Πόρισμα απ’ την Οικονομική Επιθεώρηση Βορείου Αιγαίου για τα «καμμένα» χρέη στο Μανταμάδο

«Λάδι», αιρετοί και υπάλληλοι

31/05/2013 - 15:13

Καμμία απολύτως ευθύνη δεν έχουν οι αιρετοί και οι υπάλληλοι του Δήμου Λέσβου για το γεγονός ότι κάηκαν έγγραφα του πρώην Δήμου Μανταμάδου πριν γίνει η μεταφορά τους στον ενιαίο Δήμο Λέσβου. Αυτό προκύπτει απ’ τον έλεγχο που διεξήγαγε κατ’ εντολή του Υπουργείου Οικονομικών η Οικονομική Επιθεώρηση Βορείου Αιγαίου, το προηγούμενο τρίμηνο.

Καμμία απολύτως ευθύνη δεν έχουν οι αιρετοί και οι υπάλληλοι του Δήμου Λέσβου για το γεγονός ότι κάηκαν έγγραφα του πρώην Δήμου Μανταμάδου πριν γίνει η μεταφορά τους στον ενιαίο Δήμο Λέσβου. Αυτό προκύπτει απ’ τον έλεγχο που διεξήγαγε κατ’ εντολή του Υπουργείου Οικονομικών η Οικονομική Επιθεώρηση Βορείου Αιγαίου, το προηγούμενο τρίμηνο. Στο πόρισμα του ελέγχου, που τώρα συντάσσεται, αναφέρεται ότι η μετάπτωση των στοιχείων θα μπορούσε να είχε γίνει νωρίτερα, αν βεβαίως είχε δοθεί νωρίτερα και η σχετική κατεύθυνση από κεντρικά, που έφυγε απ’ το Υπουργείο Εσωτερικών μόλις λίγες μέρες πριν την πυρκαγιά.

Όπως είχε γράψει το «Ε», οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών κλήθηκαν να «ανασυστήσουν» τους φακέλους με τις οικονομικές υποθέσεις που έκαψε τον Ιανουάριο του 2011 η καταστροφική φωτιά στο παλιό σχολείο του χωριού, απ’ την οποία, θυμίζουμε, κάηκαν τα αρχεία και το ληξιαρχείο του πρώην Δήμου Μανταμάδου. Ο έλεγχος προέκυψε κατόπιν αιτήσεων από 43 ενδιαφερομένους, επιχειρήσεις και μεμονωμένους πολίτες, που είχαν οικονομικές εκκρεμότητες με τον πρώην Δήμο και απαιτούν έστω και με καθυστέρηση να πάρουν ό,τι έχουν να λαμβάνουν.

Ήδη έχουν καταθέσει στο Δήμο, προς αντικατάσταση των καμμένων πρωτότυπων τιμολογίων, φωτοτυπίες τους, ζητώντας να κινηθεί η διαδικασία εξόφλησής τους. Μέρος της διαδικασίας ήταν και η διερεύνηση τυχόν ευθυνών για το γεγονός ότι τα τιμολόγια και γενικά τα αρχεία τού πρώην Δήμου δεν είχαν μεταφερθεί με την ενοποίηση στη Μυτιλήνη, στο αρχείο του ενιαίου Δήμου.

Άργησε η εντολή…
Ο εκτελών χρέη προϊσταμένου της Οικονομικής Επιθεώρησης Βορείου Αιγαίου, Βαγγέλης Μάκρας, μιλώντας στο «Ε» τόνισε ότι αυτές τις μέρες η προϊστάμενή του αρχή όπως και ο Δήμος Λέσβου θα γίνουν αποδέκτες του πορίσματος που συντάσσεται με την ολοκλήρωση του ελέγχου, απ’ τον οποίο δεν προέκυψαν ευθύνες για τους αιρετούς και τους υπαλλήλους του Δήμου Λέσβου. Όπως μας εξήγησε ο ίδιος, ο πρώην Δήμος Μανταμάδου, λόγω των πληθυσμιακών του δεδομένων, δεν ήταν ενταγμένος στο διπλογραφικό σύστημα, όπως π.χ. ο Δήμος Μυτιλήνης, αλλά είχε μείνει στο απλογραφικό και χειρόγραφο σύστημα. Δεν μπορούσε δηλαδή να μεταφέρει μ’ ένα στικάκι ό,τι υπήρχε σ’ έναν υπολογιστή, αλλά θα έπρεπε για να γίνει η μετάπτωση των στοιχείων στο νέο Δήμο, να αντιγραφούν τα στοιχεία με το χέρι.

Ενώ λοιπόν οι δημοτικές εκλογές είχαν γίνει απ’ τις αρχές Νοεμβρίου, οι διαταγές για τη μετάπτωση των στοιχείων δόθηκαν στους δήμους στο τέλος Δεκεμβρίου τού 2010. Οπότε και δε φέρουν ευθύνη οι δημοτικοί άρχοντες, αλλά ούτε και οι υπάλληλοι, για το γεγονός ότι όταν προκλήθηκε η φωτιά από βραχυκύκλωμα τον Ιανουάριο του 2011, δεν είχε γίνει η μεταφορά των στοιχείων, απ’ το συνενωμένο, στον ενιαίο Δήμο.

Από εδώ και πέρα ο δήμος Λέσβου θα κινήσει τη διαδικασία βάσει και των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί, ενώ η ίδια διαδικασία έχει κινηθεί και διά της δικαστικής οδού με αγωγές.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey