Παραιτήθηκε ο Παμπούκης

01/07/2012 - 05:56
Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Χάρης Παμπούκης υπέβαλε χθες την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, με επιστολή που του απέστειλε.
Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Χάρης Παμπούκης υπέβαλε χθες την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, με επιστολή που του απέστειλε. Έως την ώρα που έκλεισε η ύλη της εφημερίδας μας, δεν είχε γίνει γνωστό αν η παραίτηση του κ. Παμπούκη είχε γίνει δεκτή από τον πρωθυπουργό, ενώ ως αιτία της φαίνεται η ενδοκυβερνητική κόντρα για το αν θα πρέπει να επανασυσταθεί το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ή όχι.

Ο κ. Παμπούκης είχε ορκισθεί αναπληρωτής υπουργός στις 27 Ιουνίου και στην αρμοδιότητά του ήταν και η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, την οποία επρόκειτο να επισκεφθεί στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προκάτοχός του υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Γιάννης Διαμαντίδης, αναδομήθηκε δύο ημέρες μετά την πρώτη επίσκεψή του στο νησί.

Ενδοκυβερνητική κρίση

Το χρονικό της παραίτησης ξεκίνησε την Τρίτη το πρωί, όταν και ο κ. Παμπούκης δημοσίως δήλωσε πως θα πρέπει να επανασυσταθεί το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, που είχε καταργηθεί με απόφαση του πρωθυπουργού. Τη θέση αυτή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, την εξέλαβε ως υπονόμευσή του, καθώς κατά την άποψη του κ. Παμπούκη στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας θα πρέπει να επιστρέψει το Λιμενικό Σώμα. Θιγόμενος από τη θέση αυτή εμφανίστηκε και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που είχε εισηγηθεί την υπαγωγή όλων των Σωμάτων Ασφαλείας κάτω από τη σκέπη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Όλα τα παραπάνω ο κ. Παμπούκης τα αντιμετωπίζει ως αγκυλώσεις και δήλωσε πως υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας.

Η επιστολή
Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Παμπούκης τονίζει: «Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον τόπο οφείλουμε να μην υπακούμε σε δογματισμούς και προσωπικές στρατηγικές, που δεν εξυπηρετούν τους εθνικούς στόχους. Σήμερα, κύριο ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και η ναυτιλία μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου. Επί δύο μήνες κατέβαλλα προσπάθειες να ανασυγκροτήσω ένα εθνικά ωφέλιμο τομέα. Εν τούτοις, δεν μπορούσαν να έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα χωρίς την αναγκαία πολιτική συγκρότηση μέσω της επανασύστασης του Υπουργείου Ναυτιλίας. Ενός, δηλαδή, θεσμικού εργαλείου του κράτους.
Πρόσφατα διατύπωσα δημοσίως με καθαρότητα και παρρησία την πρόταση για την επανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας, η οποία υπηρετεί το προφανές. Τη θέση αυτή, άλλωστε, έχουν υιοθετήσει όλοι οι κοινωνικοί φορείς και πέραν του χώρου της ναυτιλίας. [...]
Η συμμετοχή μου στα πολιτικά δρώμενα της χώρας σ' αυτήν τη χρονικά ιστορική περίοδο είχε ως αποκλειστικό γνώμονα τη συμβολή μου στην υπέρβαση της εθνικής κρίσης, το οποίο θεωρώ πατριωτικό καθήκον όλων μας. Ακόμα και όταν δε συμφωνούσα με όλες τις αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν.
Η αμετάκλητη απόφασή μου να παραιτηθώ επιβεβαιώνει πλήρως το χαρακτήρα και την ουσία της εμπλοκής μου στην πολιτική. Αποτελεί πράξη ευθύνης, πράξη ενός ανθρώπου που δεν είχε ποτέ σχέση εξάρτησης με θέσεις ή καρέκλες. Είναι αυτονόητη πράξη αξιοπρέπειας.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey