Ο φετινός εορτασμός τού Μπαϊράμ και του «Οζούν Μπαϊράμ» δηλαδή της επιμήκυνσης των γιορτών, έφερε πάρα πολλούς γείτονες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μάλιστα σε αυτά που συνδέονται με τα απέναντι λιμάνια.
Μαζική «απόδραση» Τούρκων στα ελληνικά νησιά
Ο φετινός εορτασμός τού Μπαϊράμ και του «Οζούν Μπαϊράμ» δηλαδή της επιμήκυνσης των γιορτών, έφερε πάρα πολλούς γείτονες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μάλιστα σε αυτά που συνδέονται με τα απέναντι λιμάνια. Οι περισσότεροι επισκέπτες έφθασαν στην Κω, προερχόμενοι από το Μπόντρουμ (Αλικαρνασσό) κι από εκεί επισκέφθηκαν και άλλα νησιά. Πάρα πολλοί πέρασαν απ’ τον Τσεσμέ στη Χίο, όπου κι εκεί, όπως και σε μας, οι εγκαταστάσεις του Τελωνείου δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν επαρκώς στο πρωτοφανές τουριστικό ρεύμα που εκδηλώθηκε. Στη Μυτιλήνη το κύριο τουριστικό ρεύμα μάς ήλθε απ’ το Αϊβαλί. Υπολογίζεται ότι την προηγουμένη οι αφίξεις Τούρκων επισκεπτών ξεπέρασαν τις 3.500, λιγότερες βέβαια απ’ τις αντίστοιχες της Χίου και της Κω, ωστόσο η παρουσία των Τούρκων έγινε αισθητή σ’ όλο το νησί και βέβαια… στην αγορά!
Σήμερα η συναυλία της Ντιλέκ Κοτς στη Μυτιλήνη
Σήμερα στις 9 το βράδυ, στο Αρχοντικό Γεωργιάδη, οι Μυτιληνιοί θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη φημισμένη Τουρκάλα τραγουδίστρια Dilek Koç. Η Ντιλέκ γεννήθηκε στην Αττάλεια, σπούδασε αρχιτεκτονική στην Κωνσταντινούπολη και το 1999 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη). Στο ευρύ κοινό έγινε γνωστή απ’ το σάουντρακ της ταινίας «Πολίτικη κουζίνα» και το τραγούδι «Baharat, tarçin ve buse» (Μπαχάρι, κανέλλα και φιλί). Κυρίως εμφανίζεται στις μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε συναυλίες σ’ όλη την Ελλάδα. Έχει συνεργαστεί με το Ροζ Ντέιλυ, τη Σαββίνα Γιαννάτου, την Ευανθία Ρεμπούτσικα, τη Γλυκερία, τη Φαραντούρη κ.ά.. Η σημερινή συναυλία στη Μυτιλήνη έχει τίτλο «Τα τραγούδια των λιμανιών και των σοκακιών».
Αυξήθηκαν θεαματικά οι εξαγωγές μας στην Τουρκία
Η αύξηση κατά 126% των εξαγωγών μας προς τη γειτονική χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του α΄ εξαμήνου 2011, ανεβάζει την Τουρκία στη δεύτερη θέση των κυριότερων εταίρων μας, με 866 εκατ. ευρώ έναντι 1.043 της Ιταλίας (πρώτη θέση ) και 849 εκατ. ευρώ της Γερμανίας (τρίτη θέση). Τα είδη που εξάγουμε στην Τουρκία είναι κυρίως καύσιμα και αγροτικά προϊόντα. Θεαματική αύξηση των εξαγωγών μας εκδηλώθηκε το τελευταίο εξάμηνο και προς την Αίγυπτο και τις άλλες χώρες της Β. Αφρικής.
Επισκέψεις Ελλήνων στο Αλί Αγά και στα Βουρλά
Μια μεγάλη ομάδα (56 άτομα) απ’ τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Κύμης Ευβοίας επισκέφθηκε την περασμένη βδομάδα το Αλί Αγά και περιηγήθηκε στα ερείπια της αρχαίας αιολικής Κύμης, που βρίσκεται σήμερα στις παρυφές της γειτονικής μας βιομηχανικής πόλης. Ο δήμαρχος του Αλί Αγά τούς υποδέχθηκε και τους συνόδευσε στον αρχαιολογικό χώρο της Κύμης, όπου γίνονται τώρα ανασκαφές, δηλώνοντας ότι με την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Κύμης το Αλί Αγά θα αποκτήσει και τουριστικό ενδιαφέρον.
Μια άλλη ομάδα (γκρουπ 45 ατόμων, απ’ την Αθήνα), απόγονοι προσφύγων απ’ τα Βουρλά (Urla), πραγματοποίησαν επίσκεψη στα πάτρια εδάφη, όπου θερμά τους υποδέχθηκε ο δήμαρχος και οι λοιπές Αρχές. Πήραν μέρος στον τρύγο και παρακολούθησαν πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ο δήμαρχος της πόλης τούς ενημέρωσε ότι κηρύχθηκαν διατηρητέα τα παλιά ελληνικά σπίτια στο δρόμο του Ταχυδρομείου και τους πρότεινε να ανακαινίσουν από κοινού το εγκαταλελειμμένο σήμερα κτήριο του παλιού ταχυδρομείου, για να μετατραπεί σε ελληνοτουρκικό κέντρο πολιτισμού και φιλίας.
Μοντέρνες και «έξυπνες» στάσεις λεωφορείων στην Τουρκία
Αρχής γινομένης απ’ την τουριστική και ζεστή όλο το χρόνο Αττάλεια, ξεκίνησε πρόγραμμα εγκατάστασης νέων υπόστεγων για την εξυπηρέτηση των επιβατών στα αστικά λεωφορεία. Οι στάσεις θα είναι κλειστές με κυλιόμενες πόρτες και κλιματισμό, θα έχουν δε ενεργειακή αυτονομία χάρη στους ηλιακούς συλλέκτες που θα φέρουν στην οροφή τους. Θα είναι εφοδιασμένες με οθόνη LCD και μηχανισμό για παροχή διάφορων πληροφοριών προς τους επιβάτες. Ακόμη, θα δέχονται ειδική κάρτα των ΑμΕΑ για να τους δίνουν ηχητικές πληροφορίες και για να ειδοποιείται αυτόματα ο οδηγός του ερχόμενου λεωφορείου ώστε να φροντίσει το συγκεκριμένο επιβάτη. Αρχικά θα τοποθετηθούν 80 με 100 τέτοιες στάσεις στην Αττάλεια, έπεται η Κωνσταντινούπολη και σταδιακά θα διαδοθούν σε όλη τη χώρα.
4ο Αντιπυρηνικό Φεστιβάλ στη Ρόδο
Απ’ τις 12 έως τις 21 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν στη Ρόδο ποικίλες εκδηλώσεις, ημερίδες, εκθέσεις, προβολές, σινεμά και θέατρο, στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ. Ξεχωρίζει η ημερίδα «Πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας: μια διαρκής απειλή στη γειτονιά μας». Κύριοι εισηγητές θα είναι οι καθηγητές: απ’ το Πανεπιστήμιο Αθήνας ο κ. Θανάσης Γεράνιος, απ’ το Πανεπιστήμιου Αιγαίου ο κ. Παν. Τσάκωνας και απ’ το Πανεπιστήμιο Οκάν της Πόλης ο κ. Tolga Yarman. Στις παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις περιλαμβάνεται και η προβολή τού ντοκυμαντέρ «Μικρά Ασία... πάλι», των Σμυρνιών Ταχσίν Ιζβιλέν και Ισίν Τουργκούτ, που έχει γυριστεί και στη Λέσβο.