![Emprosnet_Logo_no_background_new.png](/images/Emprosnet_Logo_no_background_new.png)
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Όπως αποκαλύφθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, 80 υπάλληλοι κυρίως του πρώην Δήμου Μυτιλήνης έχουν ήδη πάρει το επίδομα που οι άλλοι διεκδικούν
Με τη συζήτηση και έγκριση τροποποίησης του Κανονισμού Λειτουργίας του, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου ξεκίνησε τη συνεδρίασή του το απόγευμα της Τετάρτης, συνεδρίαση την οποία απασχόλησαν πάνω από 30 συνολικά θέματα, η πλειοψηφία των οποίων πέρασε σχεδόν ομόφωνα.
Με τη συζήτηση και έγκριση τροποποίησης του Κανονισμού Λειτουργίας του, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου ξεκίνησε τη συνεδρίασή του το απόγευμα της Τετάρτης, συνεδρίαση την οποία απασχόλησαν πάνω από 30 συνολικά θέματα, η πλειοψηφία των οποίων πέρασε σχεδόν ομόφωνα. Ένα θέμα που προβλημάτισε ιδιαίτερα το σώμα, ήταν αυτό της πληρωμής του επιδόματος των 176 ευρώ στους δημοτικούς υπαλλήλους, αφού όπως αναδείχθηκε κατά τη συζήτηση, υπάρχουν υπάλληλοι πολλών διαφορετικών ταχυτήτων, με αποτέλεσμα άλλοι ήδη να το έχουν πάρει, άλλοι να το περιμένουν, κι άλλοι να το πάρουν μόνο αν κερδίσουν την υπόθεση στα δικαστήρια.
Κερδισμένοι προς το παρόν, πάντως, βγαίνουν οι επαγγελματίες που μισθώνουν την παραλία μπροστά απ’ τις επιχειρήσεις τους, μια και ο εξορθολογισμός αυτήν τη φορά αποφασίστηκε να είναι με μειωμένη και ενιαία τιμή για όλο το Δήμο.
Για το θέμα του κανονισμού, που συζητήθηκε για πάνω από μια ώρα, υιοθετήθηκε η πρόταση του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Βαγγέλη Παλαιολόγου, με προσθήκες που έγιναν κυρίως απ’ τους Απόστολο Πατέστο και Παντελή Πατερέλλη, ενώ ανέλαβε το τελικό κείμενο της τροποποίησης να διαμορφώσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου, που εισηγήθηκε και το θέμα, Παναγιώτης Ζαφειρίου. Το μεγάλο «αγκάθι» είναι η διάρκεια και ο αριθμός των θεμάτων, καθώς και η τηλεοπτική κάλυψη των συνεδριάσεων. Μερίδα των συμβούλων πρότεινε η συνεδρίαση να μαγνητοσκοπείται και να μη μεταδίδεται απ’ ευθείας.
Παντού έξι ευρώ
Στο θέμα του καθορισμού του μισθώματος για την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας στα τμήματα που δικαιωματικά και χωρίς διαγωνισμό νοικιάζουν οι επαγγελματίες μπροστά απ’ το χώρο όπου δραστηριοποιούνται, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Νίκος Κατράνης, τόνισε ότι επικρατεί πραγματικό αλαλούμ στις 13 δημοτικές ενότητες βάσει των τιμών που ήδη ισχύουν σε όλη τη Λέσβο. Η πρόταση της υπηρεσίας ήταν το τίμημα να διαμορφωθεί βάσει και των προτάσεων των γεωγραφικών αντιδημάρχων, κάτι όμως που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές διακυμάνσεις στην τιμή ανά τετραγωνικό, που ξεκινούσε από δυο - τρία ευρώ και έφτανε τα 50 ευρώ.
Τελικά, με την υιοθέτηση απ’ το Δημήτρη Βουνάτσο της πρότασης του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Άρη Χατζηκομνηνού, και δεδομένων των αντιδράσεων παριστάμενων επαγγελματιών που εξέφραζαν την αντίθεσή τους σε κάθε αύξηση, το σώμα ψήφισε να ισχύσει παντού, σε όλους τους χώρους, η ίδια τιμή ανά τετραγωνικό, που θα νοικιαστεί προς έξι ευρώ.
Ήξεραν και… «κάθισαν»
Ένα ακόμη ζήτημα που για ώρα απασχόλησε τη συνεδρίαση, αφορούσε στον εξωδικαστικό συμβιβασμό Δήμου και υπαλλήλων (περίπου 140 από αρκετές δημοτικές ενότητες) για το επίδομα των 176 ευρώ. Με παρεμβάσεις των Άρη Χατζηκομνηνού και Γιάννη Τσακίρη, ο οποίος έθεσε ζήτημα για υπαλλήλους διαφορετικών ταχυτήτων, έγινε γνωστό πως περίπου 80 υπάλληλοι, κυρίως του πρώην Δήμου Μυτιλήνης (σχολικοί φύλακες, οικονομικοί υπάλληλοι κ.ά.), έχουν ήδη πάρει το επίδομα. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, «κάθισαν» εκεί που ήξεραν ότι ο Δήμος έχει χρήματα και με τη διαδικασία της κατάσχεσης πήραν ό,τι δικαιούνταν.Αντιθέτως, άλλοι, παρ’ ότι έχουν έρθει σε συμβιβασμό με το Δήμο, ακόμη δεν έχουν πληρωθεί τα οφειλόμενα, ενώ για τους υπαλλήλους που αφορούσε η συνεδρίαση, και παρίσταντο αρκετοί, το ποσόν που πρέπει να αποδοθεί φτάνει τις 900.000 ευρώ. Συνολικά ο Δήμος, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων, Γιώργος Αλεξίου, οφείλει περί το 1,5 εκατ. ευρώ για το επίδομα, ποσό που αποφασίστηκε να καταβληθεί σε δύο δόσεις. Υπάρχουν ήδη υπάλληλοι που πρωτοδίκως δεν κέρδισαν την είσπραξή του και έχουν υποβάλει έφεση, ενώ όπως μας έλεγε εργαζόμενος στην καθαριότητα στην Καλλονή, «εγώ ακόμη το διεκδικώ, ενώ οι συνάδελφοί μου στον ίδιο τομέα στη Μυτιλήνη το έχουν ήδη πάρει».