Με αυστηρό έλεγχο των συνόρων από τις λιμενικές αρχές, με την ενεργό συνδρομή της Frontex, επιχειρεί το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ν’ ανακόψει το κύμα της παράνομης μετανάστευσης προς τα νησιά.
Με αυστηρό έλεγχο των συνόρων από τις λιμενικές αρχές, με την ενεργό συνδρομή της Frontex, επιχειρεί το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ν’ ανακόψει το κύμα της παράνομης μετανάστευσης προς τα νησιά. Ο υπουργός Αναστάσης Παπαληγούρας σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου αλλά και της ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος, αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει για το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης και στην αγορά 15 ελικοπτέρων Super Puma που θα παίξουν σημαντικό ρόλο, όπως είπε, στο χώρο του Αιγαίου. Επίσης αναφέρθηκε και στα μέτρα για τη νέα γρίπη που θα ληφθούν άμεσα.
Κατηγορηματικός ήταν επίσης ο υπουργός όσον αφορά στα φαινόμενα διαφθοράς στο Λιμενικό Σώμα, με αφορμή δυο υποθέσεις που αφορούν λιμενικούς οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε κυκλώματα δουλεμπορίου, αλλά και σε λιμενικούς που κατηγορούνται για κακομεταχείριση αλλοδαπών. «Φαινόμενα βίας δεν είναι ανεκτά στο Λιμενικό Σώμα», τόνισε ο υπουργός.
Δεν είναι ανεκτά…
«Θέλω απερίφραστα να πω ότι, κατ’ αρχήν, η διαφθορά αφενός, αλλά και η υπέρβαση εξουσίας, η άσκηση βίας, παράνομης βίας, δεν είναι ανεκτά στο Λιμενικό Σώμα», τόνισε ο υπουργός, αναφερόμενος στην ΕΔΕ σε βάρος λιμενικού για ξυλοδαρμό Αφγανού στην Ηγουμενίτσα. Πρόσθεσε, δε, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του: «Όχι μόνο δεν υπάρχει πρόθεση συγκάλυψης ή ανοχής τέτοιων φαινομένων, αλλά το δηλώνω κατηγορηματικά: τέτοιες συμπεριφορές, διάπραξη τέτοιων αδικημάτων, θα τιμωρείται υποδειγματικά. Ο λιμενικός που υποπίπτει σε τέτοιου τύπου συμπεριφορές, που διαπράττει τέτοια ποινικά αδικήματα, δεν έχει χώρο στο Λιμενικό Σώμα. Θα παραπέμπεται με το ερώτημα της απόταξης.»
Για το ίδιο θέμα, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Θόδωρος Ρεντζεπέρης, προσέθεσε: «Αν υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι το αμαυρώνουν, δεν τους θέλουμε στο Σώμα. Απαιτούμε από τον κόσμο το δικό μας», κατέληξε ο αρχηγός, «να φέρεται καλά και όμορφα προς τους πολίτες. Ό,τι και να γίνεται.»
«Μείωση παράνομων μεταναστών»
Στην ενίσχυση των μέτρων φύλαξης των θαλασσίων συνόρων και την ενεργό παρουσία της Frontex στην κατεύθυνση αυτή, στάθηκε ο υπουργός, αναφερόμενος στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Ο ίδιος τόνισε ότι με βάση τα στοιχεία των τελευταίων 15 ημερών εμφανίζεται σημαντική πτώση του αριθμού των παράνομων μεταναστών, παραδέχθηκε όμως, από την άλλη μεριά, ότι θα χρειαστεί να περάσει περισσότερος χρόνος για ν’ αποδώσει κανείς μεγαλύτερη σημασία σε αυτά τα νούμερα.
Ο ίδιος τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο να επιχειρεί κανείς κατά μήκος των ακτογραμμών και ν’ αποτρέπει τις «αποβάσεις» των παράνομων μεταναστών. «Όταν έχεις τέτοιο μέγεθος, τέτοιο μήκος ακτογραμμών, όταν έχεις τέτοια εγγύτητα με την Τουρκία, είναι πρόδηλο ότι, ακόμα και αν είχες τα δεκαπλάσια μέσα από όσα έχεις σήμερα, πάλι δε θα μπορούσες να ισχυριστείς ότι μπορείς να θεωρήσεις στεγανό το ελληνικό έδαφος», υποστήριξε ο κ. Παπαληγούρας, αναφερόμενος στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, σημειώνοντας μάλιστα ότι ανά πάσα στιγμή οι επιχειρήσεις αποτροπής μπορεί να μετατραπούν σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις διάσωσης όταν πρόκειται για παιδιά, έγκυες, βρέφη.
Ο υπουργός επανέλαβε ότι το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης δεν είναι αμιγώς ελληνικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό, και έκανε ειδική αναφορά στη συνδρομή της Frontex στην Ελλάδα. Κάνοντας μάλιστα ένα σύντομο απολογισμό, είπε ότι από τις 16 Μαρτίου 2009 μέχρι το τέλος του χρόνου, στην επιχείρηση «Ποσειδών» της Frontex στην Ελλάδα συμμετέχουν 120 άτομα εξειδικευμένου προσωπικού, που δραστηριοποιούνται σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Ρόδο, Κω, Σύμη. Συμμετέχουν ακόμα 10 εναέρια μέσα, επτά αεροπλάνα, τρία ελικόπτερα και τρία σκάφη τύπου CPV.
«Σήμερα, συμμετέχουν στις επιχειρήσεις δυο ιταλικά σκάφη. Αν πάτε στη Μυτιλήνη θα δείτε ένα ιταλικό σκάφος. Επίσης θα δείτε ένα δεύτερο ιταλικό σκάφος αν πάτε στη Σάμο. Δύο, λοιπόν, είναι τα ιταλικά σκάφη. Είναι ένα αεροσκάφος από το Λουξεμβούργο, που σήμερα βρίσκεται στην περιοχή. Και ένα ελικόπτερο από την Αυστρία», τόνισε ο ίδιος.
Αγορά 15 ελικοπτέρων Super Puma
Σημαντική βοήθεια στον τομέα της έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, αλλά και στο κομμάτι της λαθρομετανάστευσης, αναμένεται να προσφέρουν τα 15 ελικόπτερα τύπου Super Puma, που έχουν ήδη παραγγελθεί με απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Ο κ. Παπαληγούρας αναφέρθηκε επιπροσθέτως και στον «εθνικό ρόλο» που μπορούν να παίξουν τα ελικόπτερα στο Αιγαίο. «Με κατάλληλη διασπορά αυτών των ελικοπτέρων, και την έρευνα και διάσωση διασφαλίζουμε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο εθνικό, αλλά και την ιδιαίτερη περίπτωση της λαθρομετανάστευσης υπηρετούν, καθώς είναι χρησιμότατη, όχι μόνο η αποτρεπτική παρουσία αυτών των ελικοπτέρων, αλλά και η αξιοποίηση των πληροφοριών που θα έχουν αυτά τα ελικόπτερα, τα οποία θα μπορούν να έχουν εικόνα πλήρη του Αιγαίου.» Τα ελικόπτερα θα είναι εξοπλισμένα και με θερμικές κάμερες.
Λιμενικά μέτρα για τη «νέα γρίπη»
Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνονται από το υπουργείο για τη νέα γρίπη, ο κ. Παπαληγούρας τόνισε ότι οι δράσεις έχουν επικεντρωθεί στην αποτροπή εισόδου της νόσου στη χώρα από επιβάτες εκδρομείς, που διακινούνται είτε με επιβατικά πλοία είτε με κρουαζιερόπλοια. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως υπογράμμισε, δίνεται έμφαση στην ενημέρωση των επιβατών όλων των πλοίων, ενώ γίνεται συστηματική ενημέρωση στους Έλληνες ναυτικούς των πλοίων όλων των κατηγοριών.
Όσον αφορά στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, έχει γίνει εφοδιασμός του προσωπικού με γάντια, μάσκες, οινόπνευμα, ενώ γίνονται έλεγχοι από το Υγειονομικό του Λιμενικού, ώστε να αντιμετωπιστούν τα τυχόν προβλήματα.
Επίσης έμφαση δίνεται στις διαδικασίες που θ’ ακολουθούν σε περίπτωση που εντοπιστεί ύποπτο περιστατικό είτε στα πλοία είτε στα λιμάνια.
Σκάφος… επιχειρησιακό κέντρο
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης τής εν πλω δύναμης, ένα σκάφος του Λιμενικού στη Μυτιλήνη, το οποίο αντιμετώπιζε σοβαρά τεχνικά προβλήματα, μετασκευάζεται από το υπουργείο προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τα μέτρα κατά της νέα γρίπης. Συγκεκριμένα, όπως ειπώθηκε, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη συνεργάζεται με το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, και ήδη το πλωτό του Λιμενικού Σώματος, το 212 της Μυτιλήνης, μετασκευάζεται έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ως «επιχειρησιακό κέντρο αντιμετώπισης» του θέματος αυτού σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Εξοπλίζεται με θερμικές κάμερες και με μηχανές που δίνουν τη δυνατότητα να κινείται με πάρα πολύ μεγάλες ταχύτητες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ένα εσωλέμβιο σκάφος 15 μέτρων με καμπίνα, το οποίο θα μετατραπεί σε εξωλέμβιο, με κατάλληλες μηχανές, όμως - αντίθετα με όσα ανακοινώθηκαν προχθές - θα διατεθεί κυρίως για τις ανάγκες του λιμεναρχείου Μυτιλήνης, ενώ θα χρησιμοποιείται και από τη γενική γραμματέα σε περιπτώσεις που χρειαστεί.
Στη δέσμη μέτρων σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος εντάσσεται και η καταγραφή από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου όλων των γιατρών που βρίσκονται στα νησιά, αλλά και των επισκεπτών γιατρών που πιθανόν, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, να βοηθήσουν σε αντιμετώπιση τέτοιου περιστατικού.
Υπάρχει ακόμη άμεση διασύνδεση με τους εθελοντές και ενεργοποιείται το σύστημα ειδοποίησης μέσω γραπτού μηνύματος, αλλά και φωνητικού μηνύματος με τους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας, τους Ομίλους Φουσκωτών, Ιστιοπλοϊκών κ.ά..