Με επιτυχία από την «Πάραλο»

01/07/2012 - 05:56
Το τρίτο σεμινάριο θεωρίας και πράξης της λαϊκής μουσικής, που αφορούσε στο αστικό - λαϊκό σμυρναίικο και το πρώιμο ρεμπέτικο, καθώς και στο πρώιμο οθωμανικό τροπικό σύστημα, πραγματοποιήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, στην «Πάραλο».
Το τρίτο σεμινάριο θεωρίας και πράξης της λαϊκής μουσικής, που αφορούσε στο αστικό - λαϊκό σμυρναίικο και το πρώιμο ρεμπέτικο, καθώς και στο πρώιμο οθωμανικό τροπικό σύστημα, πραγματοποιήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, στην «Πάραλο».

Το σεμινάριο παρακολούθησαν επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικοί, που είτε ασχολούνται με κάποιο όργανο (κιθάρα, μπουζούκι, μπαγλαμάς, σάζι, ούτι, βιολί κ.λπ.), είτε με το τραγούδι.
Μέσα σε δύο τρίωρα μαθήματα, ο Μυτιληνιός καθηγητής στο Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής ΤΕΙ Άρτας Νίκος Ανδρίκος έκανε αρχικά μια θεωρητική εισαγωγή στο φαινόμενο της οικογένειας του μουσικού δρόμου Χιτζάζ, όπως παρουσιάζεται στο μεσοπολεμικό αστικό ρεπερτόριο και στην αντίστοιχη οθωμανική κλασσική μουσική παράδοση, ενώ στη συνέχεια καθοδήγησε τους συμμετέχοντες στο πρακτικό κομμάτι του σεμιναρίου, με την εκτέλεση ενός μουσικού κομματιού του συγκεκριμένου δρόμου, από όργανα και φωνές.
Είχαν προηγηθεί άλλα δύο αντίστοιχα σεμινάρια, κατά τα οποία έγινε εισαγωγή στους δρόμους του Ραστ και του Ουσάκ, ενώ διδάχτηκαν κομμάτια των συνθετών Παναγιώτη Τούντα, Γρηγόρη Ασίκη και Κώστα Καρύπη, οι οποίοι είχαν δραστηριοποιηθεί στη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη μετά το 1922 και την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Ένα Σαββατοκύριακο κάθε μήνα
«Σκοπός μας, όταν ξεκινήσαμε τα σεμινάρια, ήταν να γίνει ένας κύκλος σεμιναρίων για την εισαγωγή και περαιτέρω μελέτη των τροπικών συστημάτων της Ανατολής και πιο συγκεκριμένα του οθωμανικού τροπικού συστήματος. Ωστόσο, από άποψη ρεπερτορίου, τα σεμινάρια έχουν επικεντρωθεί στη μελέτη και την ανάλυση κομματιών του χώρου της αστικής λαϊκής μουσικής παραγωγής του Μεσοπολέμου. Έτσι, η βασικότερη θεματική του σεμιναρίου σχετίζεται με θεωρητικά ζητήματα του συγκεκριμένου ρεπερτορίου και στη συνέχεια γίνεται η εκτέλεση των κομματιών», λέει ο Νίκος Ανδρίκος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μέσος όρος των συμμετεχόντων είναι περίπου 15 άτομα, αριθμός αρκετά ικανοποιητικός, δεδομένου του υψηλού επιπέδου και του ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται και επαγγελματίες μουσικοί και καθηγητές, που ασχολούνται τακτικά με το αντικείμενο.
Τα σεμινάρια θα συνεχιστούν και θα πραγματοποιούνται ένα Σαββατοκύριακο κάθε μήνα, με απώτερο στόχο να παρουσιαστεί η δουλειά που γίνεται και στο ευρύτερο κοινό.
Β.Χρ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey