Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απ’ την προηγούμενη Τρίτη, μέχρι και χθες το πρωί, ολόκληρη η Σκάλα Πολιχνίτου έμεινε δίχως νερό, αφού λόγω μηχανικής ζημιάς δεν μπορούσε να αντληθεί νερό απ’ τη μοναδική γεώτρηση που υδροδοτεί τον οικισμό. Ο Δήμος που δέχθηκε τις έντονες διαμαρτυρίες των μόνιμων κατοίκων και των παραθεριστών της περιοχής, αναζητά μετά την επιδιόρθωση της βλάβης, εναλλακτικό τρόπο υδροδότησης της Σκάλας.
«Κάποιοι αναγκαστικά έφτασαν στο σημείο να ρίχνουν στις τουαλέτες νερό απ’ τη θάλασσα», ανέφερε ο Στρατής Γιαννέλλης, πρώην δήμαρχος Πολιχνίτου, περιγράφοντας το οξύτατο πρόβλημα που δημιουργήθηκε όλες τις προηγούμενες μέρες στη Σκάλα Πολιχνίτου και το οποίο αναμένεται από σήμερα να αρχίσει να επιλύεται, αφού μόλις χθες το μεσημέρι αποκαταστάθηκε η βλάβη και άρχισε σιγά - σιγά να γεμίζει η δεξαμενή του παραλιακού οικισμού.
Χωρίς εφεδρεία…
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννέλλη, αλλά και καταγγελίες άλλων επισκεπτών της Σκάλας, απ’ την προηγούμενη Τρίτη σταμάτησε να γεμίζει η δεξαμενή του νερού και σταδιακά έως και την Παρασκευή είχαν εξαντληθεί και τα οικιακά αποθέματα στο σύνολο σχεδόν των κατοικιών και των καταστημάτων της περιοχής. Το Σάββατο έγινε μια προσπάθεια να δοθεί νερό απ’ τη δεξαμενή του Πολιχνίτου, αλλά και πάλι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε.
«Δυστυχώς, το νερό, το λιγοστό που δώσαμε, δεν έφτασε για τις ανάγκες, γιατί άρχισαν όλοι να ποτίζουν μπαχτσέδες», επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Αγιάσου - Πολιχνίτου, Γιώργος Βουνάτσος, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια: «Απ’ την πλευρά μας έγιναν άμεσα ενέργειες να έρθει καινούργια αντλία απ’ την Αθήνα και να αντιμετωπιστεί η βλάβη και θεωρώ πως πλέον, αν υπάρχει και η επιβαλλόμενη οικονομία στη χρήση του νερού, δε θα υπάρξει άλλο πρόβλημα.»
Ο κ. Βουνάτσος επεσήμανε ακόμη πως το μεγάλο ζήτημα για τη Σκάλα είναι ότι «δεν υπάρχει εφεδρική γεώτρηση σε λειτουργία, η οποία σε περίπτωση βλάβης, όπως αυτή που σημειώθηκε, να μπορεί να δώσει νερό». Ο αντιδήμαρχος σημείωσε ότι σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου απ’ τη δεξαμενή της Σκάλας, υπάρχει κάποια γεώτρηση, την οποία εθελοντικά ανέλαβε ένας ιδιώτης γεωλόγος να παρακολουθήσει. Αν διαπιστωθεί πως μπορεί να εισφέρει στην υδροδότηση της Σκάλας, τότε θα πρέπει να γίνει ηλεκτροδότησή της, εγκατάσταση αντλίας και σύνδεσή της με τη δεξαμενή, για να χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ανάγκης.
Η βλάβη στη Σκάλα Πολιχνίτου, όπως και τα προβλήματα στην υδροδότηση που παρατηρήθηκαν στα χωριά της Θερμής και του βόρειου τμήματος της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης, αναδεικνύουν και μια σειρά από δυσλειτουργίες στο μεταβατικό στάδιο της απόδοσης της υδροδότησης απ’ το Δήμο, στη ΔΕΥΑΛ. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Γιαννέλλης, στην προσπάθειά του να βρει ποιος είναι αρμόδιος να αντιμετωπίσει τη βλάβη στη Σκάλα, απ’ το Δήμο τον παρέπεμπαν στη ΔΕΥΑΛ και απ’ τη ΔΕΥΑΛ στο Δήμο, ώσπου στο τέλος χρειάστηκε να καταγγείλει το πρόβλημα στο δήμαρχο Δημήτρη Βουνάτσο.