![Emprosnet_Logo_no_background_new.png](/images/Emprosnet_Logo_no_background_new.png)
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Επέκταση της Επιχείρησης, διαφωνούντων των εργαζομένων, σε πέντε ενότητες (Μυτιλήνης, Ευεργέτουλα, Θερμής, Μανταμάδου, Μήθυμνας)
Με την υπερψήφιση της πρότασης του δημάρχου και μετά από πεντάωρης διάρκειας εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου αποφάσισε το βράδυ της Τετάρτης να επεκταθεί άμεσα η ΔΕΥΑΛ μέχρι το Μόλυβο.
Με την υπερψήφιση της πρότασης του δημάρχου και μετά από πεντάωρης διάρκειας εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου αποφάσισε το βράδυ της Τετάρτης να επεκταθεί άμεσα η ΔΕΥΑΛ μέχρι το Μόλυβο. Στην ίδια συνεδρίαση, παρά τη συνεχή επίκληση της ανάγκης για συναίνεση, κυριάρχησε η διαφωνία εργαζομένων και αντιπολίτευσης για το μέγεθος της επέκτασης. Φάνηκε όμως, τόσο απ’ τις τοποθετήσεις, όσο και απ’ την ψήφο των συμβούλων, ότι όλοι αναγνωρίζουν στη ΔΕΥΑΛ τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ύδρευσης και αποχέτευσης. Για αυτό και το ποια δημοτική ενότητα θα είναι η τυχερή που θα ενταχθεί στο δίκτυο της Επιχείρησης, έφτασε να αποτελεί το «μήλο της Έριδας».
Σε συνέχεια των αλλαγών που έγιναν στο θεσμικό πλαίσιο, δόθηκε η δυνατότητα στο Δήμο Λέσβου να ανακαλέσει προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την επέκταση της υφιστάμενης Επιχείρησης Ύδρευσης - Αποχέτευσης στο σύνολο του νέου Δήμου Λέσβου. Ταυτόχρονα, μπορεί να προχωρήσει σε σταδιακή επέκταση, με ορίζοντα για την κάλυψη όλου του νησιού, το Δεκέμβριο του 2014. Έτσι η συζήτηση, δεδομένης και της διαφωνίας που εκφράστηκε απ’ την πλευρά των εργαζομένων για αδυναμία άμεσης επέκτασης σε μεγάλο αριθμό δημοτικών ενοτήτων, μετατράπηκε σε διαπραγμάτευση για το σε ποιες περιοχές θα αφορά η επέκταση.
Όλοι ήθελαν…
Προ ημερών το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ είχε αποφασίσει να γίνει επέκταση της επιχείρησης σε όλα τα χωριά του πρώην Δήμου Μυτιλήνης (έως τώρα εξυπηρετούνταν απ’ την ΔΕΥΑΛ μέσω προγραμματικής σύμβασης) και στις Δημοτικές Ενότητες Θερμής και Ευεργέτουλα.
Παρά την εισήγηση αυτή που είχε αποδεχτεί και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Σωτήρης Μαρινάτος (παρ’ ότι πρότεινε η Επιχείρηση να επεκταθεί και σε Αγιάσο, Μανταμάδο, Μήθυμνα), η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Λέσβου κατέληξε σε άλλη απόφαση. Αυτή παρουσίασαν οι αντιδήμαρχοι Νίκος Κατράνης και Γιάννης Βατός στο Δημοτικό Συμβούλιο, επιχειρηματολογώντας για την ανάγκη να ενταχθούν υπό τη σκέπη τής ΔΕΥΑΛ οι βιολογικοί καθαρισμοί τουριστικών περιοχών, οπότε και υποστηρίχθηκε η επέκτασή της και στις Δημοτικές Ενότητες Πλωμαρίου, Ερεσού - Αντίσσης και Μήθυμνας.
Τελικά, στο διά ταύτα ο Δημήτρης Βουνάτσος, κι ενώ οι συσχετισμοί δεδομένης της απουσίας συμβούλων απ’ τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ευνοούσαν τη δημοτική αρχή για να περάσει την άποψή της, εισηγήθηκε την επέκταση της Επιχείρησης σε όλο το ανατολικό τμήμα του νησιού. Δηλαδή εκτός της απόφασης της ΔΕΥΑΛ για επέκταση σε όλη τη Μυτιλήνη, τον Ευεργέτουλα και τη Θερμή, να ενταχθούν και οι Δημοτικές Ενότητες Μανταμάδου και Μήθυμνας. Η απόφαση αυτή έλαβε τις 20 ψήφους των παριστάμενων συμβούλων της πλειοψηφίας, ενώ υπερψηφίστηκε και απ’ το δημοτικό σύμβουλο της Ενότητας Μανταμάδου Παναγιώτη Σταμάτη. Κατά τάχθηκαν 17 σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητοι, οι οποίοι υποστήριξαν ότι πρέπει να υιοθετήσει το Δημοτικό Συμβούλιο την άποψη του διοικητικού συμβουλίου τής ΔΕΥΑΛ, με την οποία συμφώνησαν και οι εργαζόμενοι.
Διαφωνούν
Είναι αξιοσημείωτο πως πολλοί σύμβουλοι έθεσαν επιτακτικά το θέμα της επέκτασης της Επιχείρησης και στις περιοχές που εκπροσωπούν, με χαρακτηριστικότερη την τοποθέτηση του Στρατή Κυρατζή ότι καταψηφίζει επειδή δεν εκτείνεται η ΔΕΥΑΛ και στη Δημοτική Ενότητα Καλλονής.
Στη συνεδρίαση πήρε το λόγο ο πρόεδρος των Εργαζομένων, Νίκος Ιππειώτης, ο οποίος υποστήριξε πως τα δεδομένα σήμερα της επιχείρησης και ο μικρός αριθμός εργαζομένων δε δικαιολογούν την άμεση επέκταση σε τέτοιο εύρος ενοτήτων. «Δε θα αντέξουμε και δεν έχουμε δικαίωμα να τσαλαβουτήσουμε εις βάρος της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών προς τους δημότες», ανέφερε ο κ. Ιππειώτης.
Εγκρίθηκε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Λέσβου
Έργα από ΣΑΤΑ το ‘13!
Ομόφωνα, απ’ όσους συμβούλους και της αντιπολίτευσης είχαν απομείνει λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στη συνεδρίαση, ψηφίστηκε το ετήσιο πρόγραμμα δράσης του Δήμου Λέσβου για το 2013, το οποίο σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα χρόνια του ενιαίου Δήμου Λέσβου, φέτος αναμένεται να περιλαμβάνει και την υλοποίηση νέων έργων από ιδίους πόρους του Δήμου μέσω των πιστώσεων ΣΑΤΑ. Με την έγκριση του προγράμματος δράσης γίνεται το πρώτο βήμα για την ψήφιση του προϋπολογισμού, ο οποίος θα έρθει στο Συμβούλιο σε επόμενη συνεδρίαση, πιθανόν την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου.
Όπως αποτυπώθηκε στη συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα, πέραν των έργων τού ΕΣΠΑ που αφορούν περί τα 45 εκατ. ευρώ δράσεων οι οποίες και θα εμφανίζονται στον προϋπολογισμό τού 2013, φέτος θα υπάρχουν και έργα από πιστώσεις ΣΑΤΑ, που όμως, όπως επεσήμανε ο Γιάννης Τσακίρης, θα οριστικοποιηθούν σε επόμενη συνεδρίαση.
Εισηγητές για το τεχνικό πρόγραμμα ήταν από κοινού ο τέως αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, αλλά και ο νέος, Κώστας Φραγκόπoυλος, όμως τελικά η εισήγηση έγινε απ’ τον κ. Τσακίρη.
Συν - πλην με οφειλές
Ο κ. Φραγκόπουλος εξήγησε ότι έως τώρα ο Δήμος έχει στη διάθεσή του από ΣΑΤΑ προηγούμενων χρόνων κοντά 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ έχει και οφειλές για έργα από ΣΑΤΑ περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ. Η κατάσταση των οφειλών θα ξεκαθαρίσει το Μάρτιο και δεν αποκλείεται να είναι τελικά πολύ λιγότερες απ’ τα δύο εκατομμύρια ευρώ.
Με δεδομένο ότι μέρος απ’ τις οφειλές των παρελθόντων ετών, ακόμη και έργων ΣΑΤΑ, θα καλυφθεί απ’ τη χρηματοδότηση για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών που ανακοινώθηκε στα 7,3 εκατ. ευρώ για το Δήμο Λέσβου, είναι ιδιαίτερα συγκρατημένη η εκτίμηση πως το 2013 ξεκινά με περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ ΣΑΤΑ στη διάθεση του Δήμου, τα οποία στην πορεία του χρόνου θα αυξηθούν μόλις εγκριθεί η χρηματοδότηση για επενδυτικές δραστηριότητες του Δήμου για το 2013.
Ο κ. Τσακίρης αναφέρθηκε σε ανειλημμένες υποχρεώσεις για έργα που πρέπει να πληρωθούν από ΣΑΤΑ (όπως τα τοιχία Ερεσού, Μολύβου, Αργένου, Χιδήρων, Αγίου Ισιδώρου, οι ιδιωτικές συνδέσεις έργων ύδρευσης, ιδία συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», έργα σε αθλητικούς χώρους αν δεν εξασφαλιστεί άλλη πίστωση, αγορά οικοπέδων για έργα τού ΕΣΠΑ, αλλά και η πληρωμή τού Φ.Π.Α. στο έργο για την προστασία του δάσους Αμπελικού) και ανέφερε πως τον επόμενο μήνα, σε συνεργασία με τους προέδρους των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, θα υπάρξει συμπληρωματικό πρόγραμμα έργων από πόρους ΣΑΤΑ.