Μια παράσταση δύσκολη και αρκετά διαφορετική από ό,τι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε μέχρι τώρα στη Μυτιλήνη, ήταν το «Οι μισοί ακούνε κι οι άλλοι μισοί σωπαίνουν», που ανέβασε στο θέατρο του ΦΟΜ, το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Λέσβου.
Ολοκληρώθηκαν οι παραστάσεις του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου Λέσβου
Μια παράσταση δύσκολη και αρκετά διαφορετική από ό,τι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε μέχρι τώρα στη Μυτιλήνη, ήταν το «Οι μισοί ακούνε κι οι άλλοι μισοί σωπαίνουν», που ανέβασε στο θέατρο του ΦΟΜ τις προηγούμενες ημέρες το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Λέσβου. Συνδυάζοντας δύο μονόπρακτα του Μπρεχτ και του Πίντερ, η παράσταση παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή για τα μέλη των θεατρικών ομάδων της πόλης και το τριήμερο που ακολούθησε για το ευρύ κοινό, ενώ η ομάδα ετοιμάζει τώρα τα επόμενα βήματά της για το χειμώνα που μας έρχεται.
Σκοτεινή ήταν η σκηνή τού ΦΟΜ με την έναρξη της παράστασης και παρέμεινε με λιγοστό φωτισμό κατά το πρώτο μονόπρακτο, που ήταν «Η Εβραία», του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Η Γεωργία Παππά και ο Νίκος Κουρτζής πρωταγωνίστησαν στο πρώτο αυτό μέρος της παράστασης, απόσπασμα του έργου «Τρόμος και Αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ», που ο Μπρεχτ έγραψε μεταξύ 1935 και 1936, όσο ήταν εξόριστος στη Γερμανία. Έντονο ήταν το προσωπικό δράμα της πρωταγωνίστριας και ο τρόμος που έχει επικρατήσει στη ζωή και τις σχέσεις της, ενώ συγκινητικοί ήταν οι διάλογοι των δύο ερασιτεχνών ηθοποιών.
Στο «Τέφρα και Σκιά», του Χάρολντ Πίντερ, πρωταγωνιστούσαν η Εύα Γιαννίκου και ο Σταμάτης Κατσαμπής. Ένα ρεαλιστικό ψυχολογικό δράμα ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα κατέληξε στα όρια ενός πολιτικού εφιάλτη, αναμνήσεις και όνειρα, μέσα από έντονο υπαρξιακό άγχος. Εκεί τα πράγματα δυσκόλεψαν για το κοινό, που δεν είναι συνηθισμένο σε τέτοιου είδους παραστάσεις.
Όπως μας έλεγε λίγο καιρό πριν ο σκηνοθέτης, Στρατής Βλαστάρης, η επιλογή των κειμένων έγινε με κριτήριο το ότι και τα δύο έχουν πολιτική αναφορά.
«Ήταν ένα πείραμα κι έτσι λειτούργησε», λέει σήμερα ο ίδιος. «Προσπαθήσαμε να “δέσουμε” ένα έργο κλασσικού ρεαλισμού με ένα έργο ποιητικού συμβολισμού, που λειτουργούν με διαφορετικούς κώδικες. Αυτό που έχει ωστόσο πιο μεγάλη σημασία, είναι η ιδεολογική πλατφόρμα πάνω στην οποία κινήθηκαν τα έργα, η ανάγκη να μπορεί κανείς να συμμετέχει και να εκφράζεται σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Κατά τη γνώμη μας, είναι ταυτόχρονα δικαίωμα και υποχρέωση κάθε θεατρικής ομάδας να αναζητά και να αναδεικνύει καινούργιους κώδικες στο κοινό, όσο κι αν είναι δύσκολο αυτό.»
Τα σχέδια του χειμώνα
Οι επόμενες δουλειές του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου Λέσβου, πάντως, θα είναι διαφορετικές.
Ήδη έχουν ξεκινήσει πρόβες για το παιδικό έργο «Η λίμνη των Κύκνων», που θα σκηνοθετήσει η Φάνια Βαλάση και προγραμματίζεται να παρουσιαστεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο ή Μάρτιο.
Πέρα από αυτό, η ομάδα συζητάει με την ΕΡΑ Αιγαίου το ενδεχόμενο για μια παραγωγή θεάτρου στο ραδιόφωνο, με δύο ή τρία μονόπρακτα που θα παρουσιαστούν μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ μέσα στο Νοέμβριο προγραμματίζει να ανεβάσει θεατροποιημένες αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων. Επιπλέον, βρίσκεται σε συνεννόηση με τους Δημήτρη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου για τα δικαιώματα του έργου «Συμπέθεροι από τα Τίρανα», προκειμένου να το ανεβάσει ως παράσταση, ενώ σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει και η αναμόρφωση της αίθουσας της ομάδας, που πέρυσι εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Τέλος, μέσα στο Δεκέμβριο το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Λέσβου και οι εκδόσεις «Αιολίδα» πρόκειται να παρουσιάσουν από κοινού στην αίθουσα του ΦΟΜ το βιβλίο του Γιώργου Καμβυσέλλη «Από τα “Κόκκινα Φανάρια” στο Περιβόλι της Παναγιάς», που συνιστά μια βιογραφία του Αλέκου Γαλανού.