Τα ενοίκια καίνε τους εμπόρους

01/07/2012 - 05:56
Ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης έκανε έκκληση προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων να δεχτούν μείωση των μισθωμάτων ή έστω σταθεροποίησή τους, μέχρι να περάσει η κρίση.
Έχουν περάσει επτά μήνες από τότε που ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης είχε φέρει μια εξειδικευμένη νομικό για να ενημερώσει τα μέλη του σχετικά με τις δυνατότητες που τους παρέχει το Πτωχευτικό Δίκαιο. Επίσης προσπάθησε να ενημερώσει τους εμπόρους για τις δυνατότητες επαναδιαπραγμάτευσης των ενοικίων. Σε εκείνη τη συνέλευση, μόλις έγινε αναφορά στον όρο «πτωχευτικό δίκαιο», οι έμποροι αντέδρασαν, σε μια προσπάθεια να «ξορκίσουν το κακό» που όλοι έβλεπαν ότι έρχεται.
Χθες ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης έκανε την πρώτη επίσημη παρέμβασή του στο ζήτημα τον ενοικίων στα καταστήματα της Μυτιλήνης. Στην ουσία πρόκειται για μια έκκληση προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων να δεχτούν μείωση των μισθωμάτων ή έστω σταθεροποίησή τους, μέχρι να περάσει η κρίση.


Ο Σύλλογος σημειώνει ότι τα ενοίκια κυμαίνονται από το 20 έως το 30% του συνολικού λειτουργικού κόστους των εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης και σημειώνει πως καθημερινά δέχεται πολλά παράπονα για τα μισθώματα και την άρνηση των ιδιοκτητών να δεχθούν μειώσεις ή πάγωμα των ενοικίων.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης απευθύνει έκκληση και τονίζει: «Την ώρα που τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης προχώρησαν μετά από αίτηση του Επιμελητηρίου στη συγκράτηση των τιμών των ενοικίων, θα πρέπει και οι αντίστοιχοι ιδιοκτήτες καταστημάτων, Ν.Π.Δ.Δ., κληροδοτήματα, ΟΤΑ και γενικά όλοι οι φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς επίσης και οι ιδιώτες ιδιοκτήτες, να ανακαλέσουν κάθε δικαστική διαδικασία αγωγής έξωσης και να προχωρήσουν σε πάγωμα ή μείωση των μισθωμάτων μετά από συμφωνία με τους ενοικιαστές.
Ας συμβάλλουν και οι ιδιοκτήτες στην προσπάθεια να παραμείνουν ζωντανές οι εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης και στη σημερινή περίοδο της πραγματικής ύφεσης ας προχωρήσουν άμεσα σε συμφωνία με τους ενοικιαστές για μείωση ή πάγωμα των μισθωμάτων και να μην εξαναγκάσουν τους επί σειρά ετών αξιόλογους και συνεπείς μισθωτές να εγκαταλείψουν τα καταστήματά τους.»

Σκληρή πραγματικότητα
Πίσω από την περίτεχνη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Εμπορικός Σύλλογος κρύβεται μια ιδιαίτερα σκληρή πραγματικότητα. Στην αγορά της Μυτιλήνης υπάρχουν καταστήματα που είναι αναγκασμένα να πληρώνουν εξαιρετικά υψηλά ενοίκια, που αντιστοιχούν σε άλλες εποχές. Το ύψος τους φθάνει και τα 8.000 ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις. Πολύ συνηθισμένα είναι τα ενοίκια των 5.000 ευρώ, των 4.000 ευρώ, των 2.500 ευρώ το μήνα.
Αρκετοί επιχειρηματίες ήρθαν σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων για να κρατήσουν σταθερές τις τιμές των ενοικίων και κάποιοι άλλοι πέτυχαν και μειώσεις τιμών. Όμως υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται αντιμέτωποι με την αδιαλλαξία των ιδιοκτητών, οι οποίοι ζητούν αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων, δηλαδή να τηρηθούν τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί πριν από χρόνια, όπως μας εξηγεί το μέλος Εμπορικού Συλλόγου Χρήστος Πουλέλλης.

Βιομηχανία εξώσεων
Ο κ. Πουλέλλης δεν μπορούσε να προσδιορίσει πόσοι είναι οι έμποροι της Μυτιλήνης που αντιμετωπίζουν αγωγές εξώσεως από τους ιδιοκτήτες, αλλά είναι βέβαιο ότι είναι αρκετές οι περιπτώσεις και σημειώνει: «Δε γίνεται γνωστό ποια καταστήματα αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις μαθαίνουμε εκ των υστέρων ποια είναι τα καταστήματα που δεν μπορούν να καλύψουν τα ενοίκιά τους. Δηλαδή όταν κλείσουν τα καταστήματα.»
Ήδη τα εμπορικά ακίνητα που είναι κενά στην αγορά της Μυτιλήνης υπερβαίνουν τα 50. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στην περιοχή της «παλιάς» αγοράς και της Επάνω Σκάλας. Υπάρχουν, όμως, κι άλλα στην πλατεία Αλυσίδας, στην οδο Καβέτσου, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, αλλά και στο «φιλέτο» της αγοράς, δηλαδή στο τμήμα της Ερμού πριν τη Μητρόπολη της Μυτιλήνης.
Ο Βαγγέλης Φραγκουλάκης, μέλος τού Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου, πιστεύει πως είναι μεγάλος ο αριθμός των εμπορικών επιχειρήσεων που αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο του καταστήματός τους και μας ανέφερε ότι στην περιοχή που βρίσκεται το δικό του κατάστημα μέσα στον Ιανουάριο έκλεισαν δύο καταστήματα. Ο κ. Φραγκουλάκης σημειώνει ότι σε άλλες περιοχές της χώρας οι μειώσεις στις τιμές των ενοικίων έχουν φθάσει το 30% και το 40%, και δηλώνει πως στη Μυτιλήνη θα έπρεπε να γίνεται συζήτηση για μείωση των ενοικίων από 20% και πάνω, ώστε να ανακουφιστούν πραγματικά οι ιδιοκτήτες.



Η αντίδραση των εμπόρων
Τα περιθώρια αντίδρασης των εμπόρων είναι περιορισμένα. Ιδιαίτερα όταν υπάρχουν μακροχρόνια συμβόλαια που τους δεσμεύουν ή εάν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που νοικιάζουν δε δείχνει διάθεση συνεργασίας. Η πιο συνηθισμένη τακτική που ακολουθείται στη Μυτιλήνη, είναι η μετεγκατάσταση σε άλλο κατάστημα, είτε στον ίδιο δρόμο είτε σε παράλληλο, ώστε να μειωθεί το κόστος του ενοικίου.
Μια άλλη λύση που θα μπορούσε να ικανοποιήσει τόσο τους εμπόρους όσο και τους ιδιοκτήτες, είναι η σύναψη εμβόλιμης σύμβασης. Με αυτήν, οι δύο πλευρές συμφωνούν στη μείωση του ενοικίου για να συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δύο έως τεσσάρων ετών. Μετά τη λήξη της περιόδου αυτής, συνεχίζει να ισχύει η αρχική σύμβαση, χωρίς να παρατείνεται η διάρκειά της.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey