλέπεται από το νόμο.
Ο χημικός τής ΕΑΣ Λέσβου, Μιχάλης Πεντογένης, μιλώντας χθες στο «Ε», υποστήριξε: «Κατ’ αρχήν πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Το πρόβλημα που εντοπίσθηκε στη συγκεκριμένη συσκευασία αφορά το συντελεστή Κ232, με τον οποίο μετράται η οξείδωση του ελαιολάδου. Το όριο αυτού του συντελεστή είναι 250 και σύμφωνα με τον έλεγχο του ΕΦΕΤ Ηπείρου βρέθηκε στα 280. Στο τυποποιητήριο της ΕΑΣ Λέσβου, σύμφωνα με τα συστήματα διασφάλισης της ποιότητας που ακολουθούμε, έχουμε κρατήσει δείγμα από την παρτίδα του ελαιολάδου. Στο δείγμα αυτό, ο δείκτης Κ232 είναι μέσα στα επιτρεπόμενο από το νόμο όρια.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το πρόβλημα δεν έχει δημιουργηθεί στην τυποποίηση. Πιθανότατα οφείλεται σε ταλαιπωρία του προϊόντος είτε κατά τη μεταφορά, είτε κατά την αποθήκευση της συσκευασίας του.»
Ο συντελεστής Κ232 δείχνει την παλαιότητα του ελαιολάδου. Όταν το λάδι συντηρείται σωστά, είτε σε δεξαμενές είτε σε σωστές συσκευασίες, παραμένει μέσα στα επιτρεπόμενα πλαίσια. Αντίθετα, αν ταλαιπωρηθεί το λάδι, μπορεί να υπερβεί το επιτρεπόμενο όριο πολύ εύκολα. Όπως μάλιστα ο κ. Πεντογένης σημειώνει, «αρκεί μια μέρα έκθεσης στον ήλιο ενός πεντόλιτρου για να ξεφύγει από το επιτρεπόμενο όριο».