Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Το βαρύ φορτίο του συντονισμού των ενεργειών απ’ την πλευρά του Δήμου Λέσβου σηκώνει απ’ την Τετάρτη ο αντιδήμαρχος Γιάννης Βατός, σε μια προσπάθεια το Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης να αποτελέσει απ’ τις 17 Αυγούστου κατάλληλο χώρο διεξαγωγής αγώνων τής Super League.
Πέρα απ’ το οικονομικό σκέλος των όλων εργασιών, που όπως έδειξε η σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη είναι ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, προβληματίζει ιδιαίτερα το τεχνικό μέρος του όλου εγχειρήματος, και μάλιστα σε συνδυασμό με τις διαδικασίες που διέπουν τα αυτοδιοικητικά έργα.
Σε πρώτη φάση, πάντως, ο κ. Βατός εκτιμά, μετά την προετοιμασία που έκανε μελετώντας με την Τεχνική Υπηρεσία όλα τα δεδομένα του χώρου, πως υπάρχει δυνατότητα να μην απαιτηθούν πολεοδομικής φύσης τροποποιήσεις. Οπότε το διαδικαστικό ζήτημα θα αφορά στο πώς μέσα σε ένα δίμηνο θα ανατεθεί και θα εκτελεστεί έργο τόσο υψηλού προϋπολογισμού.
Οι βασικές παρεμβάσεις που μελετούνται απ’ το Δήμο, είναι το σκέπαστρο της υφιστάμενης κερκίδας, οι βοηθητικοί χώροι που θα διαμορφωθούν στο κάτω τμήμα της, η ενίσχυση της στατικότητας των τμημάτων της που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, η βελτίωση του φωτισμού, αλλά και ενδεχομένως η κατασκευή νέας κερκίδας. Η οριστικοποίηση των παρεμβάσεων που θα γίνουν, θα οριστικοποιηθεί την Τρίτη με την επίσκεψη στο Στάδιο του διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας τής ΕΠΟ, Λευτέρη Γενεράλη.
Μίνιμουμ θέσεων
Όπως είπε ο κ. Βατός, η μελέτη των υποβάθρων του γηπέδου έδειξε ότι μπορεί ακόμη και πρόσθετη κερκίδα να κατασκευαστεί, αν επιλεγεί το κατάλληλο σημείο, δίχως να χρειαστεί τροποποίηση των ρυμοτομικών και πολεοδομικών γραμμών, με ό,τι αυτό θα σήμαινε σε καθυστερήσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, η θέση που ενδείκνυται για νέα κερκίδα, είναι στην περιοχή ακριβώς κάτω απ’ το ρολόι, όπου υπάρχει δυνατότητα κάλυψης έκτασης διαστάσεων 63 μέτρων x 6,45 μέτρων, προκειμένου να τοποθετηθεί λυόμενη κατασκευή κερκίδων χωρητικότητας 800 θέσεων. Οι θέσεις για τους καθημένους θα είναι πλαστικές και διαστάσεων 50 x 60 εκ. η κάθε μία.
«Οι προδιαγραφές για τη Super League είναι το μίνιμουμ των θέσεων του αγωνιστικού χώρου να είναι 3.000. Το Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης επισήμως διαθέτει 2.850 θέσεις καθημένων, οπότε και στη σύσκεψη που θα γίνει την Τρίτη, θα γίνει ξεκάθαρο αν πρέπει ή όχι να γίνει η νέα κερκίδα», ανέφερε ο κ. Βατός.
Οπωσδήποτε στέγαστρο
Αυτό που επ’ ουδενί δεν μπορεί να ξεπεραστεί ως ανάγκη και μάλιστα αναμένεται να έχει το μεγαλύτερο κόστος απ’ όλες τις άλλες παρεμβάσεις μαζί, είναι το στέγαστρο το οποίο θα καλύψει την υφιστάμενη κερκίδα. Η μελέτη που ξεκίνησε απ’ το Δήμο, όπως μας είπε ο κ. Βατός, δείχνει πως το συνθετικό στέγαστρο που θα τοποθετηθεί, θα είναι διαστάσεων 135 μ. x 10,14 μ.. Μάλιστα, το στέγαστρο αυτό θα είναι και φωτιζόμενο με εσωτερικό δικτύωμα ηλεκτρικών σωμάτων και θα καλύπτει το σύνολο των κερκίδων.
Με τον τρόπο αυτό, εκτός απ’ τους θεατές που θα προστατεύονται απ’ τα καιρικά φαινόμενα, «προστατεύεται» απ’ την υγρασία και το νερό και ο χώρος κάτω απ’ τις κερκίδες, προκειμένου να διαμορφωθούν σε αυτόν όλοι οι απαραίτητοι βοηθητικοί χώροι λειτουργίας ενός γηπέδου: αποδυτήρια γηπεδούχων και φιλοξενουμένων, γραφεία Τύπου και διαιτητών, αποδυτήρια διαιτητών, αντιντόπινγκ κοντρόλ, ιατρείο, φυσιοθεραπευτήριο κ.λπ..
Παράλληλα με τα παραπάνω, θα πρέπει να γίνει η ενίσχυση της στατικότητας των δύο απ’ τα πέντε τμήματα των υφιστάμενων κερκίδων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα (μελέτη Κ. Σπυράκου), όπως και ενίσχυση του φωτισμού απ’ τους τέσσερις πυλώνες.
«Δεν ξέρουμε, για παράδειγμα, αν τα μπάνια θα πρέπει να είναι 20 ή 30 τετραγωνικά το καθένα ή αν θα απαιτηθούν οι νέες κερκίδες, θέματα που θα διευκρινιστούν σε όλες τους τις λεπτομέρειες την Τρίτη», εξήγησε ο κ. Βατός, που καταλήγοντας επεσήμανε ότι οι υπηρεσίες του Δήμου θα δουλέψουν τη μελέτη όλων των παρεμβάσεων που χρειάζονται, και στη συνέχεια σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών (κι εκεί είναι το πιο πολύπλοκο σημείο της όλης προσπάθειας) θα επιδιωχθεί να «τρέξει» η ανάθεση και υλοποίηση των εργασιών.
Ο αντιδήμαρχος εκτιμά δε, πως θα απαιτηθεί γενναία πολιτική απόφαση για να ξεπεραστούν όλα τα ζητήματα και δη τα χρονικά που βάζει η ισχύουσα νομοθεσία (π.χ. προσυμβατικός έλεγχος απ’ το Ελεγκτικό Συνέδριο), για να επιτευχθεί ο στόχος της άμεσης υλοποίησης.