Τρεις μαθητές από τη Λέσβο θα είναι φέτος ανάμεσα στους 300 που θα καθίσουν στα έδρανα της «Βουλής των Εφήβων». Τα ονόματά τους επιλέχθηκαν μετά από ηλεκτρονική κλήρωση, αφού αξιολογήθηκαν οι εκθέσεις που είχαν στείλει στο Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό.
Τρεις μαθητές από τη Λέσβο θα είναι φέτος ανάμεσα στους 300 που θα καθίσουν στα έδρανα της «Βουλής των Εφήβων». Τα ονόματά τους επιλέχθηκαν μετά από ηλεκτρονική κλήρωση, αφού αξιολογήθηκαν οι εκθέσεις που είχαν στείλει στο Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό. Τα παιδιά θα συμμετέχουν τώρα στις εργασίες του θεσμού, οι οποίες θα γίνουν από τις 2 έως τις 5 Σεπτεμβρίου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Η Βουλή των Εφήβων είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βουλής των Ελλήνων, που οργανώνεται κάθε χρόνο με τη συνεργασία του Ελληνικού Κοινοβουλίου και των Υπουργείων Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου και αφορά μαθητές της Β΄ τάξης του λυκείου.
Φέτος στο πρόγραμμα πήραν μέρος 11.725 μαθητές και μαθήτριες, από 1.057 συνολικά λύκεια κάθε τύπου. Από αυτούς, οι 10.332 ήταν από 969 σχολεία της Ελλάδας, οι 1.220 από 62 σχολεία της Κύπρου και οι 173 από 26 ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.
Τα παιδιά έστειλαν τις εκθέσεις τους, που αξιολογήθηκαν από το επιστημονικό προσωπικό του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, χωρίς αυτό να γνωρίζει τα ονόματά τους. Ακολούθησε ηλεκτρονική κλήρωση με βάση τους κωδικούς των γραπτών, μέσα από την οποία αναδείχθηκαν οι 300 έφηβοι βουλευτές και οι αναπληρωματικοί τους.
Μεταξύ των 300 που θα καθίσουν στα έδρανα της Βουλής των Εφήβων, είναι και τρεις μαθητές της Λέσβου. Πρόκειται για την Αικατερίνη Ανδρεαδέλλη από το Γενικό Λύκειο Πολιχνίτου, που θα συμμετέχει στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, και τους Δημήτρη Λαδά από το 4ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης και Ιωάννη Κουτούζο από το 2ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, που θα συμμετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου.
Οι τρεις αναπληρωματικοί έφηβοι βουλευτές του Νομού προέρχονται από το ΕΠΑΛ Μύρινας, το Γενικό Λύκειο Μύρινας και το Γενικό Λύκειο Άντισσας.
Αικατερίνη Ανδρεαδέλλη, Γενικό Λύκειο Πολιχνίτου Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων
Η Αικατερίνη Ανδρεαδέλλη ήθελε να συμμετάσχει στο θεσμό για να εκφράσει τις απόψεις της για την κατάσταση της χώρας, με την ελπίδα να εισακουστούν. Στην έκθεσή της αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ανεργίας που ταλαιπωρεί τους νέους, προτείνοντας τρόπους για τη λύση του. «Νιώθω υπέροχα και μπορώ να πω ότι ξαφνιάστηκα, δεν το περίμενα», λέει για την επιλογή της. Την ίδια, πάντως, που του χρόνου θα τελειώσει το σχολείο, την απασχολεί πολύ το θέμα της αγοράς εργασίας. «Απογοητευόμαστε και προσπαθούμε, σα νέοι άνθρωποι, να κάνουμε ό,τι μπορούμε, να εκφράσουμε τη γνώμη μας, μήπως αυτοί που βρίσκονται στις ανώτερες θέσεις καλυτερεύσουν τα πράγματα», λέει.
Δημήτρης Λαδάς, 4ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου
«Πήρα μέρος στο διαγωνισμό γιατί θέλω να συμβάλω στο να βελτιωθεί η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα», λέει ο Δημήτρης Λαδάς, που έγραψε έκθεση πάνω στην οικονομία. Στη διαδικασία συμμετείχαν κι άλλοι συμμαθητές του, και ομολογεί πως δεν περίμενε να επιλεχθεί. «Θέλω να προτείνω κάποιες ιδέες, θεωρώντας πως θα πρέπει να γίνεται καλύτερος έλεγχος, να προσέχουμε περισσότερο το ποιους πολιτικούς εκλέγουμε. Αυτοί είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας.»
Ιωάννης Κουτούζος, 2ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου
Η κακομεταχείριση των ζώων είναι κάτι που τον απασχολεί ιδιαίτερα κι έτσι ο Ιωάννης Κουτούζος έγραψε για το πώς μπορεί να σταματήσει το φαινόμενο, προτείνοντας τη δημιουργία κέντρων προστασίας. «Ειδικά στη Μυτιλήνη, σε κάθε τετράγωνο υπάρχουν πάρα πολλά ζώα που χρειάζονται εμβόλια, έχουν αρρώστιες και είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο», λέει ο ίδιος. Δεν περίμενε να είναι στους 300 και δηλώνει «ενθουσιασμένος και τρομαγμένος», γιατί δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει από εδώ και πέρα. «Αν μου δοθεί η ευκαιρία, θα πάω στην Αθήνα. Και αν μου δοθούν ευκαιρίες και αυτά που έχω να πω τα ακούσουν κάποιοι αρμόδιοι, ελπίζω ότι μπορώ να βοηθήσω…»