Στην άλμη οι αποφάσεις για οικιστικούς πυρήνες

01/07/2012 - 05:56
Αγιάσος και Πολιχνίτος περιμένουν το υπουργείο Εμπ. Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησ. Πολιτικής, για να γλυτώσουν οι πολίτες απ’ τα πρόστιμα.
Σε μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα για τους κατοίκους της Αγιάσου και δευτερευόντως του Πολιχνίτου, έχει εξελιχθεί η σκανδαλώδης άρνηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής να εγκρίνει τον καθορισμό των οικιστικών πυρήνων των δύο περιοχών. Ή αλλιώς, να θεσπίσει τη μικρή αύξηση του συντελεστή δόμησης που δικαιούνται τα κέντρα των δύο οικισμών και η οποία αφενός θα επιτρέψει να χτιστούν αξιοπρεπή σπίτια και αφετέρου θα απαλλάξει απ’ τα τεράστια πρόστιμα όσους τόλμησαν να κάνουν μία προσθήκη δυο - τριών τετραγωνικών μέτρων στην τουαλέτα ή στην κουζίνα τους.

Εκτός βέβαια κι αν κάποιοι εξυπηρετούνται στην άσκηση ρουσφετολογικής πολιτικής, παίζοντας με τον καημό και τα δυσβάστακτα πολεοδομικά πρόστιμα, για αυτό και εσκεμμένα επιτρέπουν να διαιωνίζεται αυτή η απαράδεκτη κατάσταση. «Τουλάχιστον να μας εξηγήσουν γιατί δεν ικανοποιούν το αίτημά μας, να βρούμε την άκρη του νήματος», δηλώνει ο δήμαρχος Αγιάσου, ενώ ο πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος του ΤΕΕ θυμίζει πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει επανειλημμένα παρεμβάσεις απ’ το φορέα, που παρ’ ότι όλες έληξαν με τη διαβεβαίωση ότι άμεσα ρυθμίζεται το θέμα, δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.

Απ’ το 2002…
Η «εκκρεμότητα» που εμποδίζει Αγιασώτες και Πολιχνιάτες να χτίσουν στα οικόπεδα που βρίσκονται στο κέντρο των δύο οικισμών λιγάκι μεγαλύτερα σπίτια, ξεκινά το 1978 με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τους παραδοσιακούς οικισμούς, αφού έως τότε δεν υπήρχαν ιδιαίτεροι περιορισμοί. Βάσει αυτού του διατάγματος, αν οριστεί οικιστικός πυρήνας, ο συντελεστής δόμησης στο κέντρο του οικισμού είναι 0,80, ενώ αν δεν έχει οριστεί πυρήνας, ο συντελεστής δόμησης «πέφτει» στο 0,50. Το 1983, με την επιχείρηση πολεοδομικής ανασυγκρότησης του Τρίτση, ξεκίνησαν, προχώρησαν και ολοκληρώθηκαν στους περισσότερους δήμους και της Λέσβου πολεοδομικές μελέτες (π.χ. Μόλυβος). Σε κάποιους δήμους, όμως, οι πολεοδομήσεις, με ευθύνη και των τοπικών αρχόντων που δε θέλησαν να επωμιστούν οιοδήποτε πολιτικό κόστος, δεν κατέληξαν σε αποτέλεσμα.
«Ο νομοθέτης όμως - τόνισε ο πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΤΕΕ, Παναγιώτης Πιττός - ακριβώς για αυτές τις περιπτώσεις, έδωσε το δικαίωμα με υπουργική απόφαση να οριστούν τέτοιοι πυρήνες και έτσι να αυξηθεί ο συντελεστής δόμησης.»
Στο πλαίσιο αυτό, το 2002, όταν πέρασε η σχετική αρμοδιότητα απ’ το ΥΠΕΧΩΔΕ στο υπουργείο Αιγαίου, ο τότε υπουργός Νίκος Σηφουνάκης προσπάθησε να πολεοδομηθούν οι οικιστικοί πυρήνες Αγιάσου και Πολιχνίτου, κινώντας την όλη διαδικασία.
«Απ’ την πλευρά μας - ανέφερε ο δήμαρχος Αγιάσου, Χρύσανθος Χατζηπαναγιώτης, που χθες για ακόμη μια φορά διαμαρτυρήθηκε σε υπηρεσιακά στελέχη της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για την καθυστέρηση - κάναμε και αίτημα το 2003 ως δήμος, ζητώντας απ’ το ΣΧΟΠ του υπουργείου να προχωρήσει η διαδικασία καθορισμού οικιστικού πυρήνα στην Αγιάσο.»



Το μεγάλο… σκάνδαλο
Μέχρι και τις αρχές του 2005, με την επίκληση εργασιακού φόρτου, παραπεμπόταν για αργότερα η έκδοση της απόφασης. «Από κάποια στιγμή όμως και μετά, άρχισε η μεγάλη κοροϊδία απ’ τον Αριστοτέλη Παυλίδη. Κάθε φορά που πηγαίναμε ως ΤΕΕ, είχε στοιχημένες πάνω στο γραφείο του τις αποφάσεις για την Αγιάσο και τον Πολιχνίτο, μας τις έδειχνε κι έλεγε: “Εδώ είναι. Αύριο υπογράφονται. Ό,τι λέμε το κάνουμε πράξη”», είπε ο κ. Πιττός.
Συμπληρώνοντας ότι ακριβώς τα ίδια λόγια επανέλαβε ο κ. Παυλίδης τέσσερις φορές σε ισάριθμες συναντήσεις με το ΤΕΕ, αναγκάζοντας ακόμη και στελέχη της Ν.Δ., μέλη της διοίκησης του ΤΕΕ, να αγανακτήσουν για την κοροϊδία. Το ίδιο αίτημα, να τελειώνει το θέμα της Αγιάσου, έκτοτε το ΤΕΕ το έθεσε και στον κ. Καμμένο, που δήλωσε αναρμόδιος να το προωθήσει - δεν είχε την αρμοδιότητα - αλλά και στο γενικό γραμματέα Χρήστο Κουρούση. «Πολύ σύντομα - ανέφερε ο κ. Πιττός - θα επανέλθουμε και πάλι, γιατί είναι εμπαιγμός, απαράδεκτο αυτό που γίνεται. Είναι ένα ζήτημα κοινωνικό, που απασχολεί σαφώς πολύ περισσότερο, απ’ ό,τι για παράδειγμα απασχολεί το Εφετείο, τους κατοίκους της Αγιάσου. Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που καλούνται να πληρώσουν 3.000 ευρώ πρόστιμο γιατί έκαναν μια τουαλέτα στο σπίτι τους και επαναλαμβάνουν τα ίδια πρόστιμα κάθε χρόνο όσο δεν μπορούν να νομιμοποιήσουν την αυθαίρετη κατασκευή τους. Η οποία φυσικά δε θα ήταν αυθαίρετη αν είχαν το δικαίωμα να χτίσουν σε ένα οικόπεδο 100 τετραγωνικών μέτρων ακόμη 15 τετραγωνικά σε κάθε έναν απ’ τους δυο ορόφους του σπιτιού τους, ό,τι δηλαδή θα μπορούν με τον καθορισμό του οικιστικού πυρήνα.»

Γιατί;
Ο κ. Πιττός ανέφερε περίπτωση στον Πολιχνίτο, όπου μια φτωχή οικογένεια με παράλυτο παιδί κλήθηκε να πληρώσει τεράστια πρόστιμα, γιατί έκανε ένα δωμάτιο για αυτό το παιδί στην αυλή του σπιτιού, επέκταση που τώρα δεν επιτρέπεται.
«Πριν δυο χρόνια - είπε ο δήμαρχος Αγιάσου -, και το είχατε γράψει, σκεφτόμασταν να προχωρήσουμε σε απεργία πείνας για να βρούμε το δίκιο μας, να σταματήσει η κοροϊδία, ότι σήμερα - αύριο θα υπογράψουν την απόφαση. Τώρα ειλικρινά, και δεν ξέρουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε, έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο. Μας λένε ότι είναι έτοιμη η απόφαση προς υπογραφή κι όμως κανείς δεν την υπογράφει ώστε να σταματήσουν τα πρόστιμα, να μπορέσουμε όλοι να αποκτήσουμε ένα αξιοπρεπές σπίτι. Δεν τους κοστίζει τίποτε, γι’ αυτό ας μας πουν γιατί δεν το κάνουν.»

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey