Περιφερειακό Συμβούλιο Λέσβου

Αγωνία για τη δακοκτονία

26/07/2012 - 14:36

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης άρχισε στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Βορείου Αιγαίου η συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί στη δακοκτονία της Λέσβου. Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Φλώρος έριξε την ευθύνη για την καθυστέρηση στην έναρξη των ψεκασμών, στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο δεν έχει εγκρίνει τη σύμβαση.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης άρχισε στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Βορείου Αιγαίου η συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί στη δακοκτονία της Λέσβου. Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Φλώρος έριξε την ευθύνη για την καθυστέρηση στην έναρξη των ψεκασμών, στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο δεν έχει εγκρίνει τη σύμβαση.

O κ. Φλώρος τόνισε πως αν δεν έδινε η Περιφέρεια τη δακοκτονία σε εργολάβο, τότε το πρόβλημα θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο από σήμερα. Δηλαδή ουσιαστικά δε θα γινόταν καθόλου ο ψεκασμός, αφού η κατανομή του προσωπικού έγινε στις 21 Ιουνίου. Ανέφερε, ακόμη, ότι στη Χίο και τη Σάμο η δακοκτονία προχωράει κανονικά και προσέθεσε ότι θα γίνει συστηματικός έλεγχος ώστε να γίνει σωστή δουλειά.

Πιέζουν…
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι ασκούνται πιέσεις προς το Ελεγκτικό Συνέδριο για να επισπεύσει την έγκριση της σύμβασης που θα επιτρέπει την έναρξη της δακοκτονίας. Πιστεύει δε, πως αν δε δημιουργηθούν άλλα προβλήματα, η έγκριση θα δοθεί σήμερα Πέμπτη. Τόσο ο κ. Γιακαλής, όσο και ο κ. Φλώρος, ευχαρίστησαν το Στρατή Κόρακα για την παρέμβαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τού Κ.Κ.Ε., η οποία κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα της δακοκτονίας στη Λέσβο.

Στο ξεκίνημα της συζήτησης του θέματος, ο περιφερειακός σύμβουλος Θεόδωρος Βαλσαμίδης της παράταξης «Αγώνας για τα νησιά μας» τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που παρατηρείται τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη της δακοκτονίας στη Λέσβο. Γεγονός που βάζει σε κίνδυνο την παραγωγή ελαιολάδου του νησιού και φυσικά το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών, σε μια εποχή που το έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη.

Επιπροσθέτως, ο κ. Βαλσαμίδης τόνισε πως ο εργολάβος που έχει αναλάβει τη δακοκτονία, δε γνωρίζει το αντικείμενο και είναι πολύ εύκολο να υπάρξουν αστοχίες. Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φλώρος απάντησε ότι έχουν προσληφθεί όλοι οι παλιοί αρχιεργάτες, που γνωρίζουν τις περιοχές ευθύνης τους, και γι’ αυτό δε θα υπάρξει πρόβλημα με τη σωστή αντιμετώπιση του δάκου.

Για τον εργολάβο
Σε παρέμβασή του, ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Καλλονιάτης τόνισε ότι σε περίπτωση που καταστραφεί η παραγωγή ελαιοκάρπου ή υποβαθμιστεί η ποιότητά του από το δάκο, δε θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί από τον ΕΛΓΑ. Γι’ αυτό θα έπρεπε να προβλέπεται αποζημίωσή τους από τον εργολάβο που ανέλαβε τη δακοκτονία.

Τέλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Τεντόμας ανέφερε πως το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο στη Λέσβο διότι από την παραγωγή ελαιολάδου και την ποιότητά της εξαρτάται το εισόδημα πολλών χιλιάδων παραγωγών. Ο κ. Τεντόμας επίσης καταλόγισε ευθύνες στην περιφερειακή αρχή, διότι προσαρμόστηκε πολύ γρήγορα στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, αντί να αντισταθεί σε αυτούς. Έτσι, όλα τα ωραία λόγια για παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και όλα τα σχετικά σχέδια των «αγροτοδιατροφικών συμπράξεων» καταλήγουν για άλλη μια φορά να ηχούν υποκριτικά και κενά περιεχομένου, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο ίδιος.

Το συμπέρασμα της συζήτησης ήταν πως για ακόμη μια χρονιά, ο όγκος και η ποιότητα της παραγωγής ελαιολάδου θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey