H «Θεατρική Ανάσα»από μαθητές της πόλης, με την υποστήριξη της φιλολόγου Μύρνας Αλεπουδέλλη - Φαφουτέλλη, προσπάθησαν με το «Καληνύχτα, μαμά» να κάνουν μικρούς και μεγάλους θεατές να αναθεωρήσουν το πώς αντιμετωπίζουν τη σχέση τους με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Μια παράσταση με πολλαπλά κοινωνικά μηνύματα παρακολούθησαν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Μαθητές της πόλης, που με την υποστήριξη της φιλολόγου Μύρνας Αλεπουδέλλη - Φαφουτέλλη έχουν σχηματίσει τη θεατρική ομάδα «Θεατρική Ανάσα» και οι οποίοι διοργάνωναν το φιλανθρωπικό bazaar για συμπολίτες τους που έχουν ανάγκη, προσπάθησαν με το «Καληνύχτα, μαμά» να κάνουν μικρούς και μεγάλους θεατές να αναθεωρήσουν το πώς αντιμετωπίζουν τη σχέση τους με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Και, πάνω απ’ όλα, να τους κάνουν να σκέφτονται περισσότερο τους άλλους γύρω τους και λιγότερο τον εαυτό τους.
Η υπόθεση του θεατρικού, έργο που έγραψε η ίδια η κ. Αλεπουδέλλη, εκτυλίχθηκε σε δύο χρονικά επίπεδα. Οι μαθητές, προερχόμενοι από το 4ο Γυμνάσιο και το 4ο Λύκειο, αλλά και από δημοτικό σχολείο της πόλης, παρουσίασαν επί σκηνής την ιστορία μιας γειτονιάς, δύο φιλικών οικογενειών, των σχέσεων μεταξύ των μελών τους και ειδικά αυτής μεταξύ μάνας και κόρης, και το πώς μετατίθεται αυτή η σχέση από τη μια γενιά στην άλλη. Η τεταμένη σχέση της κόρης με τη μητέρα της, η οποία φεύγει τελικά από τη ζωή, επαναλαμβάνεται με παρόμοια αφορμή 20 χρόνια μετά, με τη δική της κόρη, που έχει πλέον και τη δική της οικογένεια. Στη δεύτερη περίπτωση, όμως, η συνειδητοποίηση των λαθών του παρελθόντος οδηγούν τελικά εγκαίρως στη συγχώρεση.
Για τις σχέσεις γονιών - παιδιών
Μια παράσταση ευαίσθητη, με αρκετό ωστόσο χιούμορ, που έδινε το μήνυμα ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, πως η σχέση γονιών - παιδιών είναι ένα διαχρονικό ακανθώδες πρόβλημα, ότι η αχαριστία πληρώνεται και πως όσα βιώνουμε ως παιδιά θα έρθει η σειρά μας να τα βιώσουμε ως γονείς στο μέλλον. Θέμα που περιέβαλλαν, ωστόσο, και πολλά άλλα φαινόμενα και «αγκάθια» της σύγχρονης κοινωνίας, το καθένα από τα οποία έδινε το δικό του διαφορετικό μήνυμα: οι φοιτητές ένοικοι της γειτονιάς, το κουτσομπολιό που δίνει και παίρνει, ο γιος με τη νοητική υστέρηση, ο βιασμός, τα ναρκωτικά.
«Πρέπει στις ανθρώπινες σχέσεις να ψάχνεις, να βρίσκεις το “γιατί”, να καταλαβαίνεις τον ανθρώπινο πόνο. Γι’ αυτό ήταν κι επίκαιρο με τη δράση μας το έργο», είπε στο «Ε» η κ. Αλεπουδέλλη.
Η παράσταση έκλεισε με βιντεοπροβολή, που περιελάμβανε ποιήματα για τη σχέση μητέρας και παιδιών, συνοδευόμενη από μουσική υπόκρουση.
Να θυμίσουμε πως την ίδια παράσταση είχαν ανεβάσει οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν στη «Θεατρική Ανάσα» και πέρυσι το καλοκαίρι, στα σχολεία όπου φοιτούν. Οι ίδιοι, μαζί με μαθητές και από το 3ο Γυμνάσιο, έχουν ξεκινήσει τώρα πρόβες για τη νέα τους παράσταση, την αστυνομική κωμωδία «Ειλικρινώς ψεύδεστε», της Άγκαθα Κρίστι, που θα παρουσιάσουν στα τέλη του σχολικού έτους.