Στη Μυτιλήνη, το ερασιτεχνικό θέατρο έχει να επιδείξει πολλά. Ωστόσο, εκτός από τους ερασιτεχνικούς θιάσους των οποίων το έργο είναι γνωστό, υπάρχουν και οι αφανείς «εκκολαπτόμενοι» ηθοποιοί, που ακόμη δεν έχουν τελειώσει το …σχολείο.
Παρουσιάζοντας τη θεατρική ομάδα του 4ου Λυκείου και του 4ου Γυμνασίου Μυτιλήνης
Στη Μυτιλήνη, το ερασιτεχνικό θέατρο έχει να επιδείξει πολλά. Ωστόσο, εκτός από τους ερασιτεχνικούς θιάσους των οποίων το έργο είναι γνωστό, υπάρχουν και οι αφανείς «εκκολαπτόμενοι» ηθοποιοί, που ακόμη δεν έχουν τελειώσει το …σχολείο. Ο λόγος για τις σχολικές θεατρικές ομάδες, που υφίστανται σε πολλά από τα γυμνάσια και τα λύκεια της πόλης και που, παρά το δρόμο που έχουν να διανύσουν και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αξίζουν προσοχής, αφού προσθέτουν κι αυτές το λιθαράκι τους στην πολιτιστική ζωή της. Μια από αυτές, είναι η θεατρική ομάδα που έχουν σχηματίσει οι μαθητές και οι μαθήτριες του 4ου Γενικού Λυκείου και του 4ου Γυμνασίου Μυτιλήνης και η οποία φέτος ετοιμάζει να ανεβάσει τη δεύτερη θεατρική της παράσταση, με πολλά όμως έξοδα και μικρές οικονομικές δυνατότητες.
Η θεατρική ομάδα του 4ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης, δημιουργήθηκε μέσα στην περσινή σχολική χρονιά, με σκοπό αφενός το να απασχολούνται οι μαθητές και οι μαθήτριες δημιουργικά στον ελεύθερο χρόνο τους, αφετέρου να δίνεται κάθε χρόνο, μια θεατρική παράσταση για την ψυχαγωγία τόσο των ίδιων, όσο και των γονιών τους. Με δεδομένη την αγάπη τους για το θέατρο, οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι καθηγήτριες που συμμετέχουν στην ομάδα, καταβάλλουν, όπως λένε και οι ίδιοι, κάθε δυνατή προσπάθεια να κάνουν το όνειρό τους για μια άρτια θεατρική παράσταση πραγματικότητα.
Δεύτερη παράσταση φέτος
Η παράσταση «Αρσενικό και παλιά δαντέλα», του Τζόζεφ Κέσλρινγκ, που η ομάδα θεάτρου παρουσίασε στα τέλη του περασμένου Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, πήγε πολύ καλά, κατά κοινή ομολογία. Ενθαρρυμένα από την περσινή τους επιτυχημένη προσπάθεια, τα παιδιά συνεχίζουν τις πρόβες και φέτος, με το έργο του αμερικανού συγγραφέα Τζακ Σάρκεϋ με τίτλο «While the lights were out» («Όσο τα φώτα ήταν σβηστά»).
Πρόκειται για μια αστυνομική κωμωδία, τη σκηνοθεσία της οποίας έχει κάνει η φιλόλογος του 4ου Λυκείου, Ελένη Γιαβρή, και τη μετάφραση η καθηγήτρια αγγλικών του σχολείου, Μαρία Βαλιού, με τη συνδρομή και της καθηγήτριας του 4ου Γυμνασίου, Εύης Μαχαιρίδου, οι οποίες προσφέρουν αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση. Η ομάδα πρόκειται να παρουσιάσει το έργο μέσα στον ερχόμενο Ιούνιο σε δύο παραστάσεις, είτε και πάλι στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης ή στο θεατράκι των «Άστεγων».
Ξεφεύγουν από τη ρουτίνα
Οι πρόβες των μαθητών για τη φετινή τους παράσταση, γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, όλες εκτός ωραρίου μαθημάτων, προς το παρόν στα σπίτια των καθηγητριών ή στην αίθουσα του Θεατρικού Εργαστηρίου του δήμου, μέσα στο Σαββατοκύριακο. Και απ’ ότι αφήνουν να καταλάβει οποιοσδήποτε, είναι κάτι που τα παιδιά πραγματικά απολαμβάνουν και το κάνουν με μεράκι, βλέποντάς το και ως μια πολύ καλή ευκαιρία να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με το θέατρο.
«Τόσο το έργο, όσο και οι πρόβες, είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και δεν μας αφήνουν να βαρεθούμε στιγμή», λέει η μαθήτρια Άννα Τσαμουρά, που έχει παίξει σε σχολική παράσταση και στο παρελθόν. «Είναι σημαντικό το ότι συμμετέχουμε επειδή το θέλουμε, όχι επειδή μας αναγκάζει κάποιος και συνεργαζόμαστε για να έχουμε καλό αποτέλεσμα», συμπληρώνει η μαθήτρια Αγγελική Χτενέλλη.
Απόλυτα σύμφωνος με τις συμμαθήτριές του, ο μαθητής του 4ου Λυκείου Στρατής Τριανταφύλλου, που, όπως τονίζει, πρώτη φορά συμμετέχει σε θεατρική παράσταση με διάρκεια που αγγίζει τις δύο ώρες, λέει: «Είναι ένας τρόπος να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα. Είναι πολύ καλό και το ότι γνωρίζουμε καινούρια παιδιά, τους μαθητές του 4ου Γυμνασίου, και κοινωνικοποιούμαστε περισσότερο».
Λίγοι οι πόροι
Ωστόσο, όπως ο ίδιος τονίζει, αυτό που χρειάζεται η ομάδα, είναι περισσότερη ηθική, αλλά και οικονομική υποστήριξη στην προσπάθεια που κάνει, τόσο από το δήμο Μυτιλήνης, όσο και από τα ίδια τα σχολεία.
«Οι “Άστεγοι” και το Θεατρικό Εργαστήρι, μας παραχώρησαν τα θέατρά τους, δεν θα ήταν κακό να έχουμε και μια επιπλέον βοήθεια», συμπληρώνει η Άννα.
Όπως ισχύει, εξάλλου, για τις περισσότερες σχολικές θεατρικές ομάδες, οι οικονομικές δυνατότητες των σχολείων είναι περιορισμένες και δεν επαρκούν για να καλύψουν όλα τα έξοδα που απαιτούνται, προκειμένου να υλοποιηθεί η παράσταση, τα οποία περιλαμβάνουν, εκτός άλλων, φωτισμό, ηχητικά, σκηνικά, κοστούμια, κλπ. Στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, το πρόβλημα εντείνεται από το γεγονός ότι και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Λυκείου, έχει ιδρυθεί αρκετά πρόσφατα και δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το εγχείρημα των παιδιών, παρά μόνο εν μέρει.
Πάντως, τα παιδιά και οι καθηγήτριές τους, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι τέλους αυτό που τόσο έχουν αγαπήσει μέσα στα δύο τελευταία χρόνια, ζητώντας, παράλληλα, την στήριξη που απαιτείται, ώστε να μπορέσει η ομάδα να υλοποιήσει και φέτος το όνειρό της και να καταφέρει να ανεβάσει τη θεατρική παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης.