Απολογισμός δραστηριοτήτων για το 2013 από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, με αφορμή την κοπή της βασιλόπιτάς του

127.767 επισκέπτες τη χρονιά της κρίσης!

22/01/2014 - 14:34

Μέρα απολογισμού για το 2013, καθώς και προγραμματισμού για τo 2014, ήταν το περασμένο Σάββατο για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. 

Μέρα απολογισμού για το 2013, καθώς και προγραμματισμού για τo 2014, ήταν το περασμένο Σάββατο για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Ιδιαίτερα ας σημειωθεί ότι το 2014 σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας εποχής για το Μουσείο, αφού συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ίδρυσή του.

Κατά την κοπή της βασιλόπιτας, ο περιφερειακός σύμβουλος Σωτήρης Καρδαράς μετέφερε τους χαιρετισμούς του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Νάσου Γιακαλή, και αναφέρθηκε στις άοκνες προσπάθειες του διευθυντή του Μουσείου, Νίκου Ζούρου, όλα αυτά τα χρόνια, που έχουν οδηγήσει στην εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία του Μουσείου.

Ο δημοτικός σύμβουλος Απόστολος Αθανασιάδης μετέφερε τους χαιρετισμούς του δημάρχου Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσου, και τόνισε το ρόλο του Μουσείου από ίδρυσής του, στην ανάπτυξη και ανάδειξη της περιοχής.

Έργα...
Κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε και σύμφωνα με τον κ. Ζούρο που παρουσίασε το έργο του Μουσείου, αναπτύχθηκε σημαντική δραστηριότητα στους τομείς της ενημέρωσης και εξυπηρέτησης επισκεπτών, την έρευνα, σε ανασκαφές, συντηρήσεις, την ανάδειξη και προστασία απολιθωμάτων, τη διοργάνωση εκθέσεων και εκδηλώσεων, τη δημιουργία νέων εκδόσεων, την υλοποίηση δράσεων προβολής, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δράσεων και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, την ανάπτυξη συνεργασιών, αλλά και την προβολή και ανάδειξη του Γεωπάρκου Λέσβου.

Το Μουσείο μέσω των δράσεών του ενημέρωσε 127.767 επισκέπτες τη χρονιά που πέρασε, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ από την έναρξη της λειτουργίας του. Πρόκειται για επισκέπτες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, του Μουσείου και των πάρκων του απολιθωμένου δάσους, αλλά και των μεγάλων εκθέσεων του Μουσείου που παρουσιάστηκαν στη Γερμανία και τη Θεσσαλονίκη.

Με εντατικούς ρυθμούς υλοποιήθηκαν σημαντικά έργα ανάδειξης και προστασίας των απολιθωμάτων στη νησίδα Νησιώπη. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών, έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα 116 ιστάμενοι και κατακείμενοι απολιθωμένοι κορμοί, ρίζες, ριζικά συστήματα και κλαδιά, εντυπωσιακές εμφανίσεις κωνοφόρων και αγγειόσπερμων απολιθωμένων φυτών, κυρίως σεκόιες, προγονικές μορφές πεύκων, βαλανιδιές, κανελλόδενδρα και δαφνίδες.

Από τις ερευνητικές εργασίες αποκαλύφθηκε ότι η Νησιώπη αποτελεί ένα μοναδικά πλούσιο οικοσύστημα, με μεγάλη ποικιλία φυτών, ζώων, αλλά και βενθικής χλωρίδας και πανίδας.

Έργα προστασίας του απολιθωμένου δάσους υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου κατασκευής του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου. Από τις συνεχιζόμενες σωστικές ανασκαφές που πραγματοποιεί το Μουσείο, εντυπωσιακά νέα ευρήματα έχουν έρθει στο φως κατά μήκος του δρόμου και έχουν εντοπισθεί συστάδες κατακείμενων και ιστάμενων κορμών δένδρων.

Εξαιρετικά σημαντική ήταν η προσπάθεια του Μουσείου για διεθνή προβολή του απολιθωμένου δάσους και του Γεωπάρκου Λέσβου στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων τής UNESCO. Το Μουσείο οργάνωσε ειδικές δράσεις προβολής στο εξωτερικό, όπως στην Ιαπωνία, την Κίνα, την Κορέα, αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο.

 

Μεγάλη ήταν η προβολή που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία, στο πλαίσιο παρουσίασης της έκθεσης του απολιθωμένου δάσους στο Messel Pit. Την έκθεση επισκέφτηκαν περισσότερα από 60.000 άτομα όλων των ηλικιών. Παράλληλα, το Μουσείο τη χρονιά που πέρασε, οργάνωσε την παρουσίαση της μεγάλης περιοδικής έκθεσης «Αιγαίον - Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους», η οποία φιλοξενείται από τις 19 του περασμένου Φεβρουαρίου στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Noesis, στη Θεσσαλονίκη.

Πλούσιες ήταν επίσης οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Μουσείο στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι, ενώ ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμμετοχή των μαθητών στα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται από το Μουσείο.

Και τιμητικές διακρίσεις
Στη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκε από το Μουσείο ειδική τιμητική διάκριση στην Aegean Airlines για τη στήριξή της στην παρουσίαση της μεγάλης περιοδικής έκθεσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, η οποία παρουσιάστηκε στο Μέσσελ της Γερμανίας.

Το δίπλωμα παρέλαβε ο διευθυντής Πωλήσεων Νήσων Αιγαίου, Κρήτης και Πελοποννήσου τής Aegean, Πάρις Επιτροπάκης.
Τιμητική διάκριση έγινε και σε συλλόγους και φορείς της Λέσβου οι οποίοι ενίσχυσαν τις δράσεις του Μουσείου κατά τη διάρκεια του 2013 και προέβαλαν το Γεωπάρκο Λέσβου.

Τιμητικές διακρίσεις για τη συμμετοχή τους στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου κατά τη διάρκεια του 2013, απονεμήθηκαν επίσης στο Νηπιαγωγείο Σιγρίου, το Νηπιαγωγείο Βαρειάς, το Νηπιαγωγείο «Μητέρα», το Δημοτικό Σχολείο Σιγρίου, το Δημοτικό Σχολείο Ερεσού, το Γυμνάσιο Ερεσού, το 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, το ΕΠΑΛ Καλλονής και το Σχολείο Β΄ Ευκαιρίας.

 

Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε συναυλία με τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Λέσβου Ν. Σηφουνάκης, ο διοικητής τής 98 ΑΔΤΕ, υποστράτηγος Δ. Μήττας, ο αντιδήμαρχος Α. Κουμαράς, ο περιφερειακός σύμβουλος Σ. Καρδαράς, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Α. Αθανασιάδης, ο τέως γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γ. Σπιλάνης, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Γ. Τσακίρης, οι πρόεδροι των Τ.Σ. Σιγρίου και Άντισσας, Π. Τσίκνας και Κ. Αμπατζής, ο εκπρόσωπος της Aegean Π. Επιτροπάκης, ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου Π. Ελευθερίου, η υπεύθυνη του ΚΠΕ Ευεργέτουλα, Η. Καλδέλλη, οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Συλλόγων Άντισσας «Τέρπανδρος», Πλωμαρίου «Το Πόλιον», Πολιχνίτου «Ο Μπάλος», του Φορέα Τουρισμού Μολύβου, του Παγγεραγωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γέρας, της Φιλοτελικής Εταιρείας Λέσβου, εκπρόσωπος της Ένωσης Ξεναγών, εκπαιδευτικοί και μαθητές, πολλοί κάτοικοι του Σιγρίου, επισκέπτες και φίλοι του απολιθωμένου δάσους.

 

 

Ομονοούν στη μοναδικότητά του

Τη σημασία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας ως κορυφαίου πολιτιστικού, ερευνητικού και εκπαιδευτικού φορέα της Λέσβου σηματοδότησαν οι δημόσιες παρεμβάσεις δύο ανθρώπων της πολιτικής από τη Λέσβο.

Στο μήνυμά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χ. Αθανασίου, τόνισε ότι «το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, που εδώ και μια δεκαετία έχει ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων τής UNESCO, και πρόσφατα όλο το νησί μας, αποτελεί ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, ένα από τα στοιχεία που τονίζουν τη μοναδικότητά του, ένα αξιοθέατο που δυσκολεύεται ο επισκέπτης να συναντήσει αλλού.

Εξερχόμενοι από μια από τις δυσκολότερες εποχές που έχει ζήσει η χώρα μας, και μαζί με αυτή φυσικά και η Λέσβος, πρέπει να μάθουμε τη μοναδικότητά μας να την αξιοποιούμε καλύτερα, την ομορφιά του τόπου μας να την κάνουμε γνωστή στα πέρατα του κόσμου και με βιώσιμη εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων που χάρισε στο νησί μας η φύση, να παράγουμε πλούτο που θα διασφαλίσει την απασχόληση, την ανάπτυξη και το μέλλον των παιδιών μας.».

Ο βουλευτής Λέσβου Ν. Σηφουνάκης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις προσπάθειες και το ιστορικό δημιουργίας του Μουσείου, που ξεκίνησε το 1985 όταν ανατέθηκε η μελέτη για την ανέγερσή του.

Η παραχώρηση του οικοπέδου έγινε μετά από πρόταση του προέδρου του Σιγρίου, Κ. Αθανασιάδη. Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, ήταν η πρότασή του ως υφυπουργού Πολιτισμού για την ίδρυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου το 1994, μαζί με τον οργανισμό για την ανέγερση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

Επίσης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια από το διευθυντή του Μουσείου, αναπληρωτή καθηγητή Ν. Ζούρο, για την ανάδειξη του μοναδικού αυτού μνημείου της φύσης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey