Διαψεύδουν όλοι για νέο hot spot

17/06/2016 - 14:22

Η οργισμένη προχθεσινή ανακοίνωση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού έφερε στην επιφάνεια μια φημολογία που εδώ και καιρό διαχέεται στη Λέσβο, ιδιαίτερα στο ανατολικό τμήμα του νησιού. Η φήμη θέλει να αναζητείται χώρος για τη δημιουργία νέου hot spot στη Λέσβο, ενώ διαδίδεται από συντηρητικούς και ακροδεξιούς κύκλους αλλά και όσους φλερτάρουν με αυτές τις λογικές στο πλαίσιο άσκησης αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση. Κατά την άποψή μας, ο δήμαρχος όφειλε να αποκαλύψει αυτούς τους κύκλους και να τους ονοματίσει, καθώς μια γενικόλογη και αόριστη περιγραφή τους δεν αρκεί. Επίσης, θα έπρεπε να αποκαλύψει τις πρακτικές που μετέρχονται οι συγκεκριμένοι κύκλοι. 

Η οργισμένη προχθεσινή ανακοίνωση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού έφερε στην επιφάνεια μια φημολογία που εδώ και καιρό διαχέεται στη Λέσβο, ιδιαίτερα στο ανατολικό τμήμα του νησιού. Η φήμη θέλει να αναζητείται χώρος για τη δημιουργία νέου hot spot στη Λέσβο, ενώ διαδίδεται από συντηρητικούς και ακροδεξιούς κύκλους αλλά και όσους φλερτάρουν με αυτές τις λογικές στο πλαίσιο άσκησης αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση. Κατά την άποψή μας, ο δήμαρχος όφειλε να αποκαλύψει αυτούς τους κύκλους και να τους ονοματίσει, καθώς μια γενικόλογη και αόριστη περιγραφή τους δεν αρκεί.

Επίσης, θα έπρεπε να αποκαλύψει τις πρακτικές που μετέρχονται οι συγκεκριμένοι κύκλοι. Πάντως, ο κ. Γαληνός δήλωσε αντίθετος με τη λειτουργία του κέντρου κράτησης της Μόριας και τον εγκλωβισμό των προσφύγων στο νησί, μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Πάντως, έχει ενδιαφέρον η συνέχεια της δύσκολης αυτής φάσης του προσφυγικού. 

Και αυτό γιατί το ερώτημα παραμένει, αναζητεί η κυβέρνηση χώρο που θα χρησιμοποιηθεί ως hot spot ή όχι; Ο δήμαρχος με την ανακοίνωσή του χαρακτήρισε ψευδείς τις φήμες αυτές. Μόνο που η διάψευση αυτή, αντί να λειτουργήσει καθησυχαστικά, ενέτεινε τη φημολογία. Χθες το μεσημέρι μάλιστα πληροφορίες υποστήριζαν πως θα μετατραπεί σε hot spot το βιομηχανικό συγκρότημα της ΕΑΣ Λέσβου στη Σκάλα Παμφίλων.

Καλά πληροφορημένες πηγές διέψευσαν αυτό το σενάριο, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση σημαίνει ότι θα πάψει οριστικά κάθε παραγωγική δραστηριότητα της ΕΑΣ Λέσβου αλλά και η προοπτική να επανέλθουν σε λειτουργία ορισμένες από τις παραγωγικές δραστηριότητες που έχουν αδρανοποιηθεί το τελευταίο διάστημα.
Το προηγούμενο διάστημα μια ανάλογη φήμη ήθελε να χρησιμοποιείται ως hot spot το πρώην στρατόπεδο της Πέτρας. Πρόκειται για ένα «ξαναζεσταμένο» σενάριο που είχε κυκλοφορήσει για πρώτη φορά πέρυσι το καλοκαίρι. Τόσο στη μία όσο και στην άλλη περίπτωση όμως όσοι διαρρέουν αυτές τις φήμες δεν μπαίνουν στον κόπο να τις τεκμηριώσουν.

«Δεν θα γίνει…»

Τη φημολογία διέψευσε χθες με δήλωσή του στο «Ε» και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η δήλωση της περιφερειάρχη Χριστιάνας Καλογήρου, η οποία δηλώνει αντίθετη στην προοπτική δημιουργίας νέου hot spot στη Λέσβο και προσθέτει πως παραμένει στις θέσεις που έχει εκφράσει, οι οποίες κωδικοποιούνται σε τέσσερα σημεία: α) αποσυμφόρηση των νησιών από τους πρόσφυγες που ήδη υπάρχουν σε αυτά, β) ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στα νησιά για να ελέγχουν την κατάσταση, γ) στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου με περισσότερο προσωπικό ώστε να εξετάζονται γρήγορα τα αιτήματα ασύλου, δ) ειδικό πρόγραμμα στήριξης για τα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση.

Η δημιουργία ενός hot spot, δηλαδή κέντρου κράτησης, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Απαιτείται να γίνουν οι κατάλληλες υποδομές, διότι οι πρόσφυγες θα είναι έγκλειστοι σε αυτό. Επιπλέον, απαιτείται να βρεθεί πρόσθετο προσωπικό που θα εγκατασταθεί στη Λέσβο για να λειτουργήσει το νέο hot spot.

 

Κι αν ανοίξει τα σύνορα η Τουρκία;

Η φημολογία για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου hot spot πάντως οφείλουμε να πούμε πως βγάζει εκτός συζήτησης ένα θέμα που θα έπρεπε να απασχολεί την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Τουρκία πάψει να εφαρμόζει τη συμφωνία που σύναψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό ζήτημα.

Σε αυτήν την περίπτωση τα νησιά κινδυνεύουν να δεχθούν ένα νέο μεγάλο κύμα προσφύγων, οι οποίοι σε αντίθεση με πέρυσι δεν θα μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τη βόρεια Ευρώπη. Πρόκειται για έναν κίνδυνο που ενδέχεται να παρουσιαστεί στις αρχές του Ιούλη, αν η Τουρκία θεωρήσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αθετεί τη συμφωνία με τη μη κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Με δεδομένη μάλιστα την υφιστάμενη πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει αυτόν τον κίνδυνο. Οφείλει δηλαδή να έχει έτοιμο ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ώστε να μη γεμίσει η προκυμαία της Μυτιλήνης για ακόμη μια φορά με απελπισμένους πρόσφυγες.

Στο πλαίσιο ενός τέτοιου σχεδιασμού, είναι λογικό να αναζητείται χώρος ή χώροι για προσωρινή φιλοξενία προσφύγων, ακόμη κι αν δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν. Επίσης, είναι λογικό να αναζητείται χώρος όπου θα μεταφερθούν πρόσφυγες που σήμερα βρίσκονται στη Μόρια, προκειμένου να αποσυμφορηθεί το Κέντρο Κράτησης. Η αποσυμφόρηση θα αποτρέψει νέες συγκρούσεις και επεισόδια μεταξύ των προσφύγων και θα κάνει πιο ανθρώπινες τις συνθήκες διαβίωσής τους. Επιπρόσθετα, θυμίζουμε πως ακόμη και σήμερα στο Κέντρο Κράτησης υπάρχουν περίπου 100 ανήλικα παιδιά που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί.

Πιθανόν διερευνητικές κινήσεις, στο πλαίσιο που προαναφέραμε, να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί κι αυτές να ερμηνεύονται ως προσπάθεια δημιουργίας νέου hot spot. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ζητούμενο είναι η πολιτεία και οι τοπικές αρχές να είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο και οι σημερινές κατηγορηματικές διαψεύσεις τους να δείχνουν πως υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για όλα τα ενδεχόμενα.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey