H Λέσβος… πέφτει μακριά

01/07/2012 - 05:56
Για δεύτερη συνεχή χρονιά συνεχίζεται η πτωτική πορεία των βάσεων για τα περισσότερα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, παρ’ ότι συνολικά οι βάσεις ανέβηκαν.
Για δεύτερη συνεχή χρονιά συνεχίζεται η πτωτική πορεία των βάσεων για τα περισσότερα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, παρ’ ότι συνολικά οι βάσεις ανέβηκαν στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι χαρακτηριστικό πως η απόσταση που χωρίζει την πρώτη σε μόρια Σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Παιδαγωγικό της Ρόδου, με την τελευταία, το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας στη Μυτιλήνη, ξεπερνά τα εννιά χιλιάδες μόρια, για την ακρίβεια είναι 9.191, κάτι περισσότερο δηλαδή απ’ τη βάση του δεύτερου τμήματος που αποτελεί και τη χαμηλότερη σε ΑΕΙ.

Κι όλα αυτά όταν απ’ τα έξι τμήματα που εδρεύουν στη Μυτιλήνη, τα δύο, η Πολιτισμική και η Γεωγραφία, παρέχουν πτυχία που εξασφαλίζουν στους κατόχους τους και δυνατότητα διορισμού στη Μέση Εκπαίδευση. Ενισχύοντας έτσι την άποψη που θέλει τα όσα συμβαίνουν με τις βάσεις να οφείλονται κατά κύριο λόγο, όχι στις σπουδές και την ποιότητά τους που προσφέρει η Μυτιλήνη, αλλά στην απόσταση που τη χωρίζει από την Αθήνα.

Χαμηλότερα η Λήμνος
Τα πολύ καλά φετινά γραπτά απέτρεψαν περαιτέρω μείωση των βάσεων σε άλλα τμήματα, όπως αυτά της Σάμου και της Χίου, ενώ για το νεοϊδρυθέν Τμήμα της Λήμνου θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αν και καινούργιο, θα μπορούσε, δεδομένης της πολύ καλής φετινής βαθμολογίας στη Θετική Κατεύθυνση, να ξεκινήσει με σαφώς υψηλότερη βάση.
Τα προβλήματα όλου του προηγούμενου διαστήματος, η αρνητική δημοσιότητα που υπήρξε σε σχέση με το κατά πόσον το Τμήμα θα είναι έτοιμο ή όχι να υποδεχθεί φοιτητές, αλλά και το γεγονός ότι η Λήμνος είναι σαφώς μικρότερη απ’ τη Λέσβο και απέχει ακόμη πιο μακριά απ’ τα μεγάλα αστικά κέντρα, εξ αιτίας και της υποτυπώδους συγκοινωνιακής της σύνδεσης με την υπόλοιπη χώρα, αιτιολογούν γιατί δεν έφτασε καν τις 12.000 μόρια το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής.
Σημειωτέον ότι ούτε ένας Λέσβιος - από μια πρώτη θεώρηση των αποτελεσμάτων - δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των εισακτέων στη Σχολή της Λήμνου, στο άλλο δηλαδή νησί του νομού.
Στο διπλανό πίνακα παρουσιάζεται αναλυτικά η διακύμανση των βάσεων την τελευταία τριετία σε όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου όπου μεταξύ άλλων προκαλεί εντύπωση αλλά και δυσάρεστη έκπληξη η κατακόρυφη πτώση της βάσης του Τμήματος Περιβάλλοντος, πτώση που σε καμμία περίπτωση δε συνάδει με το επίπεδο σπουδών της Σχολής.
Πάντως τα αποτελέσματα θα πρέπει να αξιολογηθούν σοβαρά απ’ την πανεπιστημιακή κοινότητα του Αιγαίου, που θα πρέπει να διερευνήσει περαιτέρω τους λόγους για τους οποίους μοναδικές σχολές στο είδος τους στη χώρα μας, δεν προσελκύουν - ειδικά φέτος, σε μια χρονιά οικονομικής ύφεσης - τους νέους για σπουδές στα νησιά.

Μένουν στα νησιά

Τέλος, ένα ακόμη συμπέρασμα που αναδεικνύεται και φέτος απ’ τα ίδια αποτελέσματα σε σχέση με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι ότι ολοένα και περισσότερο συνεχίζει να δέχεται πρωτοετείς από το νομό Λέσβου. Για τον ίδιο προφανή οικονομικό λόγο για τον οποίο δεν επιλέγεται απ’ τους υποψηφίους της υπόλοιπης χώρας.
Μεγάλος αριθμός φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου εισάγεται από το νομό Λέσβου και στην κατηγορία του 10%, δείχνοντας πως κάποιοι θα συνεχίσουν την εκπαίδευση, ή για ένα δεύτερο πτυχίο, μένοντας στον τόπο τους.

Δείτε τον πίνακα με τις  βάσεις εισαγωγής τμημάτων Πανεπιστημίου Αιγαίου

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey