![Emprosnet_Logo_no_background_new.png](/images/Emprosnet_Logo_no_background_new.png)
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Στον εισαγγελέα απ’ το Μ. Μπάκα η ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών αποβλήτων στη Μυτιλήνη
Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Ε» το περασμένο Σάββατο για τη ρήψη λυμάτων απ’ του Ακλειδιού στη θάλασσα, αλλά και προηγούμενο ρεπορτάζ για την περιοχή της Νεάπολης, όπως και τα πολλά κρούσματα ανεξέλεγκτης διάθεσης οικιακών αποβλήτων σε αρκετές περιοχές της Μυτιλήνης, φτάνουν στην Εισαγγελία με μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε χθες ο περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Μπάκας.
Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Ε» το περασμένο Σάββατο για τη ρήψη λυμάτων απ’ του Ακλειδιού στη θάλασσα, αλλά και προηγούμενο ρεπορτάζ για την περιοχή της Νεάπολης, όπως και τα πολλά κρούσματα ανεξέλεγκτης διάθεσης οικιακών αποβλήτων σε αρκετές περιοχές της Μυτιλήνης, φτάνουν στην Εισαγγελία με μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε χθες ο περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Μπάκας. Με την παρέμβασή του, ο κ. Μπάκας θίγει τα οξυμμένα προβλήματα που δημιουργεί η ολοένα μεγαλύτερη διάσταση που, δεδομένης της κρίσης, λαμβάνει το όλο θέμα των λυμάτων και ζητά την παραδειγματική τιμωρία όσων παίζουν με τη δημόσια υγεία.
Οι επιπτώσεις των αποβλήτων και των λυμάτων, ιδιαίτερα αυτών που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, είναι σημαντικές στο περιβάλλον», υποστηρίζει ο κ. Μπάκας, που υπογραμμίζει πως η ανεξέλεγκτη διάθεση των αποβλήτων είναι μόνιμη απειλή για το περιβάλλον, τους υδατικούς πόρους, το έδαφος και τη δημόσια υγεία.
«Τον τελευταίο καιρό έχουν έρθει και πάλι στο φως δημοσιεύματα του Τύπου, που κοινοποιήσαμε στην Εισαγγελία, σχετικά με την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών οικιακών λυμάτων στη Μυτιλήνη που καταλήγουν στη θάλασσα», σημειώνει ο περιφερειακός σύμβουλος, θυμίζοντας ακόμη τη δυσοσμία στην περιοχή του Μακρύ Γιαλού, αλλά και τα ανάλογα προβλήματα σε όσες γειτονιές δεν έχουν συνδεθεί με βιολογικό.
Μήπως φτηνότερα;
Εξ αιτίας της κρίσης, παρ’ ότι μειώθηκε το κόστος εξυπηρέτησης απ’ το ιδιωτικό βυτιοφόρο, πολλοί αποφεύγουν να αδειάζουν τους βόθρους τους, τουλάχιστον με τη συχνότητα που τους άδειαζαν στο παρελθόν, και επιλέγουν - προφασιζόμενοι ακόμη και στους γείτονές τους - οικονομική αδυναμία, να ρίχνουν τα λύματα, όπως σημειώνει και ο κ. Μπάκας, είτε στο δρόμο, είτε σε ρέματα είτε και σχεδόν απευθείας στη θάλασσα.
Σημαντικό κόστος βέβαια της όλης εργασίας, αφορά στην πληρωμή τής ΔΕΥΑΛ προκειμένου να αδειάσει το βυτιοφόρο τα αστικά λύματα στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού Μυτιλήνης, στον Καρά Τεπέ. Οπότε η διοίκηση της ΔΕΥΑΛ θα μπορούσε προκειμένου να διευκολύνει όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν το βυτιοφόρο, να μειώσει το τιμολόγιο απόρριψης των λυμάτων στο βιολογικό, με την υποχρέωση αντίστοιχης μείωσης στα όσα πληρώνουν οι ιδιώτες.
Ο κ. Μπάκας στην αναφορά του υποστηρίζει: «Είναι προφανές ότι εγκληματικές ευθύνες για τη δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον υπάρχουν αφενός μεν στους ανάλγητους ιδιοκτήτες οικιών που παρανομούν, αφετέρου δε στις υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας που αδυνατούν να επιβάλουν τη νομοθεσία.» Σχολιάζει μάλιστα τη δήλωση του προέδρου τής ΔΕΥΑΛ, Σωτήρη Μαρινάτου, στο «Ε» ότι «πέρυσι σε έλεγχο που έγινε στην περιοχή του Ακλειδιού, εντοπίστηκε παραβάτης που έριχνε αστικά λύματα στο δρόμο, στον οποίο έγινε σύσταση και συμμορφώθηκε δίχως να χρειαστεί η Επιχείρηση να προβεί σε μήνυση», τονίζοντας ως αδιανόητο ένα τέτοιο παράπτωμα να αντιμετωπίζεται με μια σύσταση.
Δημόσια υγεία
Το ζήτημα στη νότια πόλη θα λυθεί με την κατασκευή του βιολογικού, σημειώνει ο περιφερειακός σύμβουλος, που αναφέρει ότι καθώς έχει αρχίσει η θερινή περίοδος και οι κάτοικοι και επισκέπτες της Λέσβου χρησιμοποιούν τις παραλίες νότια της Μυτιλήνης για κολύμβηση «και επειδή πιστεύουμε ότι επιτέλους είναι απαραίτητο να επιβληθούν κυρώσεις και να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι “παίζουν” με την υγεία όλων των κατοίκων της πόλης, καλούμε την Εισαγγελία της Μυτιλήνης να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».