Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το μεταναστευτικό ζήτημα, τέθηκαν επί τάπητος χθες στο Συνέδριο που οργανώθηκε στη Μυτιλήνη παρουσία 400 περίπου δικαστών, και εκπροσώπων των τοπικών αρχών. (Υπάρχει σχετικό Video)
Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά και οι επιπτώσεις του στη χώρα μας, τέθηκαν επί τάπητος χθες στο Συνέδριο που οργανώθηκε στη Μυτιλήνη παρουσία 400 περίπου δικαστών, διακεκριμένων προσωπικοτήτων από το χώρο της Δικαιοσύνης και εκπροσώπων των τοπικών αρχών.
Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης ξεκίνησαν χθες το πρωί οι εργασίες του διήμερου Συνεδρίου που οργανώνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, με θέμα «Μετανάστευση και ανθρώπινα δικαιώματα». Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στο Συνέδριο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης, ενώ παρευρέθηκε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, βουλευτής τής Ν.Δ. Νίκος Δένδιας.
Προσωπικότητες του χώρου της Δικαιοσύνης, όπως ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γιώργος Καλαμίδας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τεντές και ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδας και Λέσβιος στην καταγωγή, Χαράλαμπος Αθανασίου, χαιρέτισαν την έναρξη του Συνεδρίου. Ο κ. Αθανασίου, ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες απ’ όλη την Ελλάδα στη Λέσβο, αφιερώνοντας στο νησί στίχους του Οδυσσέα Ελύτη.
«Σύγχρονα κολαστήρια»
Ο και βουλευτής του Νομού Νίκος Σηφουνάκης, παίρνοντας το λόγο, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επέλεξε τη Μυτιλήνη για τη διοργάνωση του Συνεδρίου, αναφέρθηκε στο ζήτημα της μετανάστευσης επισημαίνοντας ότι τα τελευταία 20 χρόνια η Ελλάδα από χώρα προέλευσης έγινε χώρα υποδοχής μεταναστών. Στάθηκε στη ραγδαία αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος στα μέσα της δεκαετίας τού 2000, ενώ επεσήμανε την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου απορρόφησης των οικονομικών μεταναστών από την Ελληνική Πολιτεία, που έστω και με καθυστέρηση κατόρθωσε να εντάξει τις νέες αυτές ομάδες στον ελληνικό πληθυσμό και να δημιουργήσει στοιχειώδεις μορφές κοινωνικής ισορροπίας και συνύπαρξης. Από την άλλη μεριά, αναφέρθηκε και στα κέντρα υποδοχής, με έμφαση στο Κέντρο Υποδοχής της Παγανής που έγινε αντικείμενο παγκόσμιας κατακραυγής για τον τρόπο λειτουργίας του, επισημαίνοντας ότι τέτοια λειτουργούν δυστυχώς και σήμερα σε άλλα σημεία της χώρας.
Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γεώργιος Καλαμίδας ήταν συντονιστής στην πρώτη θεματική ενότητα που άνοιξε τις εργασίες του Συνεδρίου (αριστερά). Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες χαιρέτισε την έναρξη του Συνεδρίου (δεξιά)
Έμφαση έδωσε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, οι οποίοι βλέπουν τη χώρα μας σαν πέρασμα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ουσιαστικά εγκλωβίζονται στην Ελλάδα, αφού είναι εντελώς ανέφικτο να την εγκαταλείψουν. Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε, τέλος, στην κατάσταση που επικρατεί στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχουν στον πυρήνα του ελληνικού κράτους «σύγχρονα κολαστήρια ψυχών» και να ευδοκιμεί η απόγνωση, η ανασφάλεια, η καχυποψία όλων εναντίων όλων, η αυτοδικία, οι πιο μισαλλόδοξες και οι πιο ρατσιστικές τάσεις.
«Σοβαρότερο και απ’ το οικονομικό πρόβλημα»
Ο Νίκος Δένδιας στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην πολιτική για το μεταναστευτικό, τονίζοντας πως το μεταναστευτικό ζήτημα είναι σοβαρότερο και από το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, αφού την οικονομική κρίση καλείται ν’ αντιμετωπίσει πρωτίστως μόνη της η χώρα, ενώ για το μεταναστευτικό είναι απαραίτητη η βοήθεια και άλλων κρατών. Αναφέρθηκε και εκείνος στο ζήτημα του εγκλωβισμού των μεταναστών στη χώρα μας λόγω της εφαρμογής των ισχυουσών συνθηκών, παρά το γεγονός ότι ο προορισμός των μεταναστών για αυτό που θεωρούν ως γη της επαγγελίας είναι άλλες χώρες και όχι η δική μας.
Το κρίσιμο και για τα νησιά του Αιγαίου ζήτημα της μετανάστευσης, απασχολεί τις εργασίες του Συνεδρίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδας, που 'έφερε' στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος της, Χαράλαμπος Αθανασίου
Σημαντικό το Εφετείο
Ο περιφερειάρχης, Νάσος Γιακαλής, στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε και εκείνος στο θέμα της μετανάστευσης και τις επιπτώσεις του, ιδιαίτερα για τα νησιά που δέχονταν το μεγαλύτερο μέρος του μεταναστευτικού ρεύματος μέχρι πριν από δυο χρόνια περίπου. Δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί, όμως, και στη συγκυρία ίδρυσης του Εφετείου στη Λέσβο και της διοργάνωσης για πρώτη φορά του Συνεδρίου των δικαστών στη Μυτιλήνη, τονίζοντας ότι το αίτημα αυτό της κοινωνίας είχε να κάνει με σοβαρά οικονομικά προβλήματα που προκαλούσε η μετακίνηση στη Σύρο και πως η μη ύπαρξή του στη Μυτιλήνη δημιουργούσε ζήτημα απονομής δικαιοσύνης.
Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίζονται και σήμερα, από τις 9:30 το πρωί στο Δημοτικό Θέατρο έως τις 2:30 το μεσημέρι, οπότε και θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα του Συνεδρίου από τον αρεοπαγίτη πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπο Αθανασίου, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Δημήτρη Καλλία, και τον αρχηγό της Αποστολής ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης) Ελλάδος, Δανιήλ Εσδρά.