Μόλις χθες η Συντονιστική Επιτροπή Ελέγχου Τροφίμων έδωσε στη δημοσιότητα τον απολογισμό δράσης του 2009. Όμως δύο μήνες μετά την είσοδο του νέου χρόνου δεν έχουν γίνει έλεγχοι από την άλλοτε δραστήρια Επιτροπή.
Μόλις χθες η Συντονιστική Επιτροπή Ελέγχου Τροφίμων έδωσε στη δημοσιότητα τον απολογισμό δράσης του 2009. Όμως εκείνο που εντυπωσιάζει είναι ότι δύο μήνες μετά την είσοδο του νέου χρόνου δεν έχουν γίνει έλεγχοι από την άλλοτε δραστήρια Επιτροπή. Οι πρώτοι έλεγχοί της αναμένεται να γίνουν λίγο πριν το Πάσχα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε χθες για το τρέχον έτος, αναφέρεται πως «η Επιτροπή βεβαιώνει το καταναλωτικό κοινό ότι, παράλληλα με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, θα συνεχίσει το πρόγραμμα ελέγχων το 2010, για την αποτελεσματικότερη προστασία της υγείας και των συμφερόντων των καταναλωτών από ακατάλληλα και μη ασφαλή τρόφιμα, αλλά και για την ενθάρρυνση του σωστού επαγγελματία, με τη διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά».
Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι δεν έχουν γίνει έλεγχοι μέσα στο 2010.
Χωρίς ελέγχους
Επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο της ΣΕΕΤ, Ηλία Κουρτζή, ο οποίος παραδέχθηκε ότι όντως μέσα στο νέο χρόνο δεν έχουν γίνει έλεγχοι από την Επιτροπή, προσθέτοντας όμως ότι οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Τι συμβαίνει; Η αλήθεια είναι ότι η ΣΕΕΤ πάντα αντιμετώπιζε δυσκολίες στην πραγματοποίηση ελέγχων λόγω έλλειψης προσωπικού στις υπηρεσίες που την απαρτίζουν. Τα πράγματα τώρα έχουν γίνει ακόμη πιο δύσκολα, διότι με βάση νέα νομοθεσία, για να επιβληθούν πρόστιμα στις επιχειρήσεις που ελέγχονται, θα πρέπει να παρευρίσκονται δύο υπάλληλοι της υπηρεσίας στον έλεγχο.
Στα παραπάνω προστέθηκε και η έλευση του ΕΦΕΤ στη Λέσβο. Παρ’ ότι έχει δημιουργηθεί γραφείο του ΕΦΕΤ στη Μυτιλήνη, ως τώρα δεν έχει λειτουργήσει, καθώς δεν έχει τοποθετηθεί προϊστάμενος. Έτσι οι πληροφορίες που υπάρχουν από την αγορά της Μυτιλήνης είναι ότι γίνονται μόνο επισκέψεις και συστάσεις στις επιχειρήσεις και όχι έλεγχοι.
Επιπλέον, έως σήμερα δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ της ΣΕΕΤ και του ΕΦΕΤ, με αποτέλεσμα η γνώση, η εμπειρία και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τη ΣΕΕΤ να μην αξιοποιούνται.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι μετά την έλευση του ΕΦΕΤ οι τοπικές υπηρεσίες δείχνουν λιγότερο ενδιαφέρον για τον έλεγχο της αγοράς - κι αυτό επειδή ο ΕΦΕΤ είναι ο κεντρικός φορέας ελέγχου στον τομέα των τροφίμων.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι, αντί η έλευση του ΕΦΕΤ στη Λέσβο - πάγιο αίτημα της Ένωσης Καταναλωτών Λέσβου - να δημιουργήσει ένα κλίμα συνεχούς ελέγχου της αγοράς, να οδηγηθούμε σε ουσιαστική απραξία.
Κατασχέσεις και καταστροφές το 2009
Τριάντα οκτώ κλιμάκια ελέγχου, εκ των οποίων 30 τακτικά και οκτώ έκτακτα, αποτελούνταν από υπαλλήλους των υπηρεσιών Εμπορίου, Κτηνιατρική, Υγειονομική, Αγροτική Ανάπτυξη και Χημική και τη συμμετοχή αστυνομικών οργάνων. Κατά τους ελέγχους αυτούς κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν περί τον 1,9 τόνο τροφίμων και 500 λίτρα διαφόρων αλκοολούχων ποτών και εμφιαλωμένων νερών. Έγιναν 24 μηνυτήριες αναφορές σε βάρος 20 καταστημάτων. Σε εννιά καταστήματα και δύο υπαίθριους χώρους επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 18.300 ευρώ. Υπό επιτήρηση τέθηκαν 77 καταστήματα. Λήφθηκαν 16 δείγματα που διαβιβάστηκαν για έλεγχο στη Χημική Υπηρεσία Μυτιλήνης. Από τη Χημική Υπηρεσία δεσμεύτηκαν 71 φιάλες αλκοολούχων ποτών.
Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν σε 256 καταστήματα, καθώς και σε εννιά οχήματα-ψυγεία, δύο εγκαταστάσεις ζωοτροφών, ένα πλοίο, τρεις υπαίθριους πωλητές. Οι έλεγχοι επεκτάθηκαν σε όλους τους οικισμούς της Λέσβου, εκτός από ορισμένα μικρά χωριά.