Χωρίς τεχνικό έλεγχο τα βαριά οχήματα του νησιού

Αργεί η λειτουργία του δημόσιου ΚΤΕΟ της Λέσβου

22/03/2016 - 16:16

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, η περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Νικολάρα έθεσε θέμα επαναλειτουργίας του δημόσιου ΚΤΕΟ της Λέσβου. Πρόκειται για μια απόφαση που έχει ληφθεί εδώ και πολύ καιρό, αλλά δεν έχει υλοποιηθεί.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, η περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Νικολάρα έθεσε θέμα επαναλειτουργίας του δημόσιου ΚΤΕΟ της Λέσβου. Πρόκειται για μια απόφαση που έχει ληφθεί εδώ και πολύ καιρό, αλλά δεν έχει υλοποιηθεί.

Από την απάντηση που έδωσε στην κ. Νικολάρα ο γενικός διευθυντής Επικοινωνιών και Μεταφορών της Περιφέρειας Γιώργος Γουγούλας προκύπτει ότι μένουν να γίνουν πολλά για να επαναλειτουργήσει το δημόσιο ΚΤΕΟ της Λέσβου. Φαίνεται όμως ότι έστω και αργά η επαναλειτουργία του είναι κάτι που θα γίνει.
Ειδικότερα, μετά τη λειτουργία των ιδιωτικών ΚΤΕΟ, άλλαξαν και οι όροι λειτουργίας των δημόσιων ΚΤΕΟ.

Πρέπει να έχουν κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, να είναι πιστοποιημένα για τις υπηρεσίες που προσφέρουν, να έχουν εξοπλισμό με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές και οι κτηριακές του υποδομές να πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.

Στην περίπτωση του ΚΤΕΟ της Λέσβου, απαιτείται η εκπαίδευση του προσωπικού, η οποία γίνεται κάθε Μάρτιο και Οκτώβριο.

Κι επειδή έχει χαθεί η περίοδος του Μαρτίου, στην καλύτερη περίπτωση θα γίνει μετά από έξι μήνες. Επίσης, πρέπει να επισκευαστεί το κτήριο του ΚΤΕΟ, να αποκτηθεί ο αναγκαίος εξοπλισμός και να κατασκευαστεί οδικός κόμβος στην είσοδο και έξοδό του. Αυτές τις μέρες πρόκειται να εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας η απόκτηση του εξοπλισμού.

Παρέμβαση Νικολάρα
Σε δελτίο Τύπου, που έστειλε η κ. Νικολάρα για το θέμα, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η απάντηση που έλαβα ότι οι διαδικασίες για την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού, επισκευές κτηρίων, κατασκευή κόμβου, πιστοποίηση προσωπικού θα ξεκινήσουν προσεχώς, ενώ εκκρεμούν τουλάχιστον απ’ το καλοκαίρι του 2014, δεν επιτρέπει να περιμένουμε την έναρξη λειτουργίας πριν από το τέλος του 2016».

Η ίδια σημειώνει πως το ΚΤΕΟ της Λέσβου θα καλύψει την ανάγκη τεχνικού ελέγχου σε βαρέα οχήματα, φορτηγά, λεωφορεία, σκαπτικά μηχανήματα κ.λπ. Πρόκειται για μια κατηγορία οχημάτων που, όταν κινούνται εντός του νησιού, δεν περνούν από τεχνικό έλεγχο, διότι τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ που λειτουργούν στο νησί δε διαθέτουν γραμμές ελέγχου γι’ αυτά, όπως μας ανέφερε η κ. Νικολάρα.

Αυτό σημαίνει πως λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές, απορριμματοφόρα του Δήμου Λέσβου που βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους του νησιού δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο. Κι έτσι είναι πιθανό να εμφανίσουν βλάβες ή αστοχίες υλικών, που θα οδηγήσουν σε ατυχήματα.

Επίσης, η κ. Νικολάρα σημειώνει πως η επαναλειτουργία των ΚΤΕΟ στη Χίο και την Σάμο έλυσε αρκετά προβλήματα.

Ζήτημα οδικής ασφάλειας
Στο ερώτημα κατά πόσο η λειτουργία του δημόσιου ΚΤΕΟ στη Λέσβο θα μπορεί να καλύψει τα λειτουργικά κόστη του, από τη στιγμή που στο νησί λειτουργούν δύο ιδιωτικά, η κ. Νικολάρα απαντά ότι πρώτα απ’ όλα υπάρχει μεγάλη ανάγκη να γίνεται συστηματικός έλεγχος στα βαρέα οχήματα για να βελτιωθούν οι συνθήκες οδικής ασφάλειας στη Λέσβο. Από εκεί και πέρα, το δημόσιο ΚΤΕΟ θα μπορούσε να καλύψει και ένα τμήμα των αναγκών τεχνικού ελέγχου στα άλλα οχήματα.

Επιπλέον, σημειώνει πως το ζήτημα δε μπορεί να αντιμετωπίζεται από τη σκοπιά μόνο του κέρδους, άλλα από τη σκοπιά της κάλυψης μιας πραγματικής ανάγκης, που θα οδηγήσει σε βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο νησί.

Έντυπη έκδοση της εφημερίδας Εμπρός

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey