Πρόσβαση σε δωρεάν internet υποσχέθηκε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών στη νεολαία των νησιωτικών περιοχών, εγκαινιάζοντας το Σάββατο στη Σάμο την εγκατάσταση τριών πομπών Wi Fi αλλά και δορυφορικής κεραίας, η οποία θέτει στην υπηρεσία της εκπαίδευσης υψηλές ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο.
Πρόσβαση σε δωρεάν internet υποσχέθηκε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών στη νεολαία των νησιωτικών περιοχών, εγκαινιάζοντας το Σάββατο στη Σάμο την εγκατάσταση τριών πομπών Wi Fi αλλά και δορυφορικής κεραίας, η οποία στο πλαίσιο του προγράμματος «Δόρυ» θέτει στην υπηρεσία της εκπαίδευσης υψηλές ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο. Κοινωνοί των δυνατοτήτων του «Δόρατος», εκτός των μαθητών του Γενικού Λυκείου Μαραθοκάμπου, έγιναν την ίδια ώρα και οι μαθητές του 1ου Γυμνάσιου Μυτιλήνης που συνδέθηκαν «ψηφιακά» με τη Σάμο και συνομίλησαν με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος πολύ σύντομα θα επισκεφτεί και τη Λέσβο.
«Παρόμοιοι δέκτες - είπε μιλώντας στο «Ε» ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Στρατής Τζιμής, που παρέστη στις εκδηλώσεις στη Σάμο - θα τοποθετηθούν πολύ σύντομα και στα νησιά των νομών Λέσβου και Χίου. Είχα δε τη διαβεβαίωση του υπουργού ότι θα έρθει στη Λέσβο για τα εγκαίνια της εγκατάστασής τους.»
Στο σχολικό συγκρότημα Λυκείου και Γυμνασίου Μαραθοκάμπου ο κ. Στυλιανίδης παρακολούθησε την εγκατάσταση τερματικού για την παροχή γρήγορου δορυφορικού internet στο σχολικό κτήριο, εγκατάσταση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Δόρυ», με στόχο να συμβάλει στην εξοικείωση των μαθητών με τις σύγχρονες εφαρμογές στον τομέα των τηλεπικοινωνιών (όπως η τηλε-εκπαίδευση), ενώ παράλληλα, θα διευκολύνει την πρόσβασή τους σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Το «Δόρυ» είναι ένα πρόγραμμα παροχής δορυφορικού internet σε δημόσιες υπηρεσίες που βρίσκονται κυρίως σε δυσπρόσιτες περιοχές, και το εξασφαλίζουν - όπως τόνισε ο κ. Τζιμής - μέσω του δορυφόρου HELLAS-SAT.
Συνομιλία με Μυτιλήνη
Μετά τα εγκαίνια του δορυφορικού δέκτη στο σχολείο Μαραθοκάμπου, το απόγευμα του Σαββάτου, ο κ. Στυλιανίδης επισκέφθηκε την κεντρική πλατεία στο Καρλόβασι όπου έγινε η τοποθέτηση πομπών παροχής δωρεάν internet (Wi Fi). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο υπουργός είχε συνομιλία μέσω web camera με μαθητές από το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης.
Ο υπουργός, όπως μας μεταφέρθηκε, ρωτήθηκε από μαθητές για το εξεταστικό σύστημα, για το οποίο δήλωσε ότι είναι πλέον αναρμόδιος, ενώ απάντησε στους μαθητές ότι το θέμα θα εξαντληθεί στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου για την παιδεία που έχει ξεκινήσει. Πιο αναλυτικά, ο κ. Στυλιανίδης μίλησε για το πρόγραμμα Wi Fi που επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων και των επισκεπτών στο διαδίκτυο σε πολυσύχναστους χώρους, τονίζοντας πως η υλοποίηση των δράσεων αυτών εντάσσεται στο πλαίσιο της ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας σε απομακρυσμένες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές της χώρας, που προωθεί το υπουργείο με στόχο την άρση της τηλεπικοινωνιακής απομόνωσης και την παροχή ίσων ευκαιριών στους κατοίκους των περιοχών αυτών.
Ψηφιακή εκπαίδευση
Οι πομποί Wi Fi στη Σάμο τοποθετήθηκαν σε τρία πολυσύχναστα σημεία, στο Καρλόβασι, στο Πυθαγόρειο και στο Βαθύ. Όπως είπε ο υπουργός: «Η χρήση του προγράμματος που πιλοτικά ξεκινά, έρχεται να καλύψει ένα κενό της νεολαίας, δίνοντάς της τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση στη γνώση και την πληροφόρηση και μάλιστα δωρεάν. Παράλληλα όμως αποτελεί και ένα πρόσθετο κίνητρο εξυπηρέτησης, θα έλεγα, επισκεπτών του νησιού, οι οποίοι μέσα απ’ αυτή τη χρήση θα μπορούν μέσα από τους καλοκαιρινούς μήνες να παρακολουθούν τις εξελίξεις χωρίς να στερούνται τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας.»
Ανάλογες κεραίες, όπως αυτή που τοποθετήθηκε στο σχολικό συγκρότημα Μαραθοκάμπου, αλλά και πομποί Wi Fi θα μπουν συνολικά 1.300 σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές, όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης. Ο ίδιος, στην επίσκεψή του στη Σάμο αναφέρθηκε και στην προετοιμασία που είχε γίνει επί υπουργίας του στο Παιδείας, για να περάσει η εκπαίδευση στην ψηφιακή εποχή.
Για το πώς βοηθούν αυτές οι εγκαταστάσεις που εγκαινιάστηκαν στη Σάμο, ο υπουργός εξήγησε για παράδειγμα ότι το «Δότυ» δίνει τη δυνατότητα στο μαθητή να έχει πρόσβαση με τον πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο σε όποια βιβλιοθήκη πανεπιστημίου θέλει, ενώ για τους πομπούς Wi Fi τόνισε ότι στις περιοχές που τοποθετούνται και σε ακτίνα 400 - 500 μέτρων γύρω-γύρω, οι φορητοί υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα μπορούν δωρεάν να έχουν σύνδεση στο internet και μάλιστα σε γρήγορο.
Στην επίδειξη που έγινε στο Καρλόβασι, όπως μας είπε ο κ. Τζιμής, μαθητές έσπευσαν με τα lap tops και τα κινητά τους να επιβεβαιώσουν τις δυνατότητες του προγράμματος.