![Emprosnet_Logo_no_background_new.png](/images/Emprosnet_Logo_no_background_new.png)
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Η πιο… μετριοπαθής απάντηση του Δήμου στο «Ε», στη λογική πάντως του «προσφυγικού δικαίου»
«Η προσπάθεια της ΔΕΔΑΠΑΛ και της Δημοτικής Αρχής να ανταποκριθεί σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν γίνεται σε καμία περίπτωση να κριθεί μη λαμβάνοντας υπόψη τις τότε επικρατούσες συνθήκες.
«Η προσπάθεια της ΔΕΔΑΠΑΛ και της Δημοτικής Αρχής να ανταποκριθεί σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν γίνεται σε καμία περίπτωση να κριθεί μη λαμβάνοντας υπόψη τις τότε επικρατούσες συνθήκες.
Σε μια χρονική στιγμή που δεν υπήρχε κανένα περιθώριο πραγματοποίησης νέων προσλήψεων και οι ανάγκες διαχείρισης 6.000 και πλέον προσφύγων ημερησίως, βάρυναν αποκλειστικά τον Δήμο Λέσβου, καθώς ήταν η μόνη αρχή που ανέλαβε την ηθική και πρακτική ευθύνη να προστατέψει με κάθε κόστος την τοπική κοινωνία, προέβη σε μια ξεκάθαρη πολιτική απόφαση για την πρόσληψη νέου προσωπικού, που θα κάλυπτε τις έκτακτες ανάγκες καθαριότητας της Λέσβου.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε έπειτα από αλλεπάλληλες εκκλήσεις για βοήθεια τόσο προς την τότε κεντρική κυβέρνηση, όσο και προς την μετέπειτα υπηρεσιακή κυβέρνηση καθώς και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκκλήσεις μέσω επιστολών που αφορούσαν την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στον τοπικό Τύπο και απέβησαν άκαρπες. Αποτέλεσε λοιπόν μια ξεκάθαρη πολιτική απόφαση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αφού είχαν εξαντληθεί όλες οι εναλλακτικές λύσεις».
Απάντηση «Ε»: Η προσπάθεια της δημοτικής αρχής και όλες οι ενέργειές της, τη δύσκολη εποχή που ακολούθησε του περσινού καλοκαιριού, όταν οι προσφυγικές ροές χτύπησαν κόκκινο, ουδέποτε υποτιμήθηκαν από την εφημερίδα μας. Αντιθέτως προβλήθηκαν και αναγνωρίζονται ως επιτυχία της, δεδομένων των δύσκολων συνθηκών. Το «Ε» με τα διαδοχικά του ρεπορτάζ, επιτελώντας το ρόλο που πρέπει να έχει ο Τύπος, ανέδειξε προβληματικές καταστάσεις, ζήτησε απαντήσεις τόσο για τις συμβάσεις με τις ΜΚΟ, όσο και για τον αριθμό των εργαζομένων (και το καθεστώς εργασίας τους) που απασχολήθηκαν στη ΔΕΔΑΠΑΛ, και προστάτεψε και εκείνο την κοινωνία, όπως ισχυρίζεται ότι έκανε και ο Δήμος.
Το επιχείρημα όμως που επαναλαμβάνεται και σήμερα εκ μέρους της δημοτικής αρχής, ότι… ελέω προσφυγικού και των έκτακτων αναγκών του, πάρθηκε η «πολιτική απόφαση για την πρόσληψη νέου προσωπικού», μάλλον δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι… αφαιρέθηκε πια οριστικά. Καθώς η γνωμοδότηση του δικηγόρου που ο ίδιος ο δήμαρχος προκάλεσε, ήρθε στις 3/6/2015 για τις προσλήψεις περίπου 100 ατόμων με μπλοκάκι, που είχε καταγγείλει η παράταξη του «Άλλου Δρόμου» από το… Μάη!
Που το προσφυγικό ακόμα δεν υπήρχε ούτε σαν υπόνοια ότι θα απασχολούσε με τέτοια ένταση την τοπική κοινωνία της Λέσβου! Μπορεί λοιπόν να επιμένει η δημοτική αρχή να προβάλει ως επιχείρημα ότι όλα τα έκανε λόγω προσφυγικού, αλλά καθόλου δεν είναι έτσι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις προσωπικού!