Το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από δίωρη κόντρα για το αν θα παραιτηθεί ή όχι, τάχθηκε στο πλευρό των υπαλλήλων

Όχι άλλη «αιμορραγία» σε προσωπικό

12/07/2013 - 14:27

Δυο ώρες διήρκεσε η εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου για τα νέα μέτρα που πλήττουν τους δημοτικούς υπαλλήλους. Κι αυτό γιατί, ενώ ήταν κοινή η άποψη όλων των πλευρών πως πρέπει το όργανο να κάνει ό,τι μπορεί για να διεκδικήσει το αυτονόητο, να μην υπάρξει άλλη «αιμορραγία» σε προσωπικό, δε συμφωνούσαν στο πώς θα γίνει αυτό.

Δυο ώρες διήρκεσε η εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου για τα νέα μέτρα που πλήττουν τους δημοτικούς υπαλλήλους. Κι αυτό γιατί, ενώ ήταν κοινή η άποψη όλων των πλευρών πως πρέπει το όργανο να κάνει ό,τι μπορεί για να διεκδικήσει το αυτονόητο, να μην υπάρξει άλλη «αιμορραγία» σε προσωπικό, δε συμφωνούσαν στο πώς θα γίνει αυτό. Πολλοί σύμβουλοι, ανεξάρτητοι, της αντιπολίτευσης, αλλά και της πλειοψηφίας, έθεσαν το ζήτημα της παραίτησης του οργάνου, για να αποφασιστεί οριακά στην ολοκλήρωση της συζήτησης ότι προς το παρόν ούτε καν ως διαπραγματευτικό μέσο για την άσκηση πίεσης δεν μπαίνει θέμα παραίτησης του Συμβουλίου.

Η πρόταση που υπερίσχυσε με μόλις 18 ψήφους - απ’ την πλειοψηφία και την παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» -, ήταν του δημάρχου, Δημήτρη Βουνάτσου, αλλά και του προέδρου του Συλλόγου των Δημοτικών Υπαλλήλων, Γιώργου Αλεξίου, σύμφωνα με την οποία ο Δήμος Λέσβου με αρχή τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, διεκδικεί να μη χάσει ούτε ένα δημοτικό υπάλληλο απ’ τους 32 συνολικά σχολικούς φύλακες και δημοτικούς αστυνομικούς.

Το Συμβούλιο αποφάσισε, εκτός απ’ τα μέλη της γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ, να παραστούν σήμερα και εκπρόσωποι των εργαζομένων, όπως και οι βουλευτές του Νομού, στις επαφές που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα με τα κυβερνητικά στελέχη, ενώ το όργανο θα συνεδριάσει εκ νέου για να επανακαθορίσει τη δράση του σύμφωνα με τις εξελίξεις που θα προκύψουν.

Απογοήτευση
Από νωρίς, πολύ πριν αρχίσει η συνεδρίαση, στο χώρο βρίσκονταν στο σύνολό τους σχεδόν οι θιγόμενοι υπάλληλοι απ’ το νέο κύμα της διαθεσιμότητας, που έκπληκτοι παρακολούθησαν μια άνευ προηγουμένου αντιπαράθεση για το ποιος, πώς και πότε πρέπει να παραιτηθεί. Κορύφωση της άγονης αντιπαράθεσης αποτέλεσαν προσωπικού περιεχομένου κόντρες, που τίποτε δεν εισέφεραν στη συζήτηση. Εκείνο που μάλιστα έγινε εμφανέστατο με τη λήξη της κουβέντας, ήταν η απογοήτευση των παρευρισκόμενων υπαλλήλων για το κατά πόσο θα μπορέσει ένα συμβούλιο με τη δεδομένη κατάσταση, να τους υποστηρίξει.

Μάλιστα από χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θιγόμενοι υπάλληλοι ανέλαβαν και δικές τους ανεξάρτητες πρωτοβουλίες, επιδιώκοντας οι ιδιαιτερότητες του Δήμου Λέσβου και της νησιωτικότητας, στις οποίες θα βασιστεί και το αίτημα για ξεχωριστή αντιμετώπιση των δημοτικών υπαλλήλων του νησιού, να φτάσουν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Είναι χαρακτηριστικό πως την ώρα της αποχώρησης, από υπαλλήλους ακούστηκαν μεταξύ άλλων και τα εξής σχόλια: «Πώς αντέχουν σε τέτοια ένταση και δεν παθαίνουν εμφράγματα; Μήπως προσποιούνται; Αν όχι, να μας μάθουν το μυστικό», αλλά και: «Θυμίζουν συγγενείς γύρω απ’ το νεκροκρέβατο όταν μοιράζουν την περιουσία του πεθαμένου, για το ποιος θα προσπορίσει πολιτικά οφέλη απ’ το πρόβλημά μας».

 

Ομόφωνα η τροποποίηση του Γ.Π.Σ.
«Ναι» και στη νέα προγραμματική

Ομοίως δυο ώρες κράτησε η συζήτηση και για τα θέματα του γηπέδου Μυτιλήνης, αφού το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου προχθές, σε συνέχεια και της απόφασης του Περιφερειακού τη Δευτέρα, κλήθηκε να αποφασίσει για δύο θέματα. Την επανέγκριση της τριμερούς προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας - Δήμου - νομικού προσώπου Πολιτισμού, Παιδείας και Άθλησης, έτσι όπως συμπληρώθηκε απ’ την Περιφέρεια, και την τροποποίηση του ισχύοντος Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) Μυτιλήνης, προκειμένου να τοποθετηθούν οι πρόσθετες κερκίδες στο γήπεδο.

Για το δεύτερο θέμα υπήρξε ομόφωνη απόφαση, ενώ όσον αφορά στο πρώτο, η απόφαση έγκρισης της «επικαιροποιημένης» προγραμματικής σύμβασης λήφθηκε κατά πλειοψηφία μετά από αρκετή κουβέντα για το κατά πόσο έπρεπε να εμπλακεί η Περιφέρεια στην υλοποίηση των έργων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey