Αναμένονται νέα «κανόνια»

01/07/2012 - 05:56
Σε κατάσταση ασφυξίας έχουν φθάσει γνωστές επιχειρήσεις της Λέσβου από τις ακάλυπτες επιταγές άλλων επιχειρήσεων του νησιού, που έχουν ξεμείνει στα χέρια τους.
Σε κατάσταση ασφυξίας έχουν φθάσει γνωστές επιχειρήσεις της Λέσβου από τις ακάλυπτες επιταγές άλλων επιχειρήσεων του νησιού, που έχουν ξεμείνει στα χέρια τους. Επιχειρηματίες της αγοράς μάς έλεγαν χθες ότι πέρα από τις ακάλυπτες επιταγές, τεράστια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην αγορά του νησιού από τις επιταγές ευκολίας που κυκλοφορούν. Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Μάρω Βερβενιώτου, προσθέτει έναν ακόμη παράγοντα. Συγκεκριμένα, αναφέρει στο «Ε» ότι τεράστια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από τη μείωση του πλαφόν των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις που έχουν επιβάλει οι τράπεζες.

Στους επιχειρηματικούς κύκλους της Μυτιλήνης ακούγεται ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που αυτήν τη στιγμή έχουν στα χέρια τους ακάλυπτες επιταγές ύψους 60.000 ευρώ, 100.000 ευρώ έως και 300.000 ευρώ! Τώρα προσπαθούν να καλύψουν αυτά τα ανοίγματα και είναι αναγκασμένες να κάνουν αιματηρές περικοπές δαπανών, σε μια εποχή που η αγορά έχει «στεγνώσει» από ρευστό. Στη διόγκωση του προβλήματος συνέβαλε η κατάρρευση τοπικών επιχειρήσεων κατά το προηγούμενο διάστημα.
«Πιστεύω ότι τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμα»,, λέει στο «Ε» η κ. Βερβενιώτου και συνεχίζει: «Η περίοδος που διανύουμε είναι από τις χειρότερες που έχει γνωρίσει η αγορά. Όμως πιστεύω ότι μετά τα Χριστούγεννα, τα πράγματα θα χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο. Τότε πιστεύω ότι θα έρθει το μεγάλο κακό.»

Επιταγές ευκολίας

Επιχειρηματίας της Λέσβου που έχει πληγεί από επιταγές ευκολίας, μας έλεγε τις προηγούμενες ημέρες: «Οι επιταγές ευκολίας είναι μια τακτική χρηματοδότησης που χρησιμοποιούν κάποιες επιχειρήσεις. Συνήθως οι επιταγές αυτές ανταλλάσσονται μεταξύ των επιχειρήσεων και στη συνέχεια “σπάζονται” στις τράπεζες. Κάποιες από αυτές τις επιταγές έχουν μείνει στα συρτάρια επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα. Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού των ακάλυπτων επιταγών αφορά σε τέτοιες περιπτώσεις. Η αγορά της Λέσβου είναι ανάστατη από επιχειρηματίες που συνεργάζονται με αυτόν τον τρόπο και τώρα έχουν εξαπολύσει έναν πόλεμο διαταγών πληρωμής.
Ευθύνη για αυτή την κατάσταση φέρουν και κάποιοι δικηγόροι της Μυτιλήνης, που λειτουργούν όπως οι περίφημες εισπρακτικές εταιρείες. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση από το Επιμελητήριο, ώστε να σταματήσει ο πόλεμος των διαταγών πληρωμής, που οδηγεί σε καταστροφή πολλές επιχειρήσεις που μέχρι πρόσφατα ήταν υγιείς.»



Μείωση του πλαφόν

Σε μια εποχή που η αγορά έχει, όσο ποτέ, μεγάλη ανάγκη από ρευστό, οι τράπεζες μειώνουν το πλαφόν χορηγήσεων στις επιχειρήσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό γίνεται απροειδοποίητα και συνεπώς επιχειρήσεις που είχαν ρυθμίσει τις πληρωμές τους υπολογίζοντας τα ταμειακά τους διαθέσιμα και τις πιστώσεις των τραπεζών, τώρα να είναι εκτεθειμένες. Είτε γιατί δεν μπορούν να δώσουν νέες επιταγές αν δεν καλύψουν άλλες που ήδη έχουν κόψει, είτε γιατί λόγω μείωσης των πιστώσεων, αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις που έχουν δημιουργήσει προς τους προμηθευτές τους.
Σε αυτές τις συνθήκες όσο πιο μικρή είναι μια επιχείρηση, τόσο μεγαλύτερα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ακόμη δυσκολότερα είναι τα πράγματα για τις επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος παρουσιάζει έντονη εποχικότητα. Δηλαδή επιχειρήσεις που για μεγάλα χρονικά διαστήματα έχουν πολύ χαμηλό τζίρο.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα
Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Τειρεσία», τα φέσια έφθασαν στα 2,6 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των επιταγών και συναλλαγματικών που αποδείχθηκαν ακάλυπτες από τις αρχές της χρονιάς, διαμορφώθηκε στα 2,604 δισ. ευρώ από 1,273 δισ. που ήταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν στα 2,420 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 153% σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2008, ενώ η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών ανήλθε στα 184,118 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 63,58% σε σχέση με πέρυσι.
Μόνο το Σεπτέμβριο, καταγράφηκαν 26.384 ακάλυπτες επιταγές συνολικής αξίας 256,088 εκατ. ευρώ. Επίσης, δεν πληρώθηκαν 15.485 συναλλαγματικές, αξίας 24,477 εκατ. ευρώ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey