Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ακύρωσε την τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου

Όχι… για μία ψήφο

18/07/2013 - 14:22

Εκ νέου συζήτηση για το πώς θα λειτουργεί το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου ώστε να μειωθεί κατά το δυνατόν η διάρκεια των συνεδριάσεων, χρειάζεται να προχωρήσει το όργανο, αφού η τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του ακυρώθηκε απ’ την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Εκ νέου συζήτηση για το πώς θα λειτουργεί το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου ώστε να μειωθεί κατά το δυνατόν η διάρκεια των συνεδριάσεων, χρειάζεται να προχωρήσει το όργανο, αφού η τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του ακυρώθηκε απ’ την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Αιτία της ακύρωσης αποτελεί το γεγονός ότι η τροποποίηση είχε ψηφιστεί από 22 δημοτικούς συμβούλους, ενώ θα έπρεπε να έχει 23 ψήφους υπέρ. Δηλαδή για μία ψήφο λιγότερη, δεν πέρασε η τροποποίηση του κανονισμού και το θέμα θα απασχολήσει εκ νέου το όργανο.

Στα τέλη Απριλίου και κατόπιν αιτήματος 25 δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητων, συζητήθηκε το θέμα της τροποποίησης του ισχύοντος κανονισμού λειτουργίας. Βασικοί εισηγητές των προτάσεων ήταν οι Βαγγέλης Παλαιολόγος και Απόστολος Πατέστος, που τις κατέθεσαν και γραπτώς. Μετά τη σύνθεση των προτάσεων των δύο συμβούλων, τέθηκε σε ψηφοφορία η τροποποίηση του κανονισμού, λαμβάνοντας 22 ψήφους υπέρ, 16 κατά και μία λευκή ψήφο, του Δημήτρη Ζαφειρίου.

Οι τροποποιήσεις
Οι βασικότερες αλλαγές που αποφασίστηκαν κατά πλειοψηφία, αφορούσαν στη διάρκεια της συνεδρίασης, όπου προτάθηκε να είναι το μέγιστο τέσσερις ώρες ώστε να διευκολύνονται οι συμμετέχοντες δημοτικοί σύμβουλοι από την περιφέρεια στην επιστροφή τους και να αποφεύγεται η υπερβολική κόπωση στο σώμα. Ακόμη, αποφασίστηκε ότι για να παραταθεί η συνεδρίαση, θα πρέπει να συμφωνούν τα δύο τρίτα των συμβούλων και να πρόκειται για θέματα που θα κριθούν ως εξαιρετικά επείγοντα και μη αναβλητέα, ενώ η συνεδρίαση δε θα πρέπει να παρατείνεται μετά τις 12 τα μεσάνυχτα.

Υπήρξαν, επίσης, προτάσεις που υιοθετήθηκαν σε σχέση με την υποβολή επίκαιρων ερωτήσεων, με τα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα που θα πρέπει να περιοριστούν ή να απαγορευθούν, εκτός βεβαίως από τα εντελώς κατεπείγοντα που προβλέπει ο νόμος, αλλά και με ζητήματα για την τηλεοπτική κάλυψη των συνεδριάσεων.

Όμως η απόφαση αυτή που τροποποιεί σειρά επιπλέον διατάξεων του κανονισμού, κατά τον προβλεπόμενο έλεγχο της νομιμότητας που γίνεται απ’ την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, κρίθηκε μη σύννομη. Κι αυτό διότι, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση της γενικής γραμματέα, Χριστιάνας Καλογήρου, «ακυρώνεται η απόφαση που αφορά τροποποίηση κανονισμού λειτουργίας δημοτικού συμβουλίου, γιατί σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στον “Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου”, η απόφαση δε λήφθηκε με απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του».

Απόλυτη πλειοψηφία εξασφαλίζεται με το 50% + 1 των 45 μελών του οργάνου, δηλαδή με 23 ψήφους, για αυτό και θα πρέπει το θέμα να επανέλθει προς συζήτηση εξασφαλίζοντας 23 «υπέρ».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey