Ένα βήμα πριν την επέκτασή του είναι το Lidl της Μυτιλήνης. Εξέλιξη που σίγουρα ικανοποιεί την επιχείρηση, τους πελάτες της και πολλούς καταναλωτές, αλλά δυσαρεστεί τον εμπορικό κόσμο της πόλης.
Ένα βήμα πριν την επέκτασή του είναι το Lidl της Μυτιλήνης. Εξέλιξη που σίγουρα ικανοποιεί την επιχείρηση, τους πελάτες της και πολλούς καταναλωτές, αλλά δυσαρεστεί τον εμπορικό κόσμο της πόλης. Επίσης οι έμποροι της Μυτιλήνης ανησυχούν πως σύντομα θα ανοίξει πολυκατάστημα κινεζικών συμφερόντων στο κέντρο της πόλης, το οποίο θα πουλάει μεγάλη γκάμα προϊόντων, όπως ρούχα, παπούτσια, υφάσματα κ.λπ. σε πολύ χαμηλές τιμές.
Τα δύο αυτά γεγονότα προκαλούν πανικό στον εμπορικό κόσμο της πόλης. Κυρίως οι μικροί έμποροι φοβούνται ότι τα καταστήματά τους θα δεχθούν ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα, σε μια εποχή που έτσι κι αλλιώς ο τζίρος τους είναι μειωμένος.
Η επέκταση του Lidl της Μυτιλήνης είναι μια παλιά υπόθεση, που φαίνεται ότι σύντομα θα φθάσει στο τέλος της. Η εταιρεία αναμένεται να δικαιωθεί, καθώς η αρνητική γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λέσβου για το Lidl λήφθηκε αφού είχε παρέλθει η αποκλειστική προθεσμία των 50 ημερών από την υποβολή της αίτησης που προβλέπει ο νόμος.
Η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου που εκδίκασε την προσφυγή της Lidl, εκδόθηκε τον περασμένο Αύγουστο και δικαίωσε την εταιρεία, αφού απέρριψε την απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για μη επέκταση του καταστήματος. Η απόφαση της Περιφέρειας είχε στηριχθεί στην αρνητική γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Παρά το ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ανατραπεί η παραπάνω απόφαση του δικαστηρίου, η νομαρχία, όπως μας είπε ο αρμόδιος αντινομάρχης Χάρης Γραμμός, έχει κάνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η νομαρχία ελπίζει ότι θα καταφέρει να ανατρέψει την απόφαση του δικαστηρίου αν γίνει συζήτηση επί της ουσίας του θέματος, όμως ακόμη κι αν δεν το καταφέρει αυτό, θα έχει επιτύχει να καθυστερήσει την επέκταση του καταστήματος.
Κι ο Λέκκας…
Στο μεσοδιάστημα, από την έκδοση της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου και μέχρι την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο τέως περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Ιωάννης Λέκκας, είχε εκδώσει διαπιστωτική πράξη όπως προβλέπει ο νόμος. Με αυτήν η Περιφέρεια αναγνώριζε ότι η εταιρεία δικαιώθηκε από τα διοικητικά δικαστήρια. Όπως δήλωσε στο «Ε» ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας, Στέφανος Αγαπητός, «ήταν υποχρέωσή μας να εκδοθεί η διαπιστωτική πράξη».
Η συζήτηση της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας φαίνεται ότι έχει προχωρήσει αρκετά, μια και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Γιώργος Ορφανός, μας είπε ότι το ΣτΕ ζήτησε από τη νομαρχία να αποστείλει την αιτιολόγηση της αρνητικής γνωμοδότησής της. Από την πλευρά του το Επιμελητήριο Λέσβου έχει στείλει και τις δικές του θέσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου εξηγεί γιατί είναι αντίθετο με την επέκταση του καταστήματος.
Η Lidl, όπως μάθαμε, δεν έχει προχωρήσει σε καμμία ενέργεια για την επέκταση του κτηρίου, καθώς αναμένει να λήξει ο δικαστικός μαραθώνιος και μετά να ξεκινήσει τις οποιεσδήποτε ενέργειες.
Κινέζικο πολυκατάστημα
Το παλαιό βιομηχανικό κτήριο της Μυτιλήνης που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Σμύρνης και Ελευθερίου Βενιζέλου, όπου στεγαζόταν μέχρι πριν λίγους μήνες το σούπερ μάρκετ «Ατλάντικ», αναμένεται να γίνει ένα μεγάλο πολυκατάστημα με κινεζικά προϊόντα.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης και το Επιμελητήριο Λέσβου παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής. Χθες το μεσημέρι, τόσο η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Μάρω Βερβενιώτου, όσο και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Ορφανός, δήλωναν στο «Ε»: «αυτήν τη στιγμή δεν έχει γίνει καμμία απολύτως συγκεκριμένη κίνηση, όμως είμαστε σε ετοιμότητα».
Το κτήριο αυτό ανήκει στην «Αναπτυξιακή» εταιρεία που στα μέσα της δεκαετίας του 1970 είχε δημιουργηθεί από τη Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου. Σήμερα η «Αναπτυξιακή» ακολουθεί τη δική της αυτόνομη πορεία και στην πραγματικότητα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων στην πρωτεύουσα του νομού. Το συγκεκριμένο ακίνητο έχει μείνει ανεκμετάλλευτο εδώ και αρκετούς μήνες γι’ αυτό και η εταιρεία έχει κάθε λόγο να το νοικιάσει σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Οι δύο φορείς γνωρίζουν καλά ότι δεν μπορούν να αποτρέψουν τη δημιουργία του στην περίπτωση που κινείται μέσα στα πλαίσια του νόμου, γι’ αυτό και το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται στο να τηρηθεί ο νόμος σε όλα του τα σημεία. Το πρώτο ζήτημα είναι οι ιδιοκτήτες του καταστήματος να έχουν δικαίωμα να δημιουργήσουν δική τους επιχείρηση στο νομό μας. Ένας πολίτης τρίτης χώρας, για να δημιουργήσει δική του επιχείρηση, θα πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις και φυσικά να έχει τη σχετική άδεια από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Αν όμως έχουν κοινοτικά διαβατήρια, τότε μπορούν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση χωρίς να πληρούν τις εν λόγω προϋποθέσεις.
Το δεύτερο ζήτημα που θα προκύψει με οποιαδήποτε επιχείρηση προσπαθήσει να δημιουργήσει πολυκατάστημα στο συγκεκριμένο κτήριο, είναι το εμβαδόν του.
Καλά πληροφορημένες πηγές του «Ε» αναφέρουν ότι το κτήριο έχει έκταση ισογείου 410 τ.μ. και έκταση ορόφου 380 τ.μ.. Δηλαδή υπερβαίνει το όριο των 500 τ.μ. συνολικά που θέτει ο νόμος του 2007 για τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα. Ωστόσο αν εγερθεί τέτοιο ζήτημα, η επιχειρηματίας θα μπορεί να επικαλεστεί την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που θεωρεί αντισυνταγματική τη διάταξη του νόμου που θέσπισε αυτόν τον περιορισμό.