Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Έρευνες ρουτίνας ή αναζήτηση πολύτιμων μεταλλευμάτων, αντίστοιχων εκείνων που έχουν εντοπιστεί στα απέναντι παράλια, είναι αυτές που θα ξεκινήσουν σε Λέσβο και Λήμνο, από μια μεγάλη εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο;
Όποια κι αν είναι η απάντηση, γεγονός παραμένει ότι από χθες η «S&Β Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.» έχει άδεια για μεταλλευτικές έρευνες σε Λέσβο και Λήμνο, δεσμεύοντας και στα δύο νησιά για το συγκεκριμένο σκοπό εκτάσεις συνολικού εμβαδού περίπου 18.000 στρεμμάτων.
Στη Λέσβο η έρευνα αφορά στο κεντρικό κυρίως τμήμα του νησιού και στη λήψη δειγμάτων χώματος από 13 σημεία, ενώ στη Λήμνο το επίκεντρο του ενδιαφέροντος αφορά στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Νέας Κούταλης.
Δύο διαφορετικές άδειες έδωσε η αρμόδια Διεύθυνση Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην εταιρεία «S&Β Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.», για μεταλλευτικές έρευνες.
Τόσο ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Νίκος Μάρκου, όσο και ο προϊστάμενος της υπηρεσίας, Παναγιώτης Παρασκευάς, μιλώντας στο «Ε» αναφέρθηκαν σε συνήθεις έρευνες που πολλές εταιρείες με ανάλογο αντικείμενο διενεργούν σ’ όλη την επικράτεια, κυρίως για να δεσμεύσουν δημόσιες και ιδιωτικές εκτάσεις, ώστε αν βρεθεί κάτι, να έχουν προτεραιότητα στην εξόρυξή του.
Μάλιστα, για μια εταιρεία του μεγέθους τής «S&Β Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.» εκφράστηκε η άποψη πως οι πολλές έρευνες, που δεν κοστίζουν παρά μόνο κάποια παράβολα μερικών χιλιάδων ευρώ, προσδίδουν κύρος και αξία, ενισχύοντας θετικά το προφίλ τους.
Χρυσό απέναντι
Υπάρχει όμως και αξιόπιστη πηγή που εκτιμά ότι αυτές οι μεταλλευτικές έρευνες δε γίνεται να αντιμετωπιστούν ξεκομμένα απ’ την ύπαρξη σημαντικών μεταλλευμάτων, καθώς και ορυχείων χρυσού, στα απέναντι παράλια, όπως και στη Χαλκιδική.
Τα νησιά του Νομού Λέσβου είναι απ’ τις λίγες «στεριές» στο ενδιάμεσο των δύο άλλων περιοχών όπου έχει εντοπιστεί χρυσός, οπότε αν υπάρχει και η παραμικρή πιθανότητα ύπαρξης του πολύτιμου μετάλλου, θα πρέπει να διερευνηθεί.
Ή τουλάχιστον να εμποδιστεί η αναζήτησή του από ανταγωνιστές.
Οι αιτήσεις απ’ την εταιρεία για τη λήψη αδειών μεταλλευτικών ερευνών υποβλήθηκαν το Δεκέμβριο του 2012, ενώ μέσα στο 2013 προσκομίστηκαν μια σειρά από γνωμοδοτήσεις των εμπλεκόμενων υπηρεσιών (της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος, του Γενικού Επιτελείου Στρατού Διεύθυνση Υποδόμησης, του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου, του Υπουργείου Τουρισμού - Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, της Τεχνικής Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων), σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχουν αντιρρήσεις για τη χορήγηση άδειας μεταλλευτικών ερευνών, ενώ κάποιοι φορείς, όπως οι Εφορείες Αρχαιοτήτων θέτουν προϋποθέσεις για συγκεκριμένες θέσεις, όπως και για την παρουσία φύλακά τους κατά τη λήψη των δειγμάτων.
Οι θέσεις
Για τις μεταλλευτικές έρευνες στη Λέσβο δόθηκε έγκριση δέσμευσης χώρου έκτασης συνολικά 9.912,5 στρεμμάτων, με επίκεντρο την περιφέρεια της Δημοτικής Ενότητας Καλλονής. Οι θέσεις όπου θα γίνουν δειγματοληψίες, εντοπίζονται στις περιοχές νότια της Ανεμότιας, σε Βατούσα, Πτερούντα, Λεπέτυμνο και Βαφειό. Αντίστοιχα στη Λήμνο δεσμεύεται έκταση 8.084,55 στρεμμάτων στη Δημοτική Ενότητα Νέας Κούταλης, από όπου θα ληφθούν δείγματα από έξι σημεία.
Όπως αναφέρεται στις άδειες, οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν, θα είναι η γεωλογική χαρτογράφηση και η διερεύνηση της γεωχημείας, με τη λήψη δειγμάτων εδάφους σε ποσότητα μικρότερη των 200 γραμμαρίων ανά δείγμα, ενώ σε περίπτωση που η εταιρεία θα προχωρήσει στη β΄ φάση ερευνών με γεωτρήσεις και άλλες ενέργειες που με οποιονδήποτε τρόπο θα αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος, θα ζητηθεί νέα γνωμοδότηση από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, αλλά και η υποβολή της προβλεπόμενης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Ανάλογες ρήτρες μπαίνουν για τις δασικές εκτάσεις και τις περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, κάποιες εκ των οποίων προκαταβολικά εξαιρούνται απ’ τη μεταλλευτική έρευνα. Η άδεια για την έρευνα έχει διάρκεια τρία χρόνια και μπορεί να ανανεωθεί για ακόμη μία τριετία απ’ την ίδια εταιρεία.
Υπέχει δε με τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και έγγραφη έγκριση δέσμευσης όλης της έκτασης ώστε η εταιρεία να προβεί σε εξόρυξη, ακόμη και απαλλοτριώνοντας ιδιωτικές εκτάσεις, αφού τέτοιες εργασίες χαρακτηρίζονται ότι εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.
Η «S&Β Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.» διεξάγει έρευνες σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ έχει ορυχεία σε πολλά κράτη, όπως και στην Ελλάδα (σε Μήλο, Νίσυρο κ.α.). Πρόκειται για έναν πολυεθνικό όμιλο, με τη μητρική του εταιρεία να έχει ιδρυθεί στην Ελλάδα πριν από 80 χρόνια, με κύρια δραστηριότητα την εξόρυξη και επεξεργασία μπεντονίτη, περλίτη, βωξίτη, ζεόλιθου κ.λπ., καθώς και την παραγωγή συλλιπασμάτων συνεχούς χύτευσης.
Παράγει μεγάλη ποικιλία εξειδικευμένων προϊόντων για ευρύ φάσμα βιομηχανικών εφαρμογών και αγορών, όπως τα χυτήρια, οι κατασκευές και η μεταλλουργία, ενώ έχει διακριθεί για κοινωνικές και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες της.