Κοντά μια δεκαετία τώρα, δεν έχει στεγνώσει ο δρόμος απ’ τα λύματα που τρέχουν στη γειτονιά της Νεάπολης

Το δράμα της οδού Κυβοπούλου…

19/04/2013 - 16:48

Τους κινδύνους που υπάρχουν για τη δημόσια υγεία επικαλούνται κάτοικοι της οδού Πέτρου Κυβοπούλου στη Νεάπολη, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί με τα αστικά λύματα, τα οποία, κοντά δέκα χρόνια τώρα, καθημερινά κατακλύζουν ορισμένα σημεία της γειτονιάς, όπου λιμνάζουν και έτσι ανάλογα με το από πού φυσάει, πνίγουν με τη δυσοσμία τους.

Τους κινδύνους που υπάρχουν για τη δημόσια υγεία επικαλούνται κάτοικοι της οδού Πέτρου Κυβοπούλου στη Νεάπολη, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί με τα αστικά λύματα, τα οποία, κοντά δέκα χρόνια τώρα, καθημερινά κατακλύζουν ορισμένα σημεία της γειτονιάς, όπου λιμνάζουν και έτσι ανάλογα με το από πού φυσάει, πνίγουν με τη δυσοσμία τους, όχι μόνο τους κατοίκους του συγκεκριμένου δρόμου, αλλά και τις γύρω γειτονιές. Οι περίοικοι, εκτός απ’ την καταγγελία στο «Ε», θέλοντας επιτέλους να υπάρξει λύση στο πρόβλημα ενημέρωσαν απ’ τις αρχές της εβδομάδας τις αρμόδιες υπηρεσίες, που διαβεβαιώνουν ότι άμεσα θα προχωρήσουν σε ελέγχους, κι αν χρειαστεί και σε πρόστιμα, για να πάρει τέλος η απαράδεκτη αυτή κατάσταση. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, τα απόβλητα δε «βγαίνουν» μόνα τους στο δρόμο.

Νωρίς χθες το πρωί, κι ενώ έπνεαν ισχυροί βοριάδες, τέσσερις μέρες μετά τις ψιχάλες της προηγούμενης Κυριακής, ένα τμήμα της οδού Π. Κυβοπούλου όχι μόνο ήταν βρεγμένο, αλλά «φιλοξενούσε» και λιμνούλες, που ήταν προφανές πως δεν αποτελούνταν από καθαρό νερό. Οι περίοικοι που είχαν επικοινωνήσει με το «Ε», κατήγγειλαν την απαράδεκτη πρακτική κάποιων γειτόνων τους να βγάζουν τα λύματα στο δρόμο, ώστε να μη χρειάζεται να αδειάζουν τακτικά τους βόθρους τους. Όμως και κάτοικοι της οδού Κυβοπούλου, αλλά και κοντινού δρόμου που συναντήσαμε επί τόπου χθες, έκαναν ακριβώς τα ίδια σχόλια, επιβεβαιώνοντας ότι συστηματικά ορισμένοι με τη βοήθεια μοτέρ, κυρίως τις βραδινές ώρες, ρίχνουν τα λύματά τους στο δρόμο.

Έλεγχοι - πρόστιμα
Ανάλογες καταγγελίες πριν κατασκευαστεί το δίκτυο αποχέτευσης, είχαν στο παρελθόν υπάρξει και για πολλές γειτονιές της πόλης, ενώ ακόμη και τώρα, σποραδικά εντοπίζονται τέτοια φαινόμενα σε αρκετούς οικισμούς που δε διαθέτουν δίκτυο για τα λύματα και σύνδεση με βιολογικό. Προσφάτως καταγγέλθηκε κρούσμα και σε χωριό κοντά στη Μυτιλήνη, όπου σε καθημερινή βάση τρέχουν λύματα σε κεντρικό δρόμο.

«Σε συνέχεια της καταγγελίας που έγινε από δημότες, θα ελέγξει η Δημοτική Αστυνομία τι ακριβώς συμβαίνει και ανάλογα θα επιβληθούν πρόστιμα στους παρανομούντες», επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Γιάννης Βατός, που έγινε χθες αποδέκτης του προβλήματος στην οδό Κυβοπούλου. Ο ίδιος τόνισε ότι θα ενημερώσει σχετικά τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, αλλά και τη ΔΕΥΑΛ, ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση σε σχέση και με το δίκτυο ύδρευσης στην περιοχή, γιατί δεν αποκλείεται η συνεχής ροή λυμάτων να προκαλέσει κάποια στιγμή και γενικότερα προβλήματα.

«Κάθε σηπτικός και απορροφητικός βόθρος πρέπει να αδειάζει από βυτιοφόρο μόλις γεμίσει. Αυτό είναι απόλυτα σαφές και οφείλουν οι ιδιοκτήτες των κατοικιών στις περιοχές που δεν εξυπηρετούνται από βιολογικό, να μεριμνούν σχετικά. Σε διαφορετική περίπτωση, επιβάλλεται να ληφθούν μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας», ανέφερε ο αντιδήμαρχος.

Για τη δημόσια υγεία
Οι καταγγέλλοντες περίοικοι προτάσσουν το θέμα της δημόσιας υγείας, λέγοντας ότι μέχρι να κατασκευαστεί αποχετευτικό δίκτυο και να αντιμετωπιστεί συνολικά το θέμα για τη νότια Μυτιλήνη (εάν και όποτε αντιμετωπιστεί), θα πρέπει να υπάρξει προστασία της δημόσιας υγείας. Ανά πάσα στιγμή, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες, υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης, ενώ όπως μας επεσήμανε περίοικος, στα λιμνάζοντα βρομόνερα «κάνουν πάρτυ τα κουνούπια».

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Δημήτρης Κυριακίδης, που ήταν ομοίως αποδέκτης της καταγγελίας, μιλώντας στο «Ε» ανέφερε πως άμεσα θα υπάρξει έλεγχος για τα λιμνάζοντα λύματα και συμπλήρωσε πως οι τεχνικές υπηρεσίες, ενδεχομένως η Πολεοδομία, θα πρέπει να εξετάσουν την αιτία προέλευσής τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey