![Emprosnet_Logo_no_background_new.png](/images/Emprosnet_Logo_no_background_new.png)
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Παζάρι για το μοίρασμα των πόρων
Το φάσμα της οικονομικής κατάρρευσης θα αντιμετωπίσουν οι δήμοι λόγω ανεπαρκούς χρηματοδότησης τους. Το πρόβλημα είναι γνωστό από το ξέσπασμα της κρίσης και συνεχώς διευρύνεται.
Το φάσμα της οικονομικής κατάρρευσης θα αντιμετωπίσουν οι δήμοι λόγω ανεπαρκούς χρηματοδότησης τους. Το πρόβλημα είναι γνωστό από το ξέσπασμα της κρίσης και συνεχώς διευρύνεται. Ωστόσο φέτος, η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) αναφέρει ότι μετά από μελέτη, οι ανελαστικές ανάγκες των δήμων προσδιορίστηκαν στα 2,574 δισεκατομμύρια ευρώ. Όμως, η χρηματοδότηση που διατίθεται από την κυβέρνηση, ανέρχεται στα 1,272 δισεκατομμύρια ευρώ.
Δηλαδή υπάρχει υστέρηση κατά 50%. Τα παραπάνω ποσά αφορούν τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), που αποτελούν τα κονδύλια που λαμβάνουν οι δήμοι προκειμένου να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες.
Στα παραπάνω ποσά δεν περιλαμβάνονται τα κόστη για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, δηλαδή την καθαριότητα, την ύδρευση (όπου δεν λειτουργούν ΔΕΥΑ) και το δημοτικό φωτισμό. Το κόστος των ανταποδοτικών υπηρεσιών εκτιμάται στα 1,05 δισεκατομμύρια ευρώ και καλύπτεται από τους δημότες. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), Ράλλης Γκέκας, εκτιμά πως η νέα δραματική περικοπή των πόρων των δήμων, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε δημοσιονομικό σοκ. Η πιο απλά σε οικονομική κατάρρευση τους και αδυναμία κάλυψης των βασικών λειτουργικών υποχρεώσεων τους.
Στη Λέσβο
Ελάχιστοι μήνες έχουν περάσει από την στιγμή που ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, μιλώντας σε κινητοποίηση των υπαλλήλων του Δήμου, προέβλεπε την οικονομική κατάρρευση του Δήμου Λέσβου. Είναι επίσης γνωστό πως το 2012, ο Δήμος Λέσβου επί μήνες έπαιρνε έσοδα από άλλες πηγές και τα πρόσθετε στους ΚΑΠ που λάμβανε, για να πληρώσει τους υπαλλήλους του.
Το θέμα συζητήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. Η ανακίνηση του την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, δεν είναι τυχαία. Έχει απόλυτη συνάφεια με το ότι συζητείται η αναμόρφωση του τρόπου με τον οποίο θα κατανέμονται οι ΚΑΠ στους δήμους. Σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο, όμοροι δήμοι με τα ίδια χαρακτηριστικά, να λαμβάνουν διαφορετική χρηματοδότηση. Στην ίδια συνεδρίαση, αναφέρθηκε πως τα νησιά των Δωδεκανήσων με ένα δήμο, παίρνουν εδώ και χρόνια διπλάσια χρηματοδότηση από νησιά με ίδια χαρακτηριστικά, που έχουν δυο ή τρεις δήμους. Ένα άλλο κριτήριο για διπλασιασμό της χρηματοδότησης, αποτέλεσε η συνένωση ενός δήμου με κάποιο οικισμό ή κοινότητα (στους καποδιστριακούς δήμους).
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο αείμνηστος πρόεδρος της ΤΕΔΚ Λέσβου, Στέλιος Παυλής, ήταν ο πρώτος που είχε διαπιστώσει ότι οι πόροι που λάμβαναν οι τότε δήμοι της Λέσβου, υστερούσαν κατά πολύ έναντι άλλων δήμων της χώρας με ίδιο πληθυσμό.
Σύμφωνα με το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, στη νέα κατανομή των πόρων, βασικό κριτήριο θα είναι ο πληθυσμός κάθε δήμου. Απομένει να αποφασισθεί σε ποιο ποσοστό θα συνυπολογισθεί αυτό το κριτήριο. Διατυπώθηκαν απόψεις για 70% - 80%. Ο πληθυσμός κάθε δήμου θα υπολογιστεί με βάση την απογραφή του 2011.
Φαίνεται πως πολλοί είναι αυτοί που την αμφισβητούν. Στο Δ.Σ. έγιναν προτάσεις να τεθούν κι άλλα κριτήρια, όπως είναι η απότομη αύξηση του πληθυσμού τους καλοκαιρινούς μήνες, ο πραγματικός πληθυσμός κάθε δήμου κι ο νόμιμος πληθυσμός που προέκυψε από την απογραφή. Ένα ζήτημα που τίθεται από πολλές πλευρές, είναι πως στην κατανομή των ΚΑΠ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το προσωπικό που απασχολεί κάθε δήμος. Αν τεθεί αυτό το κριτήριο, ο Δήμος Λέσβου θα είναι από τους πλέον αδικημένους. Κι αυτό γιατί συγκριτικά με άλλους νησιωτικούς δήμους, όπως της Ρόδου και της Κέρκυρας, έχει πολύ μικρό αριθμό υπαλλήλων.
Η κατανομή των ΚΑΠ είναι μείζονος σημασίας ζήτημα για κάθε δήμο καθώς θα διαμορφώσει την οικονομική του κατάσταση για σειρά ετών. Οι πόροι αυτοί αποτελούν τον έναν από τους τρεις κύριους πυλώνες χρηματοδότησης των δήμων. Οι άλλοι δύο είναι η ΣΑΤΑ (πόροι για τη χρηματοδότηση έργων) και τα ανταποδοτικά τέλη, που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη του κόστους της καθαριότητας και του δημοτικού φωτισμού.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.