Αν δεν αυξηθούν τα ανταποδοτικά, ο Δήμος Λέσβου έχει δυνατότητα να πληρώσει μόνο 63 συμβασιούχους, αλλά ζητά περισσότερους

100 οκταμηνίτες το 2013

21/03/2013 - 14:35

Με μικρές μόνο περιόδους έντασης, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου την προηγούμενη Τετάρτη εξέτασε πάνω από 50 θέματα, που στην πλειοψηφία τους αφορούσαν σε τρέχοντα ζητήματα του Δήμου.

Με μικρές μόνο περιόδους έντασης, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου την προηγούμενη Τετάρτη εξέτασε πάνω από 50 θέματα, που στην πλειοψηφία τους αφορούσαν σε τρέχοντα ζητήματα του Δήμου. Ανάμεσά τους ήταν και ο προγραμματισμός της πρόσληψης συμβασιούχων οκταμηνιτών για το 2013, ο οποίος βάσει των οδηγιών του Υπουργείου Εσωτερικών θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να αποσταλεί έως το τέλος Μαρτίου. Το Δημοτικό Συμβούλιο, υιοθετώντας την εισήγηση του αντιδημάρχου Καθαριότητας, διεκδικεί έγκριση για 100 οκταμηνίτες, παρ’ ότι το Λογιστήριο του Δήμου αναφέρει ότι δεν υπάρχουν πιστώσεις παρά μόνο για 63.

Όπως εξήγησε ο Ηλίας Κουνιαρέλλης, απ’ τις 5 Δεκεμβρίου τού 2012 έχει εγκριθεί η πρόσληψη 70 οκταμηνιτών, για την οποία έως τώρα δεν έχει δοθεί η απαραίτητη έγκριση και απ’ το ΑΣΕΠ. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο Δήμος Λέσβου θα μπορέσει να προσλάβει όσους οκταμηνίτες θα μπορεί να πληρώσει, ο κ. Κουνιαρέλλης υποστήριξε: «Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τυχόν ακύρωση της έγκρισης για τις 70 θέσεις που έχουμε από πέρυσι για το 2013, για αυτό και πρότεινα το αίτημά μας στο πλαίσιο του προγραμματισμού να αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες. Για αυτό και ζητάμε 100 οκταμηνίτες και δε στέλνουμε αίτημα για 30. Ας μην ξεχνάμε πως πέρα απ’ την καθαριότητα, υπάρχουν σοβαρές απαιτήσεις για τον καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων, ενώ δε γνωρίζουμε τι προγράμματα για την απασχόληση, όπως π.χ. της Κοινωφελούς Εργασίας, θα “τρέξουν” φέτος για τους δήμους, αλλά και τι ανάγκες θα μπορέσουμε να καλύψουμε με διμηνίτες.»

Ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και στα οικονομικά δεδομένα του Δήμου, αφού με τη μη ψήφιση αναπροσαρμογών στα ανταποδοτικά τέλη, δε θα υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για την πρόσληψη περισσότερων από 63 συμβασιούχων.

«Αν γίνει κάτι και αλλάξουν τα ανταποδοτικά τέλη για την καθαριότητα και το φωτισμό ή εξασφαλίσουμε περισσότερες πιστώσεις για τέτοιες δαπάνες προσωπικού, τότε θα ζητήσουμε να γίνουν και οι 100 προσλήψεις, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες, σε όλο το νησί», σημείωσε ο κ. Κουνιαρέλλης.


Για τους χώρους πολιτισμού και άθλησης
Λέσβος δεν είναι μόνο η Μυτιλήνη

Στην ίδια συνεδρίαση, και προς αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν στην προμήθεια καυσίμων, εγκρίθηκε να υπάρξουν αγορές των ειδών που χρειάζεται ο Δήμος (κυρίως πετρέλαιο) με τη διαδικασία τής απευθείας ανάθεσης, μέσω της οποίας εκτιμάται πως σύντομα (υπήρξε εκτίμηση για μέχρι σήμερα Τετάρτη) θα έχουν «φουλάρει» τα ντεπόζιτα.

Ομοίως στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκαν οι προϋπολογισμοί για το 2013 των δύο νομικών προσώπων, Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης και Παιδείας, Πολιτισμού και Άθλησης. Για το δεύτερο Ν.Π.Δ.Δ., που απασχόλησε για ώρα το Συμβούλιο, υπήρξε έντονος προβληματισμός απ’ το σύνολο της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητους συμβούλους για το κατά πόσο μεριμνά και στηρίζει ό,τι είναι στην αρμοδιότητά του και βρίσκεται εκτός Μυτιλήνης, αφού κάτι τέτοιο δε φαινόταν στον προϋπολογισμό του.

Ο πρόεδρος του νομικού προσώπου και αντιδήμαρχος, Κώστας Αστυρακάκης, απάντησε σε πλήθος σχετικών ερωτήσεων, ενώ ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Γιάννης Βατός, που έχει πλέον στην αρμοδιότητά του τα περιφερειακά γήπεδα, εξήγησε πως οι δαπάνες για αυτά θα καλυφθούν απ’ τον προϋπολογισμό του Δήμου και όχι του νομικού προσώπου. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Άρης Χατζηκομνηνός, υποστήριξε πως στον προϋπολογισμό του νομικού προσώπου δεν αποτυπώνεται συνολικά η «φιλοσοφία» της απόφασης έγκρισης του δημοτικού προϋπολογισμού, δηλαδή το 50% των κονδυλίων να πηγαίνει για τη Δημοτική Ενότητα Μυτιλήνης και το υπόλοιπο στις άλλες 12 δημοτικές ενότητες. Παρ’ όλα αυτά, η παράταξή του τον ψήφισε γιατί - όπως είπε - ο εκπρόσωπός της στο νομικό πρόσωπο, Χρύσανθος Αργυρίου, είχε ταχθεί υπέρ.

Με την αποδοχή προτάσεων-τροποποιήσεων που έγιναν στη συνέχεια, κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός με 21 ψήφους. Κατά ψήφισαν, κάνοντας αιτιολόγηση, οι τρεις σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βαγγέλης Παλαιολόγος, Ντίνα Κοτζαδημητρίου και Παναγιώτης Σταμάτης, και οι Στρατής Αλεξίου, Στρατής Κυρατζής, Σταύρος Πολίτης, Ανθούλα Βαμβουρέλλη και Ταξιαρχούλα Πνακά. Λευκό ψήφισαν οι Γιώργος Πάλλης και Απόστολος Πατέστος, ενώ οι σύμβουλοι της παράταξης «Λέσβος, Δημιουργική πορεία» Παντελής Πατερέλλης, Πέρσα Σάββα, Γιώργος Λεμονός και Δημήτρης Βελούτσος ψήφισαν «ναι» μόνο στους κωδικούς που είχε υπερψηφίσει η εκπρόσωπός της στο νομικό πρόσωπο, Βάσω Χοχλάκα, και κατά στους υπόλοιπους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey