«Πρέπει να ψηφιστούν τα τέλη για να μην μπούμε στην επιτήρηση», υποστηρίζει η δημοτική αρχή. Εξορθολογισμός και 2,7 εκατ. ευρώ περισσότερα έσοδα το 2013 στα δημοτικά ταμεία

Η Λέσβος στον καιρό του μνημονίου

12/12/2012 - 15:58

Προ των ευθυνών τους για να αποτραπεί η ένταξη του Δήμου σε καθεστώς επιτήρησης υπό τις εντολές του Παρατηρητηρίου που θέσπισε το μνημόνιο για τους δήμους, επεχείρησε εμμέσως να θέσει τους δημοτικούς συμβούλους η δημοτική αρχή, ενημερώνοντας ταυτόχρονα και την κοινή γνώμη για τα όσα αφορούν άμεσα τους δημότες με τα ανταποδοτικά τέλη.

Προ των ευθυνών τους για να αποτραπεί η ένταξη του Δήμου σε καθεστώς επιτήρησης υπό τις εντολές του Παρατηρητηρίου που θέσπισε το μνημόνιο για τους δήμους, επεχείρησε εμμέσως να θέσει τους δημοτικούς συμβούλους η δημοτική αρχή, ενημερώνοντας ταυτόχρονα και την κοινή γνώμη για τα όσα αφορούν άμεσα τους δημότες με τα ανταποδοτικά τέλη. Το ζήτημα των τελών συζητείται σήμερα στο Συμβούλιο εν όψει του θέματος του προϋπολογισμού για το 2013, που θα αποτελέσει αντικείμενο άλλης συνεδρίασης το επόμενο διάστημα.

Ο Δημήτρης Βουνάτσος, συνεπικουρούμενος απ’ τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Νίκο Κατράνη, και το διευθυντή της Οικονομικής Υπηρεσίας, Γρηγόρη Αληγιάννη, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες, στήριξε πολιτικά την ανάγκη - όπως την χαρακτήρισε - να ψηφιστεί η πρόταση της δημοτικής αρχής, σε δύο επιχειρήματα. Στην άρση των αδικιών που επιχειρείται με τον εξορθολογισμό και την ισοκατανομή των βαρών σε όλο το νησί, και στο μνημόνιο και τα όσα θα φέρει αν δεν εφαρμοστεί ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός.

Ανακεφαλαιώνοντας όσα το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τα τέλη, τα δικαιώματα, τις πάσης φύσης εισφορές που καταβάλλουν οι δημότες, και με κάποιες διορθώσεις κυρίως στα επίθετα που χρησιμοποιήθηκαν για να περιγράψουν τις αυξήσεις, ο δήμαρχος είπε ότι έχει επικρατήσει σύγχυση. Για αυτό και θεώρησε σκόπιμο να ενημερώσει η δημοτική αρχή υπεύθυνα τους πολίτες.

Νοικοκύρεμα…
Και ο κ. Βουνάτσος, και ο κ. Κατράνης, μίλησαν για τη συγκυρία της κρίσης, δηλώνοντας πως κατανοούν ότι και ένα ευρώ αύξηση στα τέλη είναι δυσβάστακτη επιβάρυνση. Κατέθεσαν όμως και την πρόθεσή τους να προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να παραμείνει όρθιος ο Δήμος και να μην μπει σε επιτήρηση.

Όπως είπε ο δήμαρχος, συνεχίζεται και το 2013 η προσπάθεια «νοικοκυρέματος» στα οικονομικά του Δήμου, προσπάθεια που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι δαπάνες, από 77 εκατ. ευρώ που ήταν το 2010 για τους 13 δήμους, σε 55 εκατ. ευρώ το 2011 και σε 44 εκατ. ευρώ το 2012.

«Αν αυτό δεν είναι νοικοκύρεμα, τότε τι είναι;», αναρωτήθηκε ο κ. Βουνάτσος, σημειώνοντας ότι στην ίδια κατεύθυνση γίνονται παράλληλα και άλλες προσπάθειες, όπως π.χ. η καταγραφή και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, διαδικασία που έχει ξεκινήσει επιτροπή υπό το Γιώργο Γαλέτσα και έχει έως σήμερα καταγράψει 2.400 ακίνητα, πολλά εκ των οποίων - όπως έχει αναδείξει και ρεπορτάζ τού «Ε» - δεν εμφανίζονταν καν ως δημοτικά.

Νέα μέτρηση τετραγωνικών
Μια ακόμη προσπάθεια νοικοκυρέματος, αλλά κυρίως δίκαιης κατανομής των τελών, αφορά στο εγχείρημα που έχει ξεκινήσει και θα αποτυπωθεί τον Ιανουάριο, μετά από συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε ανάθεση συγκεκριμένου έργου για την επανακαταμέτρηση των τετραγωνικών όλων των ακινήτων. Βάσει του παραδείγματος της Ζακύνθου, της Άρτας, της Κέρκυρας, αλλά και άλλων δήμων που αξιοποίησαν την ίδια μέθοδο, όπως εξήγησε ο κ. Κατράνης, σχεδιάζεται έως το Σεπτέμβριο ο Δήμος Λέσβου να έχει νέα, έγκυρη εικόνα των πραγματικών τετραγωνικών όλων των ακινήτων. Έτσι, οι «πονηροί», σύμφωνα με το κ. Βουνάτσο, που έως τώρα πληρώνουν τέλη για λιγότερα τετραγωνικά, θα κληθούν να πληρώσουν ό,τι τους αναλογεί. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα έσοδα απ’ τα ανταποδοτικά και κατά συνέπεια θα μπορέσει ο Δήμος να μειώσει τα τέλη. Για παράδειγμα στη Ζάκυνθο, μετά την καταμέτρηση μειώθηκαν τα τέλη κατά 40%.

Ανταπόδοση…
Τόσο ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος, όσο και τεχνοκρατικά όπως είπε ο κ. Αληγιάννης, επεχείρησαν να παρουσιάσουν τι θα συμβεί αν δεν εφαρμοστεί ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, στο πλαίσιο του οποίου θα πρέπει οι ανταποδοτικές δαπάνες για καθαριότητα και φωτισμό να καλύπτονται απ’ τα ανταποδοτικά έσοδα.

Απ’ το 1989 προβλέπεται νομοθετημένα να υπάρχει ανταπόδοση των εσόδων με τις παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά πολλές δημοτικές αρχές, κυρίως φοβούμενες το πολιτικό κόστος, δεν προέβαιναν παρά τον πληθωρισμό σε αυξήσεις τελών. Κάλυπταν δε τις διαφορές που προέκυπταν, από άλλες πηγές εσόδων. Τώρα όμως που έχουν περιοριστεί τα έσοδα, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, ενώ με τον ενιαίο Δήμο είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει εξορθολογισμός των τελών, για να σταματήσει η αδικία από χωριό σε χωριό να υπάρχει άλλη τιμολόγηση.

Έτσι, σε όλη τη Λέσβο προτείνεται σε ετήσια βάση τα ανταποδοτικά τέλη για κατοικίες να είναι 1,85 ευρώ το τετραγωνικό. Αυτό σημαίνει πως ένα σπίτι 100 τετραγωνικών θα πληρώσει μέσω εκκαθαριστικών λογαριασμών τής ΔΕΗ σε ένα χρόνο 185 ευρώ τέλη, για να έχει υπηρεσίες αποκομιδής των απορριμμάτων και δημοτικού φωτισμού.

Στους πίνακες που μας έδωσε ο κ. Κατράνης, φαίνεται με βάση τα ισχύοντα τέλη ποια θα είναι η επιβάρυνση των τελών, ή και η μείωση σε κάποιες λίγες περιπτώσεις, αν ψηφιστεί η εισήγηση της δημοτικής αρχής.

Σε περίπτωση που δεν ψηφιστούν τα τέλη και δεν εφαρμοστεί ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, όπως είπε ο κ. Αληγιάννης, ο Δήμος μπαίνει σε επιτήρηση και σε διαδικασία εξυγίανσης, με την οποία διαδοχικά προβλέπεται: περιορισμός των προσλήψεων, υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού, ένταξη στο Ταμείο Εξυγίανσης, καθώς και αύξηση φόρων, εισφορών, τελών, χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού θα επιβάλλονται όλα αυτά απ’ το Παρατηρητήριο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey