![Emprosnet_Logo_no_background_new.png](/images/Emprosnet_Logo_no_background_new.png)
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Πωλούνται από το ΤΑΙΠΕΔ η νησίδα της Πέτρας μαζί με δύο όρμους της Λήμνου
Το νησάκι του Αϊ Γιώργη μπροστά στην Πέτρα μαζί με δύο ακίνητα της Λήμνου, βγαίνουν στο σφυρί προκειμένου να ξεπληρωθούν τα δάνεια που λαμβάνει η χώρα από τους δανειστές της. Συγκεκριμένα, περνούν στην ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων) και θα πουληθούν σε ιδιώτες.
Το νησάκι του Αϊ Γιώργη μπροστά στην Πέτρα μαζί με δύο ακίνητα της Λήμνου, βγαίνουν στο σφυρί προκειμένου να ξεπληρωθούν τα δάνεια που λαμβάνει η χώρα από τους δανειστές της. Συγκεκριμένα, περνούν στην ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων) και θα πουληθούν σε ιδιώτες. Τα έσοδα του συγκεκριμένου ταμείου διατίθενται αποκλειστικά για την αποπληρωμή των δανείων.
Με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων που ρυθμίζει το θέμα, προβλέπεται ότι στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάζονται ακίνητα φιλέτα για τον τουριστικό τομέα της χώρας, όπως είναι ο τουριστικός λιμένας του Φαλήρου στον Πειραιά και ξενοδοχεία «Ξενία» του ΕΟΤ. Ακόμη συμπεριλαμβάνονται τουριστικά ακίνητα στη Ρόδο, τη Μύκονο και την Κρήτη. Στην απόφαση ρητά αναφέρεται ότι τα ακίνητα που μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ είναι ο Αϊ Γιώργης της Λέσβου με έκταση 369,8 στρεμμάτων. Όμως δεν αναφέρεται ότι πρόκειται για νησί. Επίσης αναφέρονται ρητά ο όρμος Κότσινα στο Ρεπανίδι της Λήμνου έκτασης 80,440 στρεμμάτων και η παραλία του όρμου Μπουρνιά επίσης στη Λήμνο έκτασης 48,202 στρεμμάτων.
Η απόφαση έχει ήδη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και υπογράφεται από τους Υπουργούς Οικονομικών, Ιωάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης, Κώστα Χατζηδάκη, Παιδείας, Κώστα Αρβανιτόπουλο, Περιβάλλοντος, Ευάγγελο Λιβιεράτο και Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη. Ωστόσο μόνο αν τη μελετήσει κανείς αναλυτικά, θα διαπιστώσει τις αναφορές που αφορούν τη Λέσβο και τη Λήμνο.
Η παραχώρηση των ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ γίνεται χωρίς κανένα αντίτιμο. Γι’ αυτό και προφανής στόχος είναι να εισπραχθούν έσοδα, τα οποία στο σύνολο τους θα διατεθούν για την αποπληρωμή των δανείων. Το ταμείο έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στις πωλήσεις με πολύ πιο ταχύτερους ρυθμούς από αυτούς που θα ακολουθούσε η κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως με την πώληση των ακινήτων (πρόκειται για 300 σε όλη τη χώρα) θα δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν νέες επενδύσεις. Θα δημιουργηθούν νέες παραγωγικές μονάδες, κύρια στον τομέα του τουρισμού, κι αυτές με την σειρά τους θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Το ξαναείπαν…
Η πρώτη φορά που έγινε λόγος για αξιοποίηση του νησιού του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται απέναντι από την Πέτρα, ήταν το Φεβρουάριο του 2011. Το θέμα έθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μυτιλήνη ο τότε Υπουργός Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος. Τότε δεν είχε γίνει λόγος για πώληση του σε ιδιώτες. Ο Υπουργός είχε κάνει πρόταση στο Δήμο Λέσβου να ζητήσει την παραχώρηση του για να τον αξιοποιήσει. Παράλληλα είχε αναφερθεί σε αξιοποίηση της παραλίας του Ξενία της Μυτιλήνης (που πλέον δεν υπάρχει) και της πλαζ του ΕΟΤ στη Μυτιλήνη, που έχει παραχωρηθεί στο Δήμο.
Ας σημειωθεί ότι το νησί του Αγίου Γεωργίου είναι ζώνη ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000. Οι παρεμβάσεις που επιτρέπεται να γίνουν σε αυτό, είναι εξαιρετικά περιορισμένες με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Επί της θητεία του πρώην Δημάρχου Πέτρας, Στέλιου Παυλή, στο νησί είχε κατασκευαστεί ένα παρατηρητήριο της ορνιθοπανίδας. Μάλιστα, η εξαιρετικά αυστηρή νομοθεσία δεν επέτρεπε στο Δήμο να δημιουργήσει τις ελάχιστες αναγκαίες υποδομές για την προσέγγιση μικρών σκαφών στο νησί.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.